Aktualno

Aktualno - vijesti

Komemoracija za Vladimira Matijanića

Hrvatsko novinarsko društvo organizira komemoraciju za prerano preminulog kolegu Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr. Komemoracija će održati u četvrtak, 11. kolovoza 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, Trg Gaje Bulata 1, s početkom u 17:30 sati.

09.08.2022.

HND: Tražimo detaljnu istragu smrti kolege Matijanića i kažnjavanje odgovornih

Hrvatsko novinarsko društvo traži detaljnu istragu i utvrđivanje svih okolnosti smrti našega kolege Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr.

06.08.2022.

HND osuđuje neprimjeren rječnik Ureda predsjednika RH

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje uvrede koje je Ured predsjednika Republike Hrvatske jučer uputio Jutarnjem listu u službenom priopćenju. Tekst priopćenja, koje je trebalo biti reagiranje na pisanje Jutarnjeg lista o pripremama za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, sadrži niz uvredljivih kvalifikacija za medij i novinare/ke koji/e ondje rade, potpuno nedoličnih instituciji predsjednika Republike Hrvatske.

04.08.2022.

HND i SNH zabrinuti zbog masovnih otkaza na UNA TV-u

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju žaljenje zbog masovnih otkaza novinarima, novinarkama, snimateljima, montažerima, tonskim majstorima, producentima i ostalim djelatnicima u zagrebačkom dopisništvu UNA televizije i dijele zabrinutost za egzistenciju tridesetak kolegica i kolega, sve redom cijenjenih medijskih radnika koji se svojim dosadašnjim radom ničim nisu ogriješili o načela profesije.

 

03.08.2022.

Kazneno prijavljeni i pritvoreni zbog prijetnji Maji Sever i Sandri Artuković na Tijatu

Zbog prijetnji novinarki Maji Sever i sutkinji Sandri Artuković šibensko-kninska policija prijavila je 44-godišnjeg hrvatskog i 56-godišnjeg slovenskog državljanina, izvijestila je policija ne otkrivajući identitete. Prema izjavama svjedoka, njih je napao vlasnik restorana. Došao je do njihovog broda, odvezao ga, uzeo mobitel i bacio ga, javlja Hina 

.

03.08.2022.

UNA TV najavila otkaze zaposlenima

UNA TV najavila je u srijedu, nakon što su kabelski operateri u Hrvatskoj četvrti put odgodili odluku o emitiranju njezina programa, a neki i poslali odbijenicu, reorganizaciju poslovanja i smanjenje broja zaposlenih u Zagrebu. Svi zaposleni u zagrebačkom dopisništvu, uključujući i one koji su nalaze na godišnjem odmoru, pozvani su u redakciju na hitan sastanak.  

03.08.2022.

HND traži oštru reakciju hrvatskih institucija zbog napada na Maju Sever

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja privođenje osoba povezanih s napadom na kolegicu Maju Sever, novinarku HRT-a i predsjednicu SNH-a i EFJ. Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje ovaj napad, pruža punu podršku kolegici Sever te traži oštru reakciju hrvatskih institucija. 

 

02.08.2022.

Besramno napadnuta predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever danas je napadnuta kod Tijata, otočića kod otoka Prvića preko puta Srime, u šibenskom arhipelagu, koji se došao u fokus javnosti nakon što je na njemu bespravno izgrađen restoran koji je inspekcija umeđuvremenu zatvorila, donosi morski.hr. U međuvremenu su, kako se doznaje, napadači privedeni, a radi se o dvije osobe, koje su neslužbeno se doznaje, povezane s restoranom koji je Maja Sever fotografirala. 

 

01.08.2022.

Veliki broj prijava za nagradu „Anđelko Erceg“ i „Siniša Glavašević“

Za HND-ovu nagradu za lokalno novinarstvo "Anđelko Erceg" i "Siniša Glavašević" stigao je veliki broj prijava, pa je tako na prvi natječaj za ovu nagradu, koja nosi ime dvojice velikana hrvatskog novinarstva, stiglo čak 68 radova. Natječaj koji su raspisali HND i Centar za kulturu medija iz Vinkovaca bio je otvoren od 23.lipnja do 23.srpnja. Nagrada "Anđelko Erceg" dodjeljuje se u kategorijama tisak i internet, a "Siniša Glavašević" u kategorijama radio i televizija.

31.07.2022.

Reagiranje Drage Pilsela na priopćenje HND-a

Diplomirani teolog mr. sc. Drago Pilsel i glavni urednik portala Autograf.hr reagirao je na priopćenja Hrvatskog novinarskog društva objavljeno pod naslovom "Zahtjevi Drage Pilsela o 'uvođenju reda' u redakciji Novosti opasni i nedopustivi“. Reagiranje prenosimo u cijelosti. 

27.07.2022.