Aktualno

Aktualno - vijesti

Zbog smrti Vladimira Matijanića, kojeg je ubila država i sustav, tražimo smjenu ministra Beroša

- Nakon svega što se događalo i brojnih propusta tražimo smjenu ministra Beroša. HND-a poručuje resornom ministru, ali i hrvatskoj Vladi, da nećemo odustati od toga da se utvrde sve okolnosti i kazne svi odgovorni za propuste koji su doveli do prerane i tragične smrti kolege Vladimira Matijanića, kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare u povodu skandaloznog ponašanja ministra zdravstva Vilija Beroša i sramotnim rezultatima rada povjerenstva koje je trebalo utvrditi je li bilo pogrešaka i propusta u medicinskoj skrbi. 

26.08.2022.

Novinarski posao je visoko vrijedan intelektualni rad koji stvara kvalitetno novinarstvo

"Ideja za ovu knjigu nastala je kao plod autorova desetogodišnjeg bavljenja jugoistočnom Europom. To ga je iskustvo naučilo da među svim zaprekama, koje se pred zemlje jugoistočne Europe postavljaju pri provođenju reformi i modernizacije, mediji imaju posebnu ulogu", stoji u uvodniku udžbenika "Kvalitetno novinarstvo u jugoistočnoj Europi – Hrvatska" autora Thomasa Breya.  

25.08.2022.

Natječaj za stipendiju Max Planck Instituta

Max Planck institut raspisao je stipendiju MPIL Journalist in Residence Fellowship koja omogućuje novinarima s višegodišnjim iskustvom da provedu tri mjeseca na Institutu. Vrijeme i trajanje boravka (između siječnja i prosinca 2023.) dogovaraju se pojedinačno. Kako se navodi u natječaju novinare se potiče da iskoriste priliku za razmjenu ideja s istraživačima na Institutu te da sudjeluju u različitim formatima rada i rasprave.

24.08.2022.

Zovko: Užasna je bol i tuga opraštati se od Mislava, čiji je odlazak stravičan gubitak za novinarsku profesiju

Brojni prijatelji, kolege i rodbina oprostili su se na komemoraciji od Mislava Bage koja je održana u Muzičku akademiju u Zagrebu, a kojoj su nazočili i predsjednik države Zoran Milanović te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Ispred dvorane "Blagoje Bersa" bila je otvorena i Knjiga žalosti u koju upisuju svoje posljednje poruke za Mislava.

22.08.2022.

Velikan kojem televizijska slava nikad nije udarila u glavu

Piše: Zdenko Dukalupiga.com

 

Šokirala me iznenadna, strašno prerana smrt Mislava Bage (1973.-2022). Tako i brojne naše kolege, tako i Mislavovu publiku. Među novinarima koji su se bavili političkim novinarstvom, nije bilo moguće osobno ne poznavati Mislava. Svakog dana bio je na političkom terenu, pratio je različite političke događaje, postavljao političarima niz pitanja.

19.08.2022.

HND poziva Nenada Bjelicu da se ispriča novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje istupe glavnog trenera NK Osijeka Nenada Bjelice prema osječkim sportskim novinarima koji prate taj klub. Nervozan zbog lošeg početka nove sezone u Prvoj HNL, trener Bjelica je, očito, krivca za nezavidne rezultate i napetu atmosferu u osječkom prvoligašu pronašao u novinarima koji su posljednjih dana u više navrata bili meta njegove, najblaže rečeno, neprimjerene komunikacije.

17.08.2022.

HND: Ponašanje ministarstva zdravstva u slučaju Matijanić budi sumnje na pokušaj zataškavanja

Hrvatsko novinarsko društvo želi upozoriti javnost kako Ministarstvo zdravstva na čijem je čelu Vili Beroš odbija dostaviti podatke o tome tko su članice i članovi povjerenstva koje bi trebalo istražiti okolnosti smrti našega kolege Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr.

14.08.2022.

Matijanić, smrtopis

Piše: Branko Mijić 

Što god rekle formalno pokrenute istrage moralno suspektnih, glavni uzrok smrti Vladimira Matijanića je poznat, i može ga se samo zvati medicinski potpomognutim ubojstvom. Medicinski potpomognuto ubojstvo Vladimira Matijanića ražalovalo je lažnu svetost tog 5. kolovoza kao veličanstvenog, neprijepornog i nenadomjestivog datuma u povijesti Hrvata.

11.08.2022.

Trideset jedna godina od smrti Gordana Lederera

Na brdu Čukur, iznad Hrvatske Kostajnice, obilježena je 31. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije - koji je 1991. poginuo na tom mjestu snimajući naše branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu. Pokraj spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž" održana je komemoracija, donosi HRT. 

11.08.2022.

Safe Journalists: Prijetnje novinaru u Hrvatskoj zbog razotkrivanja prijevare

Mladi novinar Zadarskog lista Toni Perinić dobio je prijetnje 9. kolovoza 2022. nakon istraživanja slučaja prijevare turista za koji je Turistička zajednica zaprimila najmanje 30 pritužbi.

 

10.08.2022.