Aktualno

Aktualno - vijesti

Krivak ili Pravak?

Piše: Branko Mijić 

brankomijic.com/

Hrvatsko pravosuđe, zastupano po sucu Andriji Krivaku, uvelo je u pravnu praksu novu, od osnutka Rima pa do danas, dakle u proteklih 2.800 godina, nezabilježenu pravnu normu po kojoj valja dijeliti pravdu – vidovitost. Naime, pravorijek kojim je sudac Andrija Krivak do daljnjeg zabranio novinarki Jeleni Jindri i portalu H-alter objavljivanje tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i njezinoj ravnateljici Gordani Buljan Flander „radi osiguranja nenovčane tražbine“, nakon dugog i pažljivog iščitavanja svega što je u njemu napisano i potpisano od strane novopečenog suca Općinskog građanskog suda u Zagrebu, više podsjeća na pokušaj predskazanja nego li na analizu sadašnjosti.

24.09.2021.

Rasprava o poništenju natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a idući tjedan

Predsjednica saborskog Odbora za medije Natalija Martinčević u petak je najavila kako bi se sjednica o odlučivanju o eventualnom poništenju natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a mogla sazvati početkom idućeg tjedna.

24.09.2021.

Tribina: HRT mora biti javni servis na usluzi građanima, a ne politici

Želimo da se govori o važnosti javnog servisa i svima nam je cilj da HRT bude bolji i na usluzi građanima i zato je od ključnog značaja da se o svemu konstruktivno i kvalitetno raspravi, kazano je u uvodu tribine  "Kakve programe nude kandidatkinje i kandidati za glavnog ravnatelja HRT-a", održanoj u Novinarskom domu, koju  su koju organiziraju Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo.

23.09.2021.

HND i SNH: Sustav za sustavno zlostavljanje novinara

"Rješenjem o osiguranju" Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 21. rujna 2021., kojim se Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, nakladniku portala H-alter, izriče privremena mjera zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander, hrvatsko pravosuđe posegnulo je za do sada neviđenom cenzurom "unaprijed", smatra Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske. 

23.09.2021.

U Saboru jedinstvena osuda sudske zabrane pisanja o Poliklinici

Sudska odluka kojom je novinarki Jeleni Jindri zabranjeno da na portalu H-alter.org objavljuje tekstove o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander u četvrtak je u Saboru naišla na jedinstvenu osudu svih stranaka i zastupnika.

23.09.2021.

Urednik H-altera: Zabrana pisanja predstavlja cenzuru zaobilaznim putem

Urednik H-altera Toni Gabrić upozorio je u četvrtak da se u slučaju zabrane pisanja o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordani Buljan Flander radi o cenzuri zaobilaznim putem, a s njime se slaže i stručnjakinja za medijsko pravo i odvjetnica Vesna Alaburić.

23.09.2021.

Katarine Peović: Zakon o autorskom pravu u privilegirani položaj stavlja vlasnike medija i producente u odnosu na novinare

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je u četvrtak da će se novim zakonom o autorskom pravu ta prva zaštiti u digitalnom kruženju te rezultirati čvršćim i sigurnijim okružjem za rad kulturnih i kreativnih industrija.

23.09.2021.

Čuvari revolucije na HRT-u

HRT-ov istraživački magazin Labirint noćas je u novoj sezoni premijerno emitiran u 4:10 sati ujutro. Taj poseban termin dobila je epizoda u kojoj se progovara o političkoj korupciji HDZ-a i HSLS-a. HRT-ov istraživački magazin Labirint u svojem je 292. izdanju donio teme politizacije novog pokušaja izbora predsjednika Vrhovnog suda, i priču o političkim pritiscima na Adrijanu Cvrtilu, direktoricu kutinske Eko Moslavine, koja je odlučila javno progovoriti o pritiscima da u toj komunalnoj tvrtci zapošljava ljude bliske HDZ-u i HSLS-u, piše portalnovosti.com. 

 

22.09.2021.

Dodijeljena novinarska nagrada Velebitska degenija

U velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu danas je održana svečana dodjela nagrade Velebitska degenija za najbolje novinarske radove s područja zaštite okoliša i prirode objavljene u 2020. godini. Novinarka časopisa Meridijani Petra Somek nagrađena je u kategoriji tisak i internet za reportažu "Zaštićena priroda Međimurja", za dokumentarnu radio-dramu "Sakupljač zvukova – Ivo Vičić" nagrađena je kolegica Tajana Petrović Čemeljić s Radio Rijeke, u kategoriji televizije Degeniju je dobila RTL-ova novinarka Ana Trcol za reportažu "Podizanje razine mora i klimatske promjene", dok je za najbolje fotografije nagradu dobio pisac i fotograf Krunoslav Rac za fotoreportažu "Proljeće na Velebitu – buđenje gorostasa" objavljenu u časopisu Meridijani.

22.09.2021.

Branka Gabriela Vojvodić treći put izabrana za ravnateljicu Hine

Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije u utorak je za ravnateljicu Hine jednoglasno izabralo Branku-Gabrielu Vojvodić koja je novinsku agenciju vodila i u protekla dva mandata. Ravnateljica Branka Gabrijela Vojvodić u trećem mandatu planira - uz obnovu sjedišne zgrade teško oštećene u potresu i nastavak transformacije u multimedijalnu agenciju - uvesti nove tehnologije poput umjetne inteligencije, ali i ojačati borbu protiv lažnih vijesti.

21.09.2021.