Aktualno

Aktualno - vijesti

Skup 'Demokracija mora biti zdrava': Samo zajedno možemo prevladati kolaps u informiranju

Dezinformacije su posljedica nepostojanja regulacije na digitalnim platformama, a kolaps u informiranju može se prevladati jačanjem profesionalnog novinarstva, rečeno je u petak na konferenciji ''Demokracija mora biti zdrava''u organizaciji Gonga i partnera u projektu Pro-fact, donosi Hina. 

 

27.01.2023.

NUNS pokrenuo platformu za sigurnost novinara – „Na prvoj liniji“

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pokrenulo je platformu za sigurnost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati  koji pomažu redakcijama i novinarima kako da ispravno postupaju u slučaju online prijetnji upućenih njima. U okviru ove akcije novinarima žrtvama online nasilja pruža se i pravna podrška, kao i psihološka podrška da se lakše nose s takvim situacijama priopćili su iz NUNS-a.  

27.01.2023.

Vlada uputila prijedlog imenovanja troje članova VEM-a

Vlada je Hrvatskom saboru uputila prijedlog imenovanja Anite Malenice, Davora Marića i Željka Topića za članove Vijeća za elektroničke medije (VEM), navodi se u četvrtak u priopćenju sa zatvorenog djela vladine sjednice, javlja Hina. 

 

26.01.2023.

Ruske vlasti pritvorile novinare Ilju Makarova i Maksima Litvinchuka

-Ruske vlasti trebaju hitno osloboditi pritvorene novinare Ilju Makarova i Maksima Litvinchuka i dopustiti novinarima da slobodno rade svoj posao, priopćili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ). Kako se navodi  19. siječnja policija je u Moskvi privela dvojicu novinara neovisnog internetskog izdanja Sota.Vision dok su izvještavali sa za javnost otvorene sjednice vijeća lokalnih vlasti u moskovskom okrugu Tverskoj, kako su javili neki mediji i matični portal pritvorenih novinara Sota.Vision

 

26.01.2023.

Dva milijuna eura za projekt podrške lokalnim medijima

Posrnuli lokalni, regionalni mediji i mediji zajednice u Europi dobit će financijski poticaj od preko 2 milijuna eura kroz novi projekt koji financira EU “Lokalni mediji za demokraciju”. Cilj projekta je osnažiti i živjeti lokalni medijski krajolik u medijski opustošenom prostoru s mjerama za izgradnju otpornosti, neovisnosti i održivosti poboljšanjem njihovih kapaciteta u inovacijama, poslovnim strategijama i angažmanu publike.

25.01.2023.

EFJ: Ekonomska kriza ugrožava tiskane medije u Hrvatskoj

Europska federacija novinara (EFJ) iznijela je svoje mišljenje na izvješća Europske komisije o vladavini prava, u kojem se svake godine razmatraju četiri ključna područja: pravosudni sustavi, okvir za borbu protiv korupcije, medijski pluralizam i sloboda te kontrola i ravnoteža sustava. EFJ naglašava da je ekonomska kriza pridonijela poteškoćama tiskanih medija s kojim su se suočili mediji  u manjim državama članicama EU-a poput Hrvatske i Slovenije.

24.01.2023.

Za novu predsjednicu Zbora turističkih novinara izabrana Mirjana Žugec Pavičić

Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva je održao izbornu Skupštinu u Zlatnim
goricama, u Vraždin Bregu. Za novu predsjednicu je izbrana novinarka Hrvatskog radija Mirjana Žugec Pavičić, a za potpredsjednicu Marija Barić, urednica portala Hia.com.hr.

23.01.2023.

Gong objavio priručnik "Dezinformacije - zašto uspijevaju i što možemo učiniti?"

U okviru projekta Pro-fact, Gong je objavio priručnik Dezinformacije - zašto uspijevaju i što možemo učiniti? čiji su autori Dražen Hoffmann, Đurđica Klancir, dr. sc. Irena Radej, dr. sc. Mirjana Tonković, dr. sc. Andrea Vranić i dr. sc. Milica Vučković.

 

20.01.2023.

Objavljene ''Smjernice za sigurno i odgovorno novinarstvo u doba krize''

U suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i Sindikatom novinara Hrvatske Gong je objavio "Smjernice za sigurno i odgovorno novinarstvo u doba krize" u kojima se kao najveće prijetnje novinarstvu ističu SLAPP tužbe i proboj dezinformacija, te navode preporuke za bolju poziciju novinara u redakcijama. 

19.01.2023.

Istekli svi rokovi, Vijeće za elektroničke medije radi bez tri člana

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske obratili su se u ponedjeljak Vladi, Hrvatskom saboru i Ministarstvu kulture i medija zabrinuti zbog činjenice da Vijeće za elektroničke medije, jedino regulatorno tijelo u medijskom sektoru u Hrvatskoj, trenutno ima samo četiri od zakonom propisanih sedam članova te da je njegov rad otežan, odnosno blokiran. Upozoravamo da je 14. siječnja 2023. godine istekao mandat za troje članova VEM-a (uključujući zakonski produžetak mandata od šest mjeseci) te da ni više od osam mjeseci od raspisanog i provedenog natječaja za izbor nova tri člana Vlada Hrvatskom saboru nije uputila prijedlog odluke o njihovu imenovanju.

18.01.2023.