Aktualno

Aktualno - vijesti

A novinarstvo? Na pitanja odgovorio HNS

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske svim strankama i koalicijama koje se kandidiraju na izborima javno su postavili 10 pitanja vezana uz novinarstvo i medijske politike. U nastavku pročitajte odgovor HNS-a.

16.06.2020.

Alfier: Na HRT-u postoje ljudi koji mogu napraviti kvalitetan program

Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak je na sjednici primilo na znanje Izvješće o ostvarenju ciljeva i obveza iz Ugovora HRT-a s Vladom za 2019. te o ispunjenju obveza javne radiotelevizije definiranih Zakonom o HRT-u, no izraženi su prijepori o emisiji ''Nedjeljom u dva''.

15.06.2020.

SafeJournalists: Novinarku iz Srbije, Bojanu Pavlović, uznemiravali pred policijom

Novinarku istraživačkog portala KRIK, Bojanu Pavlović, zaustavila je policija nakon što je fotografirala Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se nalazio u društvu čovjeka za kojeg postoji sumnja da je član kriminalne grupe. Pošto joj je nepoznata osoba oduzela telefon, a nepoznati muškarci je okružili, policija je otišla i ostavila je nezaštićenu.

 

15.06.2020.

Sutra pripremno ročište u postupku koji je HRT pokrenuo protiv HND-a i Sanje Mikleušević Pavić

Na Općinskom sudu u Zagrebu, Vukovarska 84, sutra (16. lipnja) u 12 sati održat će se pripremno ročište u postupku koji je Hrvatska radiotelevizija pokrenula protiv Hrvatskog novinarskog društva i  predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić.

15.06.2020.

Zaključci Vijeća EU-a o medijskoj pismenosti

Vijeće Europske unije, u okviru hrvatskog predsjedanja, usvojilo je dokument „Zaključci o medijskoj pismenosti u svijetu koji se stalno mijenja“. U okviru kulture i audiovizualne djelatnosti i pod nadležnošću Ministarstva kulture, medijska pismenost bila je jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja, koje je željelo ukazati na važnost sustavnog i strateškog pristupa medijskoj pismenosti, kao jedne od ključnih kompetencija za život i rad u moderno doba, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

15.06.2020.

EFJ poziva EU na brzu potporu novinarstvu

Europska federacija novinara poziva Europsku uniju na brzu potporu novinarstvu. "Novinari su na prvome mjestu u borbi protiv dezinformacija", rekla je  Věra Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost. "Pozivamo države članice da osiguraju siguran rad i maksimalno iskoriste paket EU-a za oporavak za podršku medijima poštujući njihovu neovisnost."

12.06.2020.

A novinarstvo? Evo što je na naša pitanja odgovorio HDZ

Svakodnevno smo suočeni s činjenicom da političari ne znaju čemu služi novinarstvo i svojim odnosom prema radnicima u medijima to nepoznavanje dokazuju. Počinje politička kampanja za parlamentarne izbore. Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske svim strankama i koalicijama koje se kandidiraju na izborima javno su postavili 10 pitanja. U nastavku pročitajte odgovore Hrvatske demokratske zajednice.

12.06.2020.

Prijave za CEI SEEMO nagradu za istraživačko novinarstvo

Srednjoeuropska inicijativa (CEI) i South East Europe Media Organisation (SEEMO) otvorili su Poziv za prijave za nagrade CEI SEEMO za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu u 2020. Nagrada je namijenjena za radove istraživačkih novinara i njihovog doprinosa u izvještavanju usprkos teškim uvjetima u kojima rade.

12.06.2020.

Obrazovni materijali u izdanju AEM-a i UNICEF-a

U sklopu 3. Dana medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavili su obrazovne priručnike “Razgovarajmo o životu druge strane ekrana”, “Sexting i sextortion” i “Kritičko razmišljanje u digitalnom okruženju”, te “Ideološki izazov”, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

12.06.2020.

A novinarstvo? Na naša pitanja odgovorila RESTART koalicija

Svakodnevno smo suočeni s činjenicom da političari ne znaju čemu služi novinarstvo i svojim odnosom prema radnicima u medijima to nepoznavanje dokazuju. Počinje politička kampanja za parlamentarne izbore. Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske svim strankama i koalicijama koje se kandidiraju na izborima javno su postavili 10 pitanja. U nastavku pročitajte odgovore RESTART koalicije

11.06.2020.