Aktualno

Aktualno - vijesti

Slovenija: Treći umrli od koronavirusa poznati novinar Marjan Jerman

Treća žrtva koronavirusa u Sloveniji, koji je umro u ponedjeljak, poznati je novinar Marjan Jerman, umirovljeni djelatnik Radiotelevizije Slovenija, a u karijeri je djelovao i kao ratni reporter javljajući se, među ostalim, iz Vukovara uoči njegova pada.

23.03.2020.

Statičari pregledali ZGRADU NOVINARSKOG DOMA

Statičari su danas, nakon razornog nedjeljnog potresa u Zagrebu, pregledali zgradu Novinarskog doma i ustanovili kako je u uporabnom stanju. Uputili su i preporuku da se dodatno pregledaju stubišta te savjetovali sanaciju. Budući da je sama zgrada, ali i oba stubišta, zaštićeno kulturno dobro, Hrvatsko novinarsko društvo, u čijem je zgrada vlasništvu, obratilo se i Ministarstvu kulture za moguću pomoć.

23.03.2020.

Sto deseta godina HND-a - Novinari su izgradili svoj Dom

Piše: Ivica Buljan

Zgrada Novinarskog doma srećom u ovom potresu nije imala velikih oštećenja, osim manjih na unutarnjim zidovima i stubištu. Za sada ipak, dok ne dođu statičari i ne potvrde da je zgrada sigurna, najbolje je u nju ne ulaziti, a svi stanari pronašli su alternativni smještaj. Od samog osnutka HND-a, tijekom početka dvadesetog stoljeća, među novinarima je kolala ideja o gradnji svog Novinarskog doma. 

22.03.2020.

Slovenski premijer Janša u verbalnom ratu s novinarima

Uz borbu protiv koronavirusa i njegovih posljedica slovenski premijer Janez Janša ovih dana vodi "verbalni rat" s dijelom medija koji ga upozoravaju da epidemiju i restrikcije ne smije koristiti protiv onih koji su kritični prema potezima nove vlade.

22.03.2020.

Objavljen Priručnik za provjeru informacija iz medija

Elektronička knjiga "Priručnik za provjeru informacija iz medija: Metode i alati za analizu lažnihj vijesti, dezinformacija i ostalih online manipulacija", autora Radoslava Dejanovića, objavljena je na mrežnim stranicama Društva za zaštitu novinarskih prava (DZNAP).

21.03.2020.

Novinarstvo “sistemski relevantno zanimanje”

Bavarski premijer Markus Söder (CSU) naglasio je važnost novinara u suočavanju s pandemijom koronavirusa. On je prije nekoliko dana u izjavi za radio-postaju Antenne Bayern rekao kako medije smatra sastavnim dijelom «kritične infrastrukture».

21.03.2020.

Radiš u medijima ili kulturi? Podijeli s nama svoja iskustva uslijed krize uzrokovane koronavirusom!

Osim što su, kao i ostatak opće populacije, zdravstveno ugroženi koronavirusom – novinskim institucijama, a uz njih i svim ostalim medijskim radnicima te više ili manje srodnim djelatnostima u kulturi i umjetnosti, izravno je ugrožena egzistencija.

21.03.2020.

EFJ poziva europske vlade da zaštite socijalni status zaposlenih i samozaposlenih novinara

Europska federacija novinara (EFJ) poziva vlade i socijalne partnere na europskoj i nacionalnoj razini da provedu potrebne kompenzacijske mjere za pomoć medijima i zaštitu socijalnog statusa zaposlenih i samozaposlenih novinara.

20.03.2020.

COVID-19: Vlade moraju promicati slobodan protok informacija

U svjetlu rastućih poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID-19, organizacije koje prate slobodu izražavanja i medija pozivale su vlade da promiču i zaštite pristup i slobodan protok informacija tijekom pandemije COVID-19.

20.03.2020.

Ministarstvo kulture o mjerama za pomoć medijskom sektoru

Ministarstvo kulture reagiralo je danas na medijske upite o mjerama Vlade namijenjenima pomoći medijskom sektoru u kojem naglašava kako su usvojene mjere usmjerene na zaštitu gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, a da je većina pružatelja medijskih usluga u Hrvatskoj djeluje kao trgovačka društva "te su samim time ove mjere usmjerene i na njih".

19.03.2020.