Aktualno

Aktualno - vijesti

Za napad na novinarku dobili zatvorsku kaznu, koja im je zamijenjena radom za opće dobro

Na Općinskom sudu u Splitu danas je donesena nepravomoćna presuda prema kojoj je Tonćiju Čukušiću izrečena kazna od sedam mjeseci, a Antoniju Čukušiću od osam mjeseci zatvora zbog napada na novinarku Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobuji u travnju 2020. godine. Obojici je kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro, na način da će se jedan dan zatvora zamijeniti s dva sata rada, javlja Slobodna Dalmacija. 

 

07.11.2022.

Predstavljaje Pragmine Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču obrazovanje

Udruga Pragma će u utorak 8. studenog 2022. od 16 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, unutar tematske mreže “Medijsko obrazovanje je važno“  predstaviti 10. Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja s temom „Misli na sebe – čitaj“, a koja je i tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, priopćili su iz Pragme.

07.11.2022.

HND će ustrajati na istini o Matijanićevoj smrti, besramno je Beroševo ponašanje i Plenkovićeva ignorancija

Država i sustav ubili su našeg kolegu, prijatelja i građanina Vladimira Matijanića, a već tri mjeseca traje besramni pokušaj da se slučaj zataška. Riječ je o neviđenoj sramoti ministra zdravstva Beroša i strašnoj ignoranciji premijera Andreja Plenkovića, koji sa sebe skida svaku odgovornost, a odgovoran je i moglo bi se dogoditi da mu na Markov trg po drugi puta dođu prosvjedovati novinari, kazano je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva u Splitu, kojom su obilježena tri mjeseca od tragične smrti kolege novinara Vladimira Matijanića.

05.11.2022.

DZNAP dobio odobrenje regulatora za kolektivnu zaštitu i prikupljanje naknada od internetskih platformi

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) proširilo je licencu i na internetska prava. DZNAP je dobio rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) o odobrenju obavljanja kolektivnog ostvarivanja prava novinara na udio u naknadi nakladnika informativnih publikacija kad ih na internetu koriste pružatelji usluga informacijskog društva, priopćili su iz DZNAP-a. 

 

02.11.2022.

Serijska tužiteljica Željka Markić pravomoćno izgubila spor protiv Dežulovića i Novosti

Serijska tužiteljica Željka Markić drugostupanjskom presudom Županijskog suda u Splitu pravomoćno je izgubila spor te joj je odbijen zahtjev da joj Srpsko narodno vijeće (SNV)  kao izdavač tjednika Novosti naknadi štetu u iznosu od 40.000,00 kuna. Time je splitski sud potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu iz studenog 2020. godine.

27.10.2022.

Sjajno druženje i sjajne reportaže – Na otvaranju 8. FRA MA FU FESTIVALA dodjeljene nagrade najboljima

U Daruvaru su na otvaranju Fra Ma Fu festivala reportaža i reportera dodijeljene nagrade za najbolju reportažu u 2021. godini. Dobitnik prvonagrađene reportaže je novinar Hrvoje Ivančić s portala lupiga.com za reportažu „NJIHOVI I NAŠI" : Začarani krug najvećeg geta u Hrvatskoj , dok je druga nagrada otišla u ruke Dunje Kučinac, novinarke portala radnickaprava.org za Taxi blues: Tisuću i jedna neplaćena noćna smjena, a treća je pripala novinaru Dinku Kličeku iz Pakračkog lista (pakrackilist.hr) za reportažu Čardak na nebu, Hawaii na zemlji, šahovnica na krovu! 

 

22.10.2022.

Anti SLapp deklaracija i poziv na akciju s preporukama

-Koalicija protiv SLAPP-ova u Europi (CASE) pozvala je vlade širom Europe da poduzmu hitne zakonodavne i praktične mjere kako bi zaštitili novinare i druge javne osobe od rastuće prijetnje strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPPs). Zato su objavili Anti-SLAPP deklaraciju i poziv na akciju s konkretnim preporukama za: Europsku Uniju, Vijeće Europe, Europski parlament države članice EU i njihove vlade, priopćili su iz CASA koalicije. 

 

21.10.2022.

SNH: Zakonom o radu bolje zaštiti radnike

-Sindikat novinara Hrvatske pridružuje se kritikama iznesenima na prijedlog izmjena Zakona o radu. Dok se na razini Europske unije događaju zaista dubinske promjene regulative kako bi se bolje zaštitila radnička prava u novim oblicima rada, poput rada na digitalnim platformama u smjeru omogućavanja dostojanstvenog rada, ovim se prijedlogom samo ozakonjuje trenutačno stanje u kojem radnicima prava određuju algoritmi, a vlada unaprijed abolira te nevidljive poslodavce od bilo kakve odgovornosti, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske (SNH). 

21.10.2022.

Sudac Zvonko Vrban proglašen najvećim pravosudnim zlostavljačem u Europi

Šef osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban, kojega je nominiralo Hrvatsko novinarsko društvo, službeno je proglašen najvećim pravosudnim bullyjem u Europi, zbog serije tužbi kojima od Telegrama kao izdavača, novinara Drage Hedla te glavne urednice Jelene Pavić Valentić potražuje 100.000 eura. Ugledno udruženje nevladinih organizacija (CASE), među kojima su Europska federacija novinara i Europski centar za slobodu novinarstva, svake godine dodjeljuje nagrade pojedincima, tvrtkama i institucijama najsklonijima SLAPP-u, odnosno tužbama kojima pokušavaju ušutkati neovisne medije.

20.10.2022.

OSMI FRA MA FU FESTIVAL OD 21. DO 23. LISTOPADA - PROGRAM

U Daruvaru se od petka 21. do nedjelje 23. listopada 2022. održava Fra Ma Fu, festival reportaže i reportera, koji osmi put organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i virovitički Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje SINKO. Četvrta je to godina da se festival održava u Daruvaru u suorganizaciji Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija.

20.10.2022.