Aktualno

Aktualno - vijesti

Najoštrije osuđujemo prijetnje i uvrede upućene kolegi Marcellu Rosandi

Hrvatsko novinarsko društvo Istarske županije najoštrije osuđuje uvrede i prijetnje smrću upućene kolegi Marcellu Rosandi, novinaru Glasa Istre, zbog teksta koji je jučer objavljen u tom dnevnom listu, portalu Glasa Istre i Facebook stranici Glasa Istre pod nazivom „Pulski ugostitelj razvio biznis koji ima sve elemente nadriliječništva. Daje savjete teško bolesnim pacijentima“.

09.09.2022.

HND: Poražavajuće je da službeni Zagreb prima predsjednika čiji režim progoni novinare

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poražavajućom smatra činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, despot koji već 20 godina vlada Turskom i čovjek koji se u maniri najgorih režima obračunava s braniteljima ljudskih prava i oporbenim političarima, a posebna meta njegova autokratskog načina vladanja su naše turske kolegice i kolege, koje njegov režim uhićuje, premlaćuje, zatvara i osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne.

07.09.2022.

IJ4EU fond otvara nove natječaje za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva

Fond Istraživačko novinarstvo za Europu (IJ4EU) otvorio je 1. rujna, dva nova natječaja za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva u Europskoj uniji i u zemljama kandidatima za članstvo. IJ4EU Investigation Support program nudi grantove u iznosu od 5 do 50 tisuća eura za prekogranične novinarske timove bilo koje vrste i sastava za istraživačke projekte od javnog interesa. Krajnji rok za prijave je 1. listopada do 23:59 CEST.

06.09.2022.

Natječaj za glavnu tajnicu/ glavnog tajnika Hrvatskog novinarskog društva

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva 5. rujna 2022. objavio je natječaj za glavnu tajnicu/ glavnog tajnika HND-a.

05.09.2022.

Maja Sever: Trebamo naučiti plasirati medijski sadržaj mladima, kako ih ne bi odgajali tabloidi i loše novinarstvo

Panel diskusijom „Lažne vijesti - kako se boriti protiv” u Vukovaru je u subotu završio 3. Media In Time festival novinarstva, uz poruku da hrvatsko društvo i institucije još uvijek nedovoljno razumiju potrebe i navike mladih naraštaja kada su u pitanju mediji.

04.09.2022.

Prijavite se na natječaj za potpore lokalnom novinarstvu

Postoji li priča u vašem gradu, negdje u Europi za koju mislite da je vrijedna dijeljenja s ostatkom svijeta? Javite se na natječaj za  potpore lokalnim istraživačkim novinarima i/ili lokalnim medijima koji se žele baviti istraživačkim novinarstvom na lokalnoj razini. 

03.09.2022.

Dodijeljene nagrade za lokalno novinarstvo "Anđelko Erceg" i "Siniša Glavašević"

Nagrade za lokalno novinarstvo - "Anđelko Erceg" u kategorijama tisak i internet i "Siniša Glavašević" u kategorijama radio i televizija" - dodijeljene su danas u Vinkovcima. Nagradu u kategoriji tisak dobili su Darko Baronica, novinar Pakračkog lista, i Vinko Vuković, novinar Slobodne Dalmacije. U kategoriji internet dobitnica je Željka Gavranović s portala SBplus i Miroslav Šantek (tekst objavljen na PS portalu), dok je nagradu za radijsko novinarstvo dobila novinarka Hrvatskog radio Vukovara Marija Molnar. Za televizijsko novinarstvo nagrađene su lokalne priče Kristine Čirjak s RTL-a i Matka Saltarića s Libertas televizije.

02.09.2022.

Velikani novinarstva čija imena nose nagrade za lokalno novinarstvo

Novoustanovljene novinarske nagrade za lokalno novinarstvo, koje se ovog vikenda dodjeljuju u Vinkovcima, nose imena dvojice velikana hrvatskog novinarstva, koji su svoja životna djela ostvarili u svom Vukovaru i svojoj Makarskoj. Nažalost zbog novinarstva i slobode Siniša Glavašević je izgubio život, dok je Anđelko Erceg svojim novinarskim entuzijazmom i davanjem u potpunosti profesiji otišao u najboljim stvaralačkim godinama, preminuvši u 52. godini života.

01.09.2022.

Modeli financiranja lokalnih medija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u suradnji sa Sindikatom novinara Hrvatske (SNH) od 25. travnja do 31. kolovoza 2022. provelo je projekt Modeli financiranja lokalnih medija, a proveden je uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (Active Citizen Fund).

31.08.2022.

Gradonačelnici Zagreba i Splita podržali Modele financiranja lokalnih medija, koje predlažu HND i SNH

-Za dugoročno neovisno funkcioniranje lokalnih medija i osiguravanje stabilnih uvjeta za novinarski rad s ciljem kvalitetne produkcije u javnom interesu nužno je transparentno javno financiranje: pod jasnim uvjetima, po jasnim kriterijima i uz ocjenu neovisnog stručnog povjerenstva, kazano je na završnoj konferenciji projekta Modeli financiranja lokalnih medija financiranog iz fonda ACF Hrvatska, koji su zajedno proveli Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH), a na kojoj su između ostalih sudjelovali i gradonačelnici Zagreba Tomislav Tomašević i Splita Ivica Puljak, koji je već najavio da će primijeniti modele koje predlažu HND i SNH.    

31.08.2022.