Aktualno

Aktualno - vijesti

Svjetski dan slobode medija: SLAPP, oružje za cenzuru

Uoči Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, Hrvatsko novinarsko društvo će u utorak, 2. svibnja s početkom u 11 sati u Novinarskom domu u Zagrebu predstaviti nove rezultate godišnje ankete o tužbama za povredu ugleda i časti protiv novinara, urednika i medija.

U srijedu, 3. svibnja, HND će dodijeliti godišnje novinarske nagrade za najbolje radove objavljene u 2022. godini. 

01.05.2023.

SNH: Bez jakih sindikata nema kolektivnog ugovora i radničkih prava

rijeme je da se trgnemo i organiziramo u što jače sindikate bez kojih nema ni kolektivnog ugovora ni radničkih prava ni udružene snage radnika da solidarno pred poslodavcima obrane svoja davno izborena prava, poručio je Sindikat novinara Hrvatske povodom Međunarodnog praznika rada.

28.04.2023.

Odgovor Jutarnjeg lista HND-u

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo uredništvo Jutarnjeg lista da hitno ukloni snimke ubojstva u zagrebačkom klubu Ritz i ispriča se hrvatskoj javnosti zbog njegove objave, HND-u je stigao odgovor tog dnevnog lista, koji objavljujemo u nastavku. 

27.04.2023.

HND upozorava: objava snimke ubojstva grubo je kršenje Kodeksa časti hrvatskih novinara

Nakon jučerašnje objave eksplicitne snimke ubojstva u zagrebačkom klubu Ritz, Hrvatsko novinarsko društvo poziva uredništvo Jutarnjeg lista da hitno i bez odgode ukloni spomenuti sadržaj sa svojih stranica i ispriča se hrvatskoj javnosti zbog njegove objave.

Objava takvog sadržaja ne predstavlja novinarstvo, nije ni u kakvom javnom interesu i predstavlja odsustvo morala i pijeteta prema žrtvi i njegovoj obitelji.

27.04.2023.

HND: Govor mržnje Hrvatskog tjednika slučaj je za tijela kaznenog progona

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje huškačke tekstove i poticanje na mržnju prema kolegicama i kolegama koji rade u tjedniku Novosti i na Vidi TV, a koje je u zadnjem broju objavio Hrvatskih tjednik. U tekstu koji potpisuje Ivica Marijačić doslovce se navodi kako "Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dvama Pupovčevim medijskim gnijezdima za specijalni rat protiv Hrvatske". Ovakvom izrazito opasnom tekstu prethodila je grozomorna naslovnica koja glasi: "Plenković ovo plaća 600 000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske".

24.04.2023.

Počeli 6. Dani medijske pismenosti: "U ravnoteži - ONline i OFFline”

šesti Dani medijske pismenosti, koji će se održati od 24. do 30. travnja pod sloganom „U ravnoteži – ONline i OFFline”, otvoreni su u Zagrebu u ponedjeljak dodjelom priznanja učenicima autorima pobjedničkih filmova i predstavljanjem istraživanja o medijskoj pismenosti.

24.04.2023.

Dodijeljene nagrade Velebitska degenija

Ana-Bella Leikauff, Tihana Mojsinović, Ivana Nobilo i Hrvoje Gunjača dobitnici su nagrada "Velebitska degenija" za najbolje radove o zaštiti okoliša objavljene u 2022. godini, koje je 25. put dodijelio Zbor novinara za okoliš HND-a, a koji ujedno obilježava i 25. obljetnicu svog osnutka. 

21.04.2023.

OBRAZLOŽENJA NAGRADE "VELEBITSKA DEGENIJA" ZA 2022. GODINU

U povodu Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, Hrvatsko novinarsko društvo – Zbor novinara za okoliš dodijelilo je jubilarnju, 25. nagradu „Velebitska degenija“ za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u 2022. godini.

 

21.04.2023.

Veliko priznanje novinarki Novosti Tamari Opačić

Novinarka redakcije Novosti Tamara Opačić nominirana je za ovogodišnju Europsku novinarsku nagradu u kategoriji novinarstva posvećenog izbjeglicama i migracijama, objavljeno je jučer na Međunarodnom novinarskom festivalu u Perugiji, prenosi portalnovosti.com. 

21.04.2023.

Konferencija o sigurnosti novinara povodom Svjetskog dana slobode medija

Povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, Europska federacija novinara (EFJ) organizira 2. i 3. svibnja 2023. završnu onferenciju projekta Safety4Journalists . Konferencija koja će istaknuti dobre prakse sigurnosti u medijima od strane sindikata, medijskih poslodavaca, kreatora politika i međunarodnih stručnjaka.

20.04.2023.