Aktualno

Aktualno - vijesti

SAFEJOURNALISTS: FAKTOR.BA POD PRIJETNJAMA I PRITISKOM DA UKLONI SADRŽAJ

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje upad u prostorije portala Faktor.ba, prijetnje i naknadne pritiske na njegove novinare i urednike od strane osoba bliskih poznatom kriminalcu.

 

16.04.2020.

Slučaj Sirobuja: Prijave zbog napada i onemogućavanja novinara

Splitska policija podnijela je kaznene prijave protiv trojice muškaraca koji su u nedjelju napali novinarku i snimateljicu pri pokušaju snimanja uskrsne mise u crkvi na Sirobujama, održanoj protivno Odluci Civilne zaštite o zabrani okupljanja, a protiv 70-godišnjaka prekršajnu prijavu.

13.04.2020.

SAFEJOURNALISTS: ZAŠTO JE TATJANA LAZAREVIĆ PRIVEDENA?

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja broji više od 8,200 članova i članica, snažno osuđuje privođenje Tatjane Lazarević, urednice i novinarke portala Kossev od strane kosovske policije.

 

13.04.2020.

Božinović: Policija intenzivno radi na identificiranju osoba koje su napale i vrijeđale novinare

Policijska uprava splitsko-dalmatinska intenzivno radi na identificiranju osoba koje su se u nedjelju okupile ispred splitske crkve i vrijeđale novinare, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

13.04.2020.

HND: Tražimo da državni vrh osudi napade u Splitu, ovo je linč

Hrvatsko novinarstvo društvo šokirano je današnjim napadima ispred crkve u splitskom predgrađu Sirobuja na kolegicu Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala, i Ivanu Sivro, snimateljicu N1 televizije, kojima ovim putem dajemo punu podršku. 

12.04.2020.

U Splitu u crkvi napadnuta novinarka koja je snimala misu

Novinarka Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković napadnuta je jutros u crkvi na Sirobuji u kojoj se unatoč zabrani zbog epidemije, i na Uskrs kao i na Cvjetnicu, ipak održana misa, doznaje Hina od urednika portala, a iz policije su dobili dojavu o incidentu i u tijeku je postupanje.

12.04.2020.

SAFEJOURNALISTS: DUŽNOSNICI SRBIJE DA SE UZDRŽE OD TARGETIRANJA MEDIJA

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara,koja broji više od 8.200 članova i članica, oštro osuđuje prijetnje smrću upućene redakciji srpskog portala Direktno.rs, poziva na brzu istragu i sankcioniranje počinitelja i apelira na državne zvaničnike da se uzdrže od etiketiranja medija i novinara.

 

11.04.2020.

Potvrđena je optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Virovitici: Novinarki će se suditi zbog grafita

Općinski sud u Virovitici potvrdio je optužni prijedlog Općinskog državnog odvjetništva - novinarki Ivi Anzulović suditi će se za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, kažnjive po članku 235. kaznenog zakona. Zbog teksta "Isusek? Bijo sam zloćest ove godine ali bi htjeo 17 miljona nazad. roKi" Iva bi mogla završiti u zatvoru pet mjeseci. Ne, nije u pitanju kažnjavanje pravopisa već crnog humora.

10.04.2020.

EFJ poziva na borbu protiv krize u medijskom sektoru

Europska federacija novinara (EFJ), koja predstavlja 320.000 novinara širom Europe, poziva nacionalne vlade, Europsku komisiju i Europski parlament da poduzmu brzu, ciljanu i koordiniranu akciju u potpori svih radnika – osoblja, samozaposlenih i samozaposlenih – i medijskih tvrtki kao odgovor na razorni socijalni i ekonomski utjecaj globalne krize COVID-19 na medijski sektor.

09.04.2020.

Samo 15 posto freelancera u medijima zadržalo poslove od početka zdravstvene krize

Prema anketi koju su proveli Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, 28,7 posto vanjskih suradnika u medijima ostalo je bez svih poslova od početka krize, 26,2 posto izgubilo je većinu poslova, a 15,9 posto ostalo je bez otprilike polovice prijašnjih angažmana.

08.04.2020.