Aktualno

Aktualno - vijesti

Ivo Čičin Mašansker komunikator godine

Županijski ogranak Koprivničko križevačke županije dodijelio je nagradu za komunikatora godine Ivi Čičin Mašanskeru, dugogodišnjem novinaru, danas glasnogovorniku i uredniku internetskog portala Rukometnog kluba Podravka.

14.12.2015.

FRA MA FU I RUČNI RAD

Piše: Miroslava Jandrić

Foto: Toni Hnojčik

 

Bili smo u Virovitici. Na Prvom Fra Ma Fu festivalu reportaže i reportera. Slušali smo predavanja, razgovarali o novinarstvu, turizmu, kapitalu; jahali smo, vozili se kolima, jeli na travi… Reportaža (i za pisanje i za čitanje) traži vrijeme i nije tipičan medij 21. stoljeća, no kao pravu dragocjenost treba je čuvati, njegovati, i pišući prilagoditi današnjici. Uostalom jedna barokna fotelja čaroban je detalj u moderno opremljenom stanu. Franjo Fuis je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u jesen 1943. iznad Plitvičkih jezera. Živio je kratko, pustolovno i brzo, kao da je znao da mora žuriti. Bio je začetnik novinarske reportaže, pisao je putopise, novele i pjesme, scenarije za stripove legendarnog Andrije Maurovića

 

13.12.2015.

Radionica EFJ: Upravljanje projektima

Europska federacija novinara (EFJ) i Europski institut sindikata (ETUI) organizirat će četverodnevnu radionicu "Upravljanje projektima za predstavnike udruga i sindikata" od 23. do 26. veljače 2016 u Zagrebu. Domaćin radionice je Hrvatsko novinarsko društvo.

13.12.2015.

Javni poziv za izradu spomen obilježja Žarku Kaiću

U Osijeku je održana konferenciji za novinare u povodu javnog poziva s ciljem izrade idejnog kiparsko-arhitektonskog rješenja ili video-instalacije spomen-obilježja poginulom snimatelju HRT-a Žarku Kaiću, snimatelju HRT-a, smrtno stradalom u Domovinskom ratu dana 28. kolovoza 1991. godine u naselju Brijest.

11.12.2015.

Al Jazeera potpisala povijesni sporazum s IFJ

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozdravila je potpisivanje Međunarodnog okvirnog sporazuma (International Framework Agreement) s Al Jazeera Media Network - prvog takve vrste u medijskom sektoru. Ovaj sporazum otvara novu stranicu u radnim odnosima i znači početak socijalnog dijaloga koji će postati međunarodni presedan, poručuju iz IFJ-a.

11.12.2015.

Dodijeljene nagrade i priznanja Marco Polo

Hrvatski ogranak Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET u dodijelio je nagrade i priznanja Marco Polo za najbolje putopise te na okruglom stolu o terorizmu i turističkom novinarstvu upozorio na važnost biranja riječi pri pisanju o destinacijama pogođenim terorizmom.

11.12.2015.

Okrugli stol: Žene u svjetskim medijima zastupljene tek 24 posto

U medijima je katkad očita rodna neravnopravnost jer u potrazi za ekskluzivom i top vijestima mediji vrlo često zanemaruju žene, koje su manje važne u društvu i zauzimaju manje važne pozicije, rečeno je u četvrtak na okruglom stolu "Rodna ravnopravnost u medijima", gdje je predstavljeno istraživanje koje pokazuje da su u svjetskim medijima žene zastupljene tek 24 posto.

10.12.2015.

Objava Smjernica za proaktivnu objavu podataka za lokalnu samoupravu

Nova GONG-ova publikacija, izrađena u suradnji s Povjerenicom za informiranje, namijenjena je lokalnim i regionalnim jedinicama koje žele unaprijediti provedbu ZPPI-ja, te odraditi dobru pripremu za iduću rundu LOTUS istraživanja.

10.12.2015.

"Slobodnih medija danas nema, ima samo slobodnih pojedinaca. Ali i oni bi uskoro mogli nestati"

Pravna nesigurnost novinara, prikriveno oglašavanje te sprega urednika i vlasnika medija glavni su neprijatelji slobodnog novinarstva danas, naglašeno je na tribini Hrvatskog novinarskog društva i Veleposlanstva Kraljevine Norveške održanoj u Novinarskom domu.

08.12.2015.

IFJ: Globalna anketa o mladim novinarima

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je anketu kojom želi utvrditi promjene u zapošljavanju u medijima te strategije koje novinarski sindikati ili udruženja poduzimaju da bi privukli novu generaciju novinara.

07.12.2015.