Aktualno

Aktualno - vijesti

Tribina: "Izvještavanje o oružanim sukobima i izbjegličkoj krizi - profesionalnost, humanost, sigurnost”

U Novinarskom domu održana je Tribina u sklopu projekta Centra za zaštitu slobode izražavanja “Izvještavanje o oružanim sukobima i izbjegličkoj krizi - profesionalnost, humanost, sigurnost” na kojoj su sudjelovala neka od naših najjačih imena ratnog i vanjskopolitičkog izvjestiteljstva.

17.12.2015.

Kina i Egipat najgori tamničari novinara u 2015.

199 novinara ove je godine završilo iza rešetaka zbog svoga rada, objavio je Odbor za zaštitu novinara u izvješću za 2015. godinu. U zatvaranju novinara vodi Kina, a stanje je alarmantno i u Turskoj i Egiptu, gdje se bilježi porast hapšenja novniara u ovoj godini.

16.12.2015.

U Hrvatskoj klijentelizam u medijima rešireniji nego u Srbiji i Crnoj Gori

Izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak u utorak je predstavio rezultate istraživanja o klijentelizmu u medijima provedenog u šest država jugoistočne Europe prema kojem su Srbija i Crna Gora ispred Hrvatske u provedbi javnih politika, zaprečavanju klijentelizma i partikularističke prakse u medijima.

16.12.2015.

Slovenija odustala od uvođenja naknada za pristup informacijama

Nakon jake međunarodne reakcije na prijedlog slovenske vlade o uvođenju naknade za odgovaranje na novinarske zahtjeve za pristup informacijama, slovenski parlament povukao je problematičnu izmjenu Zakona o slobodi informacija iz procedure.

16.12.2015.

Novinari o medijima: nema uređivačke politike, nema medijske strategije

Hrvatski mediji nemaju uređivačku politiku, a kultura dijaloga je na sve nižim razinama, zaključeno je na sinoćnoj tribini o stanju u novinarstvu i medijima udruge Hrvatskih novinara i publicista.

16.12.2015.

Tjednik Globus obilježio dvadeset pet godina izlaženja

Tjednik Globus ovih je dana obilježio dvadeset petu obljetnicu izlaženja. Najutjecajniji hrvatski politički tjednik kroz dva i pol desetljeća samostalne Hrvatske počeo je izlaziti krajem 1990. godine.  Prvi urednik bio je Denis Kuljiš, a nakon njega su se redali Davor Butković, Đurđica Klancir, Igor Alborghetti, Mirko Galić, Nenad Polimac i sadašnji urednik Nino Đula  koji se na čelu Globusa nalazi od 2009. godine.  

 

15.12.2015.

Slovenska vlada želi naplaćivati zahtjeve za pristup informacijama

Europska federacija novinara (EFJ), Slovensko novinarsko društvo (DNS), Transparency International Slovenija i Access Info Europe pozvali su Slovenski parlament da odbaci amandman predložen u posljednji čas koji javnim dužnosnicima omogućuje da naplaćuju vrijeme provedeno u odgovaranju na pitanja postavljena u skladu sa slobodom informiranja, što bi značilo izravan napad na prava novinara i NGO-a na pristup informacijama.

15.12.2015.

Nema napretka u zaštiti novinara: 128 novinara ubijeno u 2015. godini

Izvješće Press Emblem Campaigna za 2015. pokazuje da nema nikakvog napretka na području zaštite novinara. Od siječnja ove godine, u 31 zemlji ubijeno je 128 novinara.

15.12.2015.

Izbori nezanimljivi televizijskim gledateljima

Mjesečna analiza koju Vijeće za elektroničke medije provodi u suradnji s AGB Nielsen, agencijom specijaliziranom za istraživanje gledanosti televizije, pokazuje kako se u studenom Nova TV najviše gledala među ukupnom populacijom starijom od 4 godine, kao i u dodatnim ciljanim skupinama i to u kategorijama cijeli dan i kategoriji večernjeg programa od 19 do 23 sata.

 

14.12.2015.

Tribina: "Izvještavanje o oružanim sukobima, izbjegličkoj krizi: profesionalnost, humanost, sigurnost"

Hrvatsko novinarsko društvo u sklopu projekta Centar za zaštitu slobode izražavanja  organizira tribinu "Izvještavanje o oružanim sukobima, izbjegličkoj krizi: profesionalnost, humanost, sigurnost", u četvrtak, 17. prosinca u 11 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2.

14.12.2015.