Aktualno

Aktualno - vijesti

Ubijen sirijski aktivist i novinar Naji Jerf

Sirijski opozicijski novinar i aktivist Naji Jerf ubijen je jučer u turskom gradu Gaziantepu, u blizini zgrade sirijskog nezavisnog lista. Jerf je autor nekoliko dokumentarnih filmova u kojima progovara o nasilju i kriminalu Islamske države. 

28.12.2015.

NEPROFITNI MEDIJI - TKO TU PROFITIRA

Više od polovice novinara u hrvatskim medijima angažirano je temeljem nekog oblika samozapošljavanja, bilo da se radi o RPO ili autorskom ugovoru, naglašeno je na tribini Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju „Neprofitni mediji – tko tu profitira?“ o ulozi neprofitnih medija u hrvatskom medijskom prostoru.

23.12.2015.

EFJ pozdravlja promjene u Direktivi o zaštiti poslovnih tajni

Pregovarački timovi Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti neobjavljenih znanja i poslovnih informacija postigli su prošloga tjedna preliminarni sporazum o kontroverznom nacrtu Direktive o zaštiti neobjavljenih znanja i poslovnih informacija (poslovne tajne) od neovlaštenog pribavljanja, korištenja ili odavanja.

21.12.2015.

Laudato televizija počinje s emitiranjem na Božić

Laudato televiziju, vjerski televizijski kanal s kršanskim vrijednostima, osnovali su udruga 'Ime dobrote', tvrtka  Laudato d.o.o i direktorica televizije Ksenija Abramović, uz pomoć sredstava Američke biskupske konferencije i organizacije 'Kirche in Not' za nabavu tehničke opreme.

21.12.2015.

Natječaj za najbolje novinarske radove 2015.

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2015. godine.

21.12.2015.

Prosvjedi novinara u Srbiji

Nekoliko stotina srbijanskih novinara i građana okupilo se večeras na prosvjedima pod nazivom "Novinari ne kleče" u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Vranju, tražeći hitnu smjenu tamošnjeg ministra obrane Bratislava Gašića, koji još uvijek nije smijenjen zbog seksističkih izjava upućenih novinarki. 

21.12.2015.

Etičkim izvještavanjem protiv islamofobije

Prema nedavnom istraživanju Gallupa, 42 posto Amerikanaca priznalo je da ima neku vrstu predrasuda prema muslimanima, dok istovremeno, prema drugom istraživanju, gotovo polovica Amerikanaca ne poznaje niti jednog muslimana i ne zna gotovo ništa o islamu. U takvom okruženju, islamofobija postaje sastavni dio ne samo javnog, već i političkog diskursa, što se jasno ogleda u nedavnoj izjavi Donalda Trumpa.

18.12.2015.

Središnji odbor HND-a prihvatio izvještaje o radu i podržao nove projekte

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva usvojio je Izvještaj o radu predsjednika i Tajništva HND-a za razdoblje od prošle sjednice, održane 22. rujna, do 18. prosinca 2015. godine.

18.12.2015.

HND: Pozivamo na novinarsku solidarnost i kolegijalnost, na zajedničku obranu profesije i demokracije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na svoj 105. rođendan, koji pada upravo na današnji dan, poziva sve novinarke i novinare, ali i druge medijske radnike, na solidarnost i kolegijalnost, na zajedničku obranu profesije od pritisaka kojima je cilj proizvesti autocenzuru i ušutkati slobodu izražavanja.

18.12.2015.

"Migracije - najveći izazov novinarstva u 2015. godini"

Povodom međunarodnog dana migranata, 18. prosinca, Mreža etičkog novinarstva (EJN) objavila je globalni godišnji izvještaj o etičnosti izvještavanja o izbjegličkoj krizi pod nazivom „Moving stories".

 

18.12.2015.