Aktualno

Aktualno - vijesti

Stipendija za izvještavanje o klimi i energiji

Njemačka neprofitna organizacija IJP (International Journalists’ Programmes) nudi stipendiju za novinare zainteresirane za izvještavanje u području klime i energije. Hrvatska se našla u grupi s pet zemalja za čije se novinare sa strašću prema klimatskim i energetskim temama nudi 10 stipendija.

11.08.2023.

SafeJournalists: Prijetnje smrću uredniku i zamjeniku urednika portala radija Antena M u Crnoj Gori putem Facebooka

Urednik crnogorskog radijskog portala Antena M Darko šuković i zamjenica urednika Milena Aprcović dobili su u srijedu ozbiljne prijetnje putem Facebooka.

 

11.08.2023.

TRIDESET dvije GODINA OD SMRTI GORDANA LEDERERA

Na današnji dan prije točno trideset dvije godine na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice ubijen je hrvatski fotograf i snimatelj HTV-a Gordan Lederer. Poginuo je na radnom mjestu, pogođen metkom snajpera, snimajući hrvatske borce u akciji 10. kolovoza 1991. godine tijekom srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge video zapise koji i danas vrlo slikovito govore o prvim danima Domovinskog rata. Poznat je naknadni montažni uradak njegovih ratnih snimaka "Banijska praskozorja".

10.08.2023.

HND o smrti Matijanića: To je bilo medicinski potpomognuto ubojstvo

- HND ne zaboravlja tragičnu smrt Vladimira Matijanića. Pamtimo i nikada nećemo odustati od traženja istine u ovom slučaju. Vidimo se u Splitu 5.8. 2023. Beroš već godinu dana zataškava i ignorira zahtjeve i apele Hrvatskog novinarskog društva oko smrti Vladimira Matijanića, kazano je na press konferenciji HND-a u povodom godišnjice smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića, prenosi index.hr. 

 

 

 

05.08.2023.

Kosovo: Skupine za slobodu medija pozdravljaju odluku suda o zabrani Klan Kosova

Mreža SafeJournalists pridružila se međunarodnim organizacijama za slobodu medija u pohvalama sudske odluke kojom je odgođeno oduzimanje poslovne dozvole Klan Kosova.

03.08.2023.

HND oštro osuđuje prijetnje upućene Nikolini Martinović

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu istražuje osumnjičenog dvadesetosmogodišnjaka zbog prijetnji glavnoj urednici „035portala“ iz Slavonskog Broda Nikolini Martinović. Potvrđeno je to u odgovoru navedenog državnog odvjetništva na upit Hrvatskog novinarskog društva.

01.08.2023.

Izbor Periše Čakarun još jedan čavao u lijes profesionalizmu i medijskim slobodama na HRT-u

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva pri Hrvatskoj televiziji te Podružnica Sindikata novinara Hrvatske pri HRT-u upozoravaju na netransparentnu i neprofesionalnu provedbu postupka odabira urednika Informativnog medijskog servisa (IMS) HTV-a (prema javnom natječaju od 7. srpnja 2023.) te izražavaju nezadovoljstvo izborom Katarine Periše Čakarun na tu funkciju.

28.07.2023.

HDZ, odnosno, HTV zbija redove pred izbore: Periša Čakarun dobila novi mandat na čelu informativnog programa

S informativnim programom HTV-a sve je u redu i ne trebaju mu očito nikakve promjene – jedini je logičan zaključak koji se da izvući iz današnje odluke kojom je urednica Informativno medijskog servisa javne televizije Katarina Periša Čakarun dobila novi, petogodišnji mandat, piše telegram.hr. 

27.07.2023.

"Zakon o medijima uništit će slobodno novinarstvo"

GLAVNI UREDNICI I NOVINARI NAJUTJECAJNIJIH DNEVNIKA I PORTALA za Nacional su potvrdili da podržavaju Hrvatsko novinarsko društvo u protivljenju prijedlogu nacrta Zakona o medijima koji je najavio premijer Andrej Plenković, a izradilo ministarstvo kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, donosi  tjednik Nacional.  

 

27.07.2023.

Savjetovanje o Nacrtu drugog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Uspostava sustava provjere medijskih činjenica"

Agencija za elektroničke medije i Ministarstvo kulture i medija nositelji su mjere „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“, koja se provodi sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Za provedbu dijela mjere koji se odnosi na uspostavu sustava provjere točnosti informacija objavljenih u javnom prostoru, medijima i na društvenim mrežama osigurano je 5.972.526 eura (45 milijuna kuna) bespovratnih sredstava, priopćili su iz Agencija za elektroničke medije (AEM). 

 

26.07.2023.