Aktualno

Aktualno - vijesti

Laudato televizija počinje s emitiranjem na Božić

Laudato televiziju, vjerski televizijski kanal s kršanskim vrijednostima, osnovali su udruga 'Ime dobrote', tvrtka  Laudato d.o.o i direktorica televizije Ksenija Abramović, uz pomoć sredstava Američke biskupske konferencije i organizacije 'Kirche in Not' za nabavu tehničke opreme.

21.12.2015.

Natječaj za najbolje novinarske radove 2015.

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2015. godine.

21.12.2015.

Prosvjedi novinara u Srbiji

Nekoliko stotina srbijanskih novinara i građana okupilo se večeras na prosvjedima pod nazivom "Novinari ne kleče" u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Vranju, tražeći hitnu smjenu tamošnjeg ministra obrane Bratislava Gašića, koji još uvijek nije smijenjen zbog seksističkih izjava upućenih novinarki. 

21.12.2015.

„Migracije - najveći izazov novinarstva u 2015. godini“

Povodom međunarodnog dana migranata, 18. prosinca, Mreža etičkog novinarstva (EJN) objavila je globalni godišnji izvještaj o etičnosti izvještavanja o izbjegličkoj krizi pod nazivom „Moving stories".

 

18.12.2015.

HND: Pozivamo na novinarsku solidarnost i kolegijalnost, na zajedničku obranu profesije i demokracije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na svoj 105. rođendan, koji pada upravo na današnji dan, poziva sve novinarke i novinare, ali i druge medijske radnike, na solidarnost i kolegijalnost, na zajedničku obranu profesije od pritisaka kojima je cilj proizvesti autocenzuru i ušutkati slobodu izražavanja.

18.12.2015.

Središnji odbor HND-a prihvatio izvještaje o radu i podržao nove projekte

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva usvojio je Izvještaj o radu predsjednika i Tajništva HND-a za razdoblje od prošle sjednice, održane 22. rujna, do 18. prosinca 2015. godine.

18.12.2015.

Etičkim izvještavanjem protiv islamofobije

Prema nedavnom istraživanju Gallupa, 42 posto Amerikanaca priznalo je da ima neku vrstu predrasuda prema muslimanima, dok istovremeno, prema drugom istraživanju, gotovo polovica Amerikanaca ne poznaje niti jednog muslimana i ne zna gotovo ništa o islamu. U takvom okruženju, islamofobija postaje sastavni dio ne samo javnog, već i političkog diskursa, što se jasno ogleda u nedavnoj izjavi Donalda Trumpa.

18.12.2015.

Tribina: “Izvještavanje o oružanim sukobima i izbjegličkoj krizi - profesionalnost, humanost, sigurnost”

U Novinarskom domu održana je Tribina u sklopu projekta Centra za zaštitu slobode izražavanja “Izvještavanje o oružanim sukobima i izbjegličkoj krizi - profesionalnost, humanost, sigurnost” na kojoj su sudjelovala neka od naših najjačih imena ratnog i vanjskopolitičkog izvjestiteljstva.

17.12.2015.

Novinari o medijima: nema uređivačke politike, nema medijske strategije

Hrvatski mediji nemaju uređivačku politiku, a kultura dijaloga je na sve nižim razinama, zaključeno je na sinoćnoj tribini o stanju u novinarstvu i medijima udruge Hrvatskih novinara i publicista.

16.12.2015.

Slovenija odustala od uvođenja naknada za pristup informacijama

Nakon jake međunarodne reakcije na prijedlog slovenske vlade o uvođenju naknade za odgovaranje na novinarske zahtjeve za pristup informacijama, slovenski parlament povukao je problematičnu izmjenu Zakona o slobodi informacija iz procedure.

16.12.2015.