Aktualno

Aktualno - vijesti

EPH prošlu godinu završio s 2,3 milijuna kuna gubitka

Europapress Holding, vodeća hrvatska novinsko-izdavačka kuća u većinskom vlasništvu odvjetnika Marijana Hanžekovića, prošlu je godinu završila s 2,3 milijuna kuna neto gubitka, navodi se u izvješću o ispunjavanju plana predstečajne nagodbe EPH, objavljenom na stranicama Fine.

16.02.2016.

Vijeće za elektroničke medije odbacilo pritužbe protiv HRT-a

Vijeće za elektroničke medije zaključilo je da HRT nije prekršio Zakon o elektroničkim medijima zbog emitiranja konferencije za novinare SDP-a i izjava predsjednika SDP-a Zorana Milanovića te izjava intendanta riječkog HNK-a Olivera Frljića, priopćila je Agencija za elektroničke medije.

16.02.2016.

Mediji se trebaju zamisliti nad načinom na koji oslikavaju žene

Novinarke su u velikoj mjeri izložene seksističkom govoru mržnje, osobito kada je riječ o online medijima i društvenim mrežema, istaknuto je na seminaru o Pokretu protiv govora mržnja u Europskom centru za mlade u Strasbourgu. Istraživanja pokazuju da će novinarke na društvenim mrežama 3 puta vjerojatnije primiti uvredljive komentare nego njihovi muški kolege. 

16.02.2016.

HND predsjednici: ŠTO JE TO HND UČINIO DA GA SE NAPADA FAŠISTIČKIM METODAMA?

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na odgovor Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović predsjedniku Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu, u kojem, među ostalim, predsjednica tvrdi da među osobama za koje Pupovac tvrdi da su bile žrtve prijetnji i govora mržnje „ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije“.

15.02.2016.

OSCE: Dijalogom i pluralizmom protiv propagande rata i mržnje

Dijalog, medijska pismenost i pluralizam su načini sprečavanja propagande rata i mržnje, poručili su sudionici susreta stručnjaka OSCE-a sa sastanka u Beču.

15.02.2016.

Povjerenik Muižnieks poziva Poljsku da zaštiti neovisnost javih medija

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks danas je, nakon četverodnevnog puta u Poljsku, objavio priopćenje u kojem je izrazio zabrinutost zbog usvajanja zakona o javnom medijskom servisu prošlog prosinca i najavljenih većih promjena na tom polju koje se očekuju do ljeta 2016.

15.02.2016.

Vodstvo HRT-a: Svaki neutemeljeni napad na HRT je izravan udar na demokraciju

„Neka me jasno čuju da ta Hrvatska televizija jedne političke opcije, jedne stranke - nije javni servis. Bit će promjena na Hrvatskoj televiziji! To neka znaju!“, poručio je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko na jučerašnjem stranačkom skupu u Orebiću. Vodstvo HRT-a oštro je odbacilo Karamarkove optužbe, dok ih je predsjednik HND-a nazvao opasnima i neodgovornima.

14.02.2016.

Novi napadi na novinare u Turskoj

Maskirane osobe 11. veljače napale su bombama i pištoljima pro-vladine dnevne novine Yeni Safak i Yeni Akit u Istambulu.

13.02.2016.

600 tisuća novinara uz HND u obrani slobode medija u Hrvatskoj

Predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Jim Boumelha uputio je pismo podrške HND-u u kojem poziva hrvatski parlament, predsjednika Sabora Željka Reinera, predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića da zaustave nedemokratsko ušutkivanje novinara i slobodnih medija. 

12.02.2016.

Novinarstvo na listi najstresnijih zanimanja u SAD-u

Radijski i televizijski voditelji i novinski reporteri nalaze se na listi deset najstresnijih poslova u SAD-u za 2016. godinu. Najstresniji posao koji možete raditi je posao vojnika, vatrogasca i pilota, piše portal za traženje poslova CareerCast.

12.02.2016.