Aktualno

Aktualno - vijesti

Izvještavanje o migracijama: Kako mediji utječu na percepciju migracija?

Kakvu bi ulogu trebale imati organizacije koje se bave vijestima i društvenim mrežama da bi izbjeglička kriza bila predstavljena objektivno i pošteno, tema su prošlotjednog skupa održanog na London School of Economics, gdje su se okupili brojni medijski stručnjaci. 

22.02.2016.

EJC pokrenuo platformu online treninga za novinare Learno.net

Europski novinarski centar (EJC) pokrenuo je Learno.net – platformu koja omogućuje online video treninge dostupne svim novinarima.

 

 

19.02.2016.

Raste broj web stranica za verifikaciju informacija

U 37 zemalja svijeta aktivno je 96 web stranica za provjeru medijskih informacija i izbornih obećanja, što je porast od 50% u odnosu na prošlu godinu, navodi se u godišnjem izvještaju Duke Reporters' Lab-a.

19.02.2016.

EFJ poziva novinare da prijave kršenje medijskih sloboda

EFJ i IFJ su uz pomoć online platforme Vijeća Europe o promicanju zaštite novinara i njihove sigurnosti, od travnja 2015. zabilježili 24 slučaja kršenja prava novinara u 25 zemalja. Međutim, iz mnogih europskih zemalja dosad nije stigla niti jedna prijava, stoga EFJ poziva novinare da prijave sve slučajeve kršenja medijskih sloboda, prijetnji i nekažnjavanja napada na novinare. 

19.02.2016.

VEM: Odluka o dodjeli sredstava Fonda 03/15

Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku o raspodjeli sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

18.02.2016.

Svijet poziva Netanyahua da oslobodi novinara koji štrajka glađu

IFJ poziva sve svoje članice da se pridruže Palestinskom sindikatu novinara i traže od izraelskih vlasti da oslobode novinara Muhammada al-Qiqa koji štrajka glađu već 83 dana.

18.02.2016.

Rezanje troškova: BBC spaja radio i TV odjele

I prije reorganizacije koja će, očekuje se, smanjiti troškove za 700 milijuna dolara, BBC javlja da će spojiti svoje radio i TV odjele u pokušaju da zadovolji smjernice svog menadžmenta. Iako će oni, prema najavama, biti spojeni i prestati postojati samostalno, njihov program će, tvrde u BBC-u, ostati isti.

17.02.2016.

DZNAP očekuje potpisivanje sporazuma o zaštiti autorskih prava sa svim izdavačima

Na svojoj 7. skupštini Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava(DZNAP) izabralo je novo vodstvo za iduće četiri godine. Predsjednica DZNAP-a Božica Babić na Skupštini je podnijela izvješće o radu Predsjedništva i DZNAP-a u 2015. godini, koje je prihvaćeno većinom glasova. Između ostalog, istaknula je kako je u prošloj godini postignut važan sporazum sa Styrijom, velikim novinskim izdavačem, koji je dugo izbjegavao pristupiti kolektivnoj zaštiti novinarskih autorskih prava.

 

17.02.2016.

Ispravak informacija iz otvorenog pisma dijela zaposlenika Radija Ogulin "Radio nije politička igračka!"

Objavljujemo ispravak informacija iz otvorenog pisma dijela zaposlenika Radija Ogulin, objavljenog na elektroničkoj publikaciji hnd.hr, 14. siječnja 2016. godine, pod naslovom "Radio nije politička igračka!"

17.02.2016.

HND na HTV-u: Političari, ne stvarajte atmosferu čistki i straha od koje je samo korak do cenzure i autocenzure

Ogranak HND-a na HTV-u, koji je više puta interno i javno upozoravao na dubiozne programske odluke vodstva kuće, nezakonite otkaze i sukob interesa, ovim putem reagira na javne napade vodećih političara na HRT.

16.02.2016.