Aktualno

Aktualno - vijesti

HND osuđuje hajku na tjednik Novosti

Hrvatsko novinarsko društvo izražava zabrinutost sustavnom kampanjom koja se lažnim i opasnim optužbama protiv tjednika Novosti i novinara i novinarki koji rade u njemu sada prebacila i u saborske klupe. Zadnje dvije saborske sjednice obilježile su sramotne opasne i neprihvatljive izjave saborskih zastupnika poput Željka Sačića (Hrvatski suverenisti), koji je optužio Novosti za širenje protuhrvatske propagande, a hrvatske Srbe za poticanje na terorizam i širenje četništva. Sačića je podržao mostovac Nikola Grmoja tvrdeći da se Novosti ne bave pitanjima koja su od interesa srpske nacionalne manjine, iznoseći pritom opasnu tezu da bi se smjele baviti samo tim pitanjima.

09.05.2023.

Hrvatski mediji: u dva mjeseca izbrojano više od 830 seksističkih članaka

Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji je u samo dva mjeseca prikupila više od 830 seksističkih članaka u hrvatskim medijima. Iz Mreže koja je osnovana 8. ožujka, priopćeno je kako je seksualna objektivizacija žena najčešći oblik seksizma i uočena je u 358 članaka. Potom slijedi pogrdno i trivijalizirajuće izvještavanje o izgledu ili ponašanju žena koje je zabilježeno u 245 članaka. Sljedeće po brojnosti je podržavanje i promocija rodnih stereotipa koje je uočeno u 108 članaka, a prati ga reproduciranje i održavanje rodnih stereotipa u odnosu na žrtve rodno utemeljenog nasilja u 91 članku. Tu su i članci koji su mizogini ili sadrže govor mržnje te homo/bi/transfobni članci kojih su nabrojili 31.

09.05.2023.

Dodijeljene nagrade "Europa"

Novinari Josip Bohutinski, Irena Frlan Gašparović, Ivanka Zorić i Marko Stričević odobitnici su Nagrade Europa, koju Hrvatsko novinarsko društvo dodjeljuje kao priznanje za najuspješnije medijske radove s područja europskih politika i njihova utjecaja na svakodnevicu građana. Nagrada se simbolično prvi put dodjeljuje u 2023. godini, kada Hrvatska obilježava 10. godišnjicu članstva u Europskoj uniji. Potporom uspostavi nove nagrade i HND-u, Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj žele dodatno valorizirati rad novinarki i novinara koji se ističu istraživačkim pristupom europskim temama, doprinose afirmaciji EU-vrijednosti i temeljnih sloboda te boljem razumijevanju europskih javnih politika.

08.05.2023.

HND - Ogranak Splitsko - dalmatinske županije: Oštro osuđujemo istup zamjenika gradonačelnika Splita Bojana Ivoševića

Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuđuje istup zamjenika gradonačelnika Splita Bojana Ivoševića, koji je ovog ponedjeljka prozvao Dalmatinski portal i novinarku Živanu Šušak Živković tvrdeći da 'odrađuju prljavi posao' za njegovu političku konkurenciju. Povod Ivoševićevom istupu je tekst u kojemu se problematizira izmjena pravilnika o korištenju gradskih 'kadrovskih' stanova i činjenica da će taj potez barem neizravno u budućnosti imati utjecaj na status njegova oca, također korisnika gradskog stana.

08.05.2023.

Zovko: Izdavači moraju poštivati redakcijske statute

Europski akt o slobodi medija trebao bi osigurati neovisnost i pluralizam medija, transparentnost vlasništva i regulaciju oglašavanja, a naročito poštivanje redakcijskih statuta i autonomije uredništava, rečeno je u ponedjeljak na panelu u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u RH.

08.05.2023.

Maja Sever ponovno izabrana za predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske

Novinarka Hrvatske radiotelevizije (HRT) Maja Sever izabrana je u subotu za predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske te je u drugom mandatu najavila nastavak rada na ostvarenju Nacionalnog kolektivnog ugovora te na započetim projektima.

06.05.2023.

HND-ov apel medijima: Držite se etičkih načela struke

Hrvatsko novinarsko društvo apelira na sve medije odnosno urednike, novinare i novinarke da se u izvještavanju o tragičnim događajima poput posljednjih u Srbiji drže Kodeksa časti hrvatskih novinara, odnosno univerzalnih novinarskih etičkih načela. Objavljivanje detalja tragičnog događaja, neprovjerenih informacija, a posebno potresnih osobnih ispovijesti neposrednih svjedoka, pa i kada ih svojevoljno žele ispričati, može biti opasno. Ponavljamo da je objavljivanje imena i prezimena maloljetnih osoba kršenje prava djeteta.

Također, molimo da nam se jave sve kolegice i kolege koji izvještavaju o navedenim događajima, a potrebna im je psihološka podrška.

05.05.2023.

Nataša Božić Šarić novinarka GODINE - Mislavu Bagi i Vladimiru Matijaniću posthumno NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, ovogodišnju titulu novinara, odnosno novinarke godine ponijela je Nataša Božić Šarić, koja je u do kraja neizvjesnoj utrci glasovanja elektroničkim putem pobijedila sa 125 dobivena glasa, dok su Hrvoje Šimičević i Dora Kršul dobili po 116, a Ilko Ćimić  79 glasova. Od 454 članova HND-a, koliko ih je ove godine glasalo, 18 je bilo nevažećih glasova. 

03.05.2023.

Obrazloženja Priznanja "Milan Grlović" i nagrada HND-a za 2022. godinu

Na Svjetski dan slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo je 3. svibnja 2023. u Novinarskom domu u Zagrebu dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu te Priznanje Milan Grlović zaslužnim članovima HND-a. 

03.05.2023.

SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA – WINDHOEŠKA DEKLARACIJA

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Cilj obilježavanja je kontinuirano promicanje načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske djelatnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

03.05.2023.