Aktualno

Aktualno - vijesti

DIP pozvao medije da poštuju načelo pravične zastupljenosti

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je u nedjelju medije s nacionalnom koncesijom da za vrijeme izborne promidžbe vode računa o načelu pravične zastupljenosti i pravične mogućnosti predstavljanja programa.

28.06.2020.

U utorak u HND-u Forum o medijskim politikama "A novinarstvo?"

U utorak, 30. lipnja, u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu održat će se Forum o medijskim politikama "A novinarstvo?", koji zajedno organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

28.06.2020.

Prigovor na podzastupljenost žena u televizijskim izbornim sučeljavanjima

Skupina od 20 mreža i organizacija civilnog društva u subotu je uložila prigovor Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) na podzastupljenost žena u predizbornim televizijskim sučeljavanjima. Udruge od DIP-a očekuju dodatan napor usmjeren na savjetovanje medija kako da izbjegnu zamku multiplikacije deficita istinskog rodnog pariteta na izbornim listama i u strukturi izbornih debata.

27.06.2020.

HND premijeru Plenkoviću: Umjesto da optužujete novinare, odgovorite na pitanja!

Hrvatsko novinarsko društvo poziva predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da prestane s nedopustivim optuživanjem novinara koji postavljaju legitimna pitanja te ga podsjeća da je premijerova zadaća na njih odgovoriti.

25.06.2020.

Reuters: Raste utjecaj televizije i društvenih mreža

Većina podataka u najnovijem Reutersovom istraživanju o novinarstvu prikupljena je prije napada korona virusa, pa u tom smislu predstavljaju tek prikaz povijesnih trendova. Ti podaci pokazuju rast uporabe tradicionalnih izvora vijesti, prije svega televizije, ali i poznatih online medija. 

25.06.2020.

SafeJournalists: Srpski novinar Mikić pretučen na dan izbora

Novinar Saša Mikić pretučen je nakon što je napustio lokalno biračko mjesto o čijem radu je želio izvještavati  u Kikindi, u Srbiji. Napala su ga tri neidentificirana muškarca koja su ga udarala po celom tijelu, uglavnom po licu, ostavljajući mu posjekotine i modrice.

 

25.06.2020.

SafeJournalists:  Albanskog novinara Hilu pritvorila policija

Lokalna policija uhitila je novinara Elvisa Hilu s Report TV dok je izvještavao o državnim vlastima koje ruše zgradu, usprkos tome što je jasno rekao da je novinar. Pušten je nakon što su prisutni novinari izvršili pritisak na policiju.

23.06.2020.

A novinarstvo? Politička platforma Možemo! odgovorila na naša pitanja

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske svim strankama i koalicijama koje se kandidiraju na izborima javno su postavili 10 pitanja vezana uz novinarstvo i medijske politike. U nastavku pročitajte odgovor koalicije Možemo! - Nova ljevica - Radnička fronta - ORAH - Zagreb je naš! - Za Grad. 

21.06.2020.

A novinarstvo? I Škorin Domovinski pokret odgovorio na naša pitanja

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske svim strankama i koalicijama koje se kandidiraju na izborima javno su postavili 10 pitanja vezana uz novinarstvo i medijske politike. U nastavku pročitajte odgovor Domovinskog pokreta.

19.06.2020.

Smijenjeni čelnici američkih javnih medija

Saveznik američkog predsjednika Donalda Trumpa smijenio je cijelo vodstvo američkih javnih medija kao što su Voice of America i Radio Free Europe, potaknuvši bojazni od politizacije informacija tih postaja osnovanih radi promicanja ideala slobode i demokracije u svijetu.

19.06.2020.