Aktualno

Aktualno - vijesti

Margetić prijavio da su mu na stan bačene eksplozivne naprave

Istraživački novinar Domagoj Margetić prijavio je policiji da su mu u novogodišnjoj noći na stan u suterenu bačene dvije eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala i napravila štetu, dok su u zagrebačkoj policiji potvrdili da istražuju slučaj upotrebe pirotehnike.

01.01.2021.

U prošloj godini ubijeno je 60 novinara

Godina 2020. ući će u povijest kao godina globalne pandemijske krize bez presedana, ali i kao godina ponovnog ubojstva novinara i medijskog osoblja širom svijeta. Sa 60 ubojstava u 2020. godini, jeziva statistika ponovno raste u odnosu na 2019. godinu kada je ubijeno četrdeset devet novinara, priopćili su iz Međunarodne federacije novinara (IFJ). 

30.12.2020.

2021. nudi razne stipendije za novinare širom svijeta

Otvaraju se prijave za neke od najprestižnijih novinarskih stipendija za novinare širom svijeta.

30.12.2020.

Nagrada Marija Jurić Zagorka– Goran Gerovac: Moć novina leži u tome da ljudima ukaže na dobronamjerne i otkrije zlonamjerne

Razgovarao: Ivica Buljan

Foto: Boris Ščitar

Ovogodišnji dobitnik nagrade Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo Goran Gerovac, kolumnista i urednik Večernjakova priloga Obzor, u razgovoru za naš portal iscrpno i analitički iznosi svoj pogled na novinarstvo te secira stanje na našoj novinarskoj, medijskoj i društvenoj sceni, ističući, između ostalog, kako novinarstvo nikad nije shvaćao kao oportunizam nego kao obavezu. Gerovac je bio dobitnik iste nagrade i za 2012. godinu.  

28.12.2020.

UN osudio zatvorsku kaznu za kinesku novinarku

UN-ov ured za ljudska prava izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog četverogodišnje zatvorske kazne na koju je kineski sud osudio novinarku Zhang Zhan, poznatu po izvješćivanju o pandemiju koronavirusa u Wuhanu te je pozvao na njezino oslobađanje.

28.12.2020.

HND: Osuđujemo skandalozno premijerovo dociranje novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje skandalozno ponašanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koji se po tko zna koji put bahato obrušio na novinare i medije, a posebno na novinara N1 televizije Hrvoja Krešića, te im docirao o tome što bi i kako trebali raditi.

24.12.2020.

Novinarka godine – Đurđica Klancir: Za svoja prava i novinarstvo možemo se izboriti zajedničkim akcijama te glasnim i jasnim javnim istupima

Razgovarao: Ivica Buljan

Foto: Darko Marić 

Za novinarku i urednicu Đurđicu Klancir moglo bi se sportskim rječnikom rečeno, kazati da je klasik novinarstva. U dugoj novinarskoj karijeri prošla je sve faze od novinarke suradnice do urednice u nekoliko navrata. O bogatoj karijeri, ali i stranputicama našeg novinarstva razgovarali smo s najboljom novinarkom, odnosno novinarom za prošlu godinu.

23.12.2020.

Bojana Božanić nova je predsjednica Udruge novinskih izdavača

Direktorica Lider medije Bojana Božanić izabrana je za novu predsjednicu HUP - Udruge novinskih izdavača, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Na izbornoj skupštini održanoj 22 prosinca za novog dopredsjednika Udruge izabran je Renato Ivanuš iz Styrije, a Tomislav Wruss iz Hanza grupe ostaje na mjestu drugog dopredsjednika.

23.12.2020.

Povjerenik za informiranje poziva na podnošenje prijedloga za izmjenu zakona

Ured Povjerenika za informiranje u srijedu je pozvao sve zainteresirane institucije da do 11. siječnja 2021. podnesu svoje prijedloge za poboljšanje Zakona o pravu na pristup informacijama.''Izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama s ciljem preuzimanja Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora, normativna je aktivnost planirana u 2021. godini, a čiji je nositelj Ministarstvo pravosuđa i uprave'', ističe se u priopćenju .

23.12.2020.

HTZ "Zlatnim penkalama" nagradio strane novinare

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i ove je godine dodijelila nagrade i priznanja "Zlatna penkala" stranim novinarima za objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u 2019., a glavne nagrade Grand prix dobili su novinari iz SAD-a, Češke i Švedske, izvijestili su u utorak iz HTZ-a.

22.12.2020.