Aktualno

Aktualno - vijesti

Safe Journalists: Hrvatski novinari napadnuti na prosvjedu u Zagrebu

Novinar RTL-a Goran Latković napadnut je dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i COVID-potvrda u Zagrebu, 20. studenog.

22.11.2021.

Izbor tri člana NO HRT-a - za sada samo tri kandidature

Samo tri kandidature pristigle su do ponedjeljka na natječaj za izbor tri člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT), no to ne mora biti konačan broj jer bi ih poštom idućih dana moglo još stići, doznaje se u Hrvatskom saboru.

22.11.2021.

Urednici Wikipedije bore se protiv laži, netrpeljivosti i nacista

Lažni izvještaji o umiranju od covida-19, golema rodna neravnopravnost, romantiziranje nacizma - samo su neke opasnosti s kojima se bore volonteri i volonterke na Wikipediji koja broji desetke milijuna članaka.

21.11.2021.

HND i SNH: Očekujemo da policija pronađe napadače na kolegu Latkovića

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuju današnji fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i COVID-potvrda u Zagrebu. Prema iskazu kolege Latkovića, dvije nepoznate osobe napale su ga kukavički s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra. ​Također, meta​ verbalnih napada​ ​bile su danas i novinarske ekipe Nove TV ​i​ HTV-a​, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić skupina prosvjednika uzela mikrofon usred javljanja uživo.​ 

20.11.2021.

Glasnogovornik Vlade i Ministarstvo kulture osudili napad na reportera RTL-a

Glasnogovornik Vlade Marko Milić na Twitteru je oštro osudio fizički napad na reportera RTL-a Gorana Latkovića tijekom subotnjeg prosvjeda protiv covid potvrda, nazvavši ponašanje prosvjednika "kukavičlukom i divljaštvom", a osudi se pridružilo i Ministarstvo kulture.

20.11.2021.

Ured predsjednika osudio napade na novinare

Iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića poručili su kako pravo na prosvjed ne može postati pravo na nasilje osudivši subotnje napade na novinare koji su izvještavali s prosvjeda protiv covid potvrda.

20.11.2021.

Prosvjed u Zagrebu: Napadnut reporter RTL-a Goran Latković

Reporter RTL televizije Goran Latković napadnut je u subotu tijekom prosvjeda protiv covid potvrda s kojeg je izvještavao, a incident će, kako je potvrdio Hini, prijaviti policiji. Na prosvjedu protiv covid potvrda na kojemu se u subotu u Zagrebu okupilo više tisuća ljudi iz cijele Hrvatske, Latković je napadnut s leđa, te je zadobio dva udarca u glavu i rebra.

20.11.2021.

Posljednji izvještaj Siniše Glavaševića

Foto: Matko Biljak 

Trideseta je obljetnica u kojoj se novinari prisjećaju svojih ubijenih kolega Siniše Glavaševića i Branimira Polovine, ali i ostalih kolega koji su živote izgubili radeći svoj posao i izvještavajući iz Vukovara: Stjepana Penića, Zdenka Purgara, Danila Hardia i Vladmira Levara. Glavašević i Polovina su stradali i skončali na Ovčari 20. studenog 1991. godine. Nakon što su im tijela pronađena i ekshumirana 1997., pokopani su jedan pokraj drugog na Mirogoju.

19.11.2021.

Raspisan natječaj za nagradu „Hrvoje Mateljić“

Lider je objavio natječaj za nagradu ‘Hrvoje Mateljić’ za najbolje radove novinara koji prate gospodarstvo. Nagrada se dodjeljuje za najbolje novinske priloge o gospodarstvu objavljene u tiskanom ili digitalnom mediju, za najbolje novinarske radove o gospodarstvu emitirane u elektroničkim medijima (radio ili TV) i za najbolje radove o gospodarstvu mladih novinara do 29 godina.

17.11.2021.

Osnovan HND-ov ogranak Istarske županije

U Puli je u utorak osnovan Ogranak Hrvatskog novinarskog društva Istarske županije. Za predsjednicu je izabrana novinarka Chiara Bilić, dok je potpredsjednica kolegica Danijela Bašić Palković. 

17.11.2021.