Aktualno

Aktualno - vijesti

Policija pritvorila novinare na prosvjedu supruga ruskih vojnika u Moskvi

Ruska policija je u subotu pritvorila skupinu od otprilike 20 novinara, uključujući reportera AFP-a, koji su izvještavali o prosvjedima žena u Moskvi čiji su supruzi unovačeni za rat u Ukrajini. Žene tjednima organiziraju prosvjede pred zidinama Kremlja, što predstavlja neugodnost za vlasti koje ih dosad nisu ugušile.

03.02.2024.

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists mreža: 25 godina kasnije i dalje bez pravde za Slavka Ćuruviju

Koalicija za slobodu medija i Safejournalist mreža razočarani su odlukom Apelacijskog suda da oslobodi okrivljene za ubojstvo Slavka Ćuruvije.
Jedini slučaj ubojstva novinara u Srbiji koji je dospio do suda, nije okončan osuđujućom pravomoćnom presudom. Ovom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi riješiti slučajeve ubojstva novinara. Također, šalje se poruka novinarima da ih država neće zaštiti.

 

02.02.2024.

HND i SHN pozivaju na bdijenje za ubijene novinare i novinarke u Gazi

Međunarodna federacija novinara (IFJ) poziva sve svoje članice da održe bdijenje za ubijene novinare i novinarke u Gazi. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pridružuju se pozivu IFJ-a te pozivaju hrvatske novinare i novinarke na bdijenje u ponedjeljak, 5. veljače 2024. godine od 12.30 do 13.30 sati.

    

02.02.2024.

Strani mediji o prosvjedima u Zagrebu i Splitu: Plenković u nevolji - pada mu ugled u Bruxellesu

Brojni strani mediji raspisali su se o novinarskim prosvjedima protiv LEX AP-a održanim u srijedu u Zagrebu i Splitu.  Tako ugledni portal Politico prenosi izjavu predsjednika HND-a Hrvoja Zovka kako je zakon pokušaj Vlade da uguši kritike. O prosvjedu su pisali i agencije France Presse (AFP) i Reuters čije su izvještaje prenijeli i drugi strani mediji ističući u njima kako ova situacija nije nimalo ugodna i laskava za hrvatskog premijera.

01.02.2024.

Preminula varaždinska novinarka i urednica Nevenka Suhić

Varaždinska novinarka Nevenka Suhić, rođena Zrinjan, preminula je nakon duge i teške bolesti, u 79. godini života. Radni vijek započela je 1972. godine u tjedniku 'Varaždinske vijesti'. Kasnije je radila i na Radio Varaždinu, a u zrelijim godinama surađivala i s raznim drugim medijima, varazdinski.net.hr.

 

01.02.2024.

HND-ovi prosvjedi u Zagrebu i Splitu: Zahtijevamo da Vlada povuče Lex AP!

Foto: Nikola Šolić/HND

Namjera Lex AP-a od prvog dana bila je jasna. Zakon širom otvara vrata skrivanju zloupotreba represivnog aparata i ukida javnost kao kontrolni mehanizam rada policije, Državnog odvjetništva i sudova. Sve osobe iz sustava istrage koje dođu do podataka o nepravilnostima, a koji su od javnog interesa, dobro će razmisliti prije nego što ih podijele s medijima. Država ih je zastrašila, tri godine zatvora nisu šala. Stoga zahtijevamo da Vlada povuče zakon opasnih namjera, poručeno je danas s HND-ova prosvjeda na Markovu trgu protiv LEX AP-a, a iste poruke odaslane su i s prosvjeda koji je HND-ov ogranak u Splitsko-dalmatinskoj županiji održao u Splitu ispred HNK. 

31.01.2024.

Koje će biti posljedice uvođenja članka 307.a Kaznenog zakona za društvo ili zašto novinari prosvjeduju?

U srijedu, 31. siječnja 2024. novinari će izaći na ulice u Zagrebu i Splitu. Prosvjedovat će protiv izmjena Kaznenog zakona u koji je vlada Andreja Plenkovića ubacila novo kazneno djelo nazvano "Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje".

30.01.2024.

Umro Jasmin Krpan, legendarni fotoreporter Poleta i Starta

Zagrebački fotograf Jasmin Krpan, legendarni fotoreporter Poleta i Starta, umro je u Zagrebu u 71. godini nakon kratke i teške bolesti, izvijestili u utorak mediji. Fotograf fascinatne biografije bio je svojevrsna ikona Poleta i Starta, dizajnirao je omot za album Azre, a njegove je fotografije, između ostalih, objavljivao i New York Times.

30.01.2024.

Ivana Dragičević dobitnica nagrade „GORDANA SUŠA“

Regionalna novinarska nagrada „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo, koju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dodjeljuje u suradnji sa Udruženjem BH novinari, Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i obitelji Suša, pripala je ove godine novinarki N1 televizije Ivani Dragičević, javlja nuns.rs. 

 

30.01.2024.

Pravobraniteljica: Medijska je odgovornost u izvještavanju o djeci

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u ponedjeljak je, potaknuta brojnim medijskim objavama koje se odnose na djecu, upozorila medije na njihovu odgovornost u izvještavanju o djeci.

29.01.2024.