Aktualno

Aktualno - vijesti

HND osuđuje napad na Antu Tomića i poziva sve ostale da učine isto

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje verbalni i fizički napad na novinara i pisca Antu Tomića usred Splita, pri čemu je njegov prijatelj, koji mu je priskočio u pomoć, kako izvješćuju mediji, zadobio jači udarac u glavu.

01.04.2016.

Istraživanje Media Pluralism Monitor 2015: U Hrvatskoj loša zaštita novinarskih prava i radnih uvjeta

Istraživanje o medijskom pluralizmu i općenito o stanju u medijima u zemljama Europske unije provela je platforma Media Pluralism Monitor 2015 u 19 članica Unije. Donosimo dio rezultata za Hrvatsku.

01.04.2016.

Inicijativa Za satiru spremni uoči sutrašnjeg prosvjeda: 'Oni koji ne vole satiru i slobodu izražavanja, neka odu tamo gdje toga nema'

Došlo je vrijeme kada komičare shvaćamo ozbiljno a političarima se smijemo, kada se satiru proglašava širenjem mržnje, a širenje mržnje satirom, poručili su na današnjoj konferenciji za medije iz inicijative „Za satiru spremni“ uoči sutrašnjeg skupa za slobodu satire, humora i umjetničkog izražavanja na Zrinjevcu.

31.03.2016.

Raspisan natječaj za novog glavnog ravnatelja HRT-a

Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije raspisao je natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a kojega na mandat od pet godina imenuje Hrvatski sabor. Prijave na natječaj, s potrebnom dokumentacijom, podnose se Nadzornom odboru HRT-a u roku od 30 dana od dana objave natječaja u Narodnim novinama, 30. ožujka.

31.03.2016.

Novi list prodan češko - slovačkom investicijskom fondu J&T

Češko-slovački financijski fond J&T novi je vlasnik Novog lista, javlja Tportal pozivajući se na izvore iz lista. Iz uprave fonda J&T kao ni uprave Novog lista za sada ne žele dati nikakvu službenu informaciju. Iz Telegram grupe, drugog ponuđača za preuzimanje Novog lista, potvrdili su kako je njihova ponuda jučer odbijena.

30.03.2016.

Inicijativa "Za satiru spremni" poziva na skup 1. travnja

Inicijativa "Za satiru spremni" održat će skup za slobodu satire, humora i umjetničkog izražavanja ovog petka, 1. travnja od 18 sati na Zrinjevcu. Inicijativu su, povodom sustavnih napada na slobodu izražavanja u javnom prostoru i pokušaja javne stigmatizacije satire, pokrenule organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112, udruga Domino, Hrvatsko novinarsko društvo te hrvatski satiričari.

29.03.2016.

BIRN odabrao 10 stipendista za 10. natječaj za izvrsnost

Na natječaj za stipendije za novinarsku izvrsnost BFJE (Balkan Fellowship for Journalistic Excellence) je stiglo 119 kandidatura; odabrano je 10 stipendista iz svih dijelova Balkana.

29.03.2016.

Bozanić napao medije: Zlo želi vladati medijskim svijetom

Kardinal Josip Bozanić u uskrsnoj je propovijedi napao medije rekavši da se “agresivno, pod valutom slobode izražavanja, javno prokazuje svjedoke koji ne kriju svoje kršćansko uvjerenje” te kako “zlo želi vladati medijskim svijetom”. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković ocijenio je, gostujući u Dnevniku N1 televizije, kako se Bozanić obračunava sa medijima koji ne idu uz dlaku Crkvi. 

27.03.2016.

HRT ne zna tko je ukinuo emisiju Montirani proces

Spornu odluku HRT-a o ukidanju emisije Montirani proces donijelo je tijelo za koje ne postoji akt o osnivanju, propisana nadležnost, članstvo niti zapisnici, prenosi GONG, nakon što je zaprimio odgovor HRT-a na ZPPI upit o postupku donošenja odluke ukidanja emisije. 

26.03.2016.

HND: Pustite Florence Hartmann odmah na slobodu

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje jučerašnje uhićenje francuske novinarke i bivše glasnogovornice tužiteljstva Haškog tribunala Florence Hartmann i traži da ona odmah bude puštena na slobodu.

25.03.2016.