Aktualno

Aktualno - vijesti

Upravni sud poništio rješenje kojim se od Hanžekovića tražila obveza ponuda za Slobodnu Dalmaciju

Upravni sud u Zagrebu poništio je rješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) iz rujna prošle godine kojim se utvrđuje da je za društvo Hanza Press, tvrtku Marijana Hanžekovića i Europapress Holding (EPH) u njegovu većinskom vlasništvu, nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva Slobodna Dalmacija.

07.04.2016.

Pozivamo političare da javno osude pokušaje gušenja slobode izražavanja, prijetnje i napade na novinare

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) još jednom apelira na sve koji sudjeluju u javnom prostoru, a posebno na političare na vlasti, da bezrezervno osude pokušaje gušenja slobode izražavanja, kao i sve učestalije prijetnje i napade na novinare, što predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji u Hrvatskoj.

06.04.2016.

Zgrabljić Rotar: 'HRT je već 25 godina u tranziciji od državne prema javnoj televiziji'

Kakav javni servis treba Hrvatskoj, pitanje je postavljeno na javnoj tribini u organizaciji Centra za zaštitu slobode javnog izražavanja HND-a Udruge obveznika RTV pristojbe „Pretplatnik“ čiji su osnivači prigodu iskoristili i za predstavljanje agende od 12 točaka koje bi HRT trebao ispuniti kako bi nakon 25 godina od državne postao javna televizija.

06.04.2016.

HND uputio zahtjev institucijama RH da provjere netransparentnu prodaju Novog lista

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je zahtjev za provjeru netransparentne prodaje Novog lista predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, premijeru Tihomiru Oreškoviću, potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu, predsjedniku Sabora Željku Reineru, Odboru za informiranje, informatizaciju i medije i klubovima zastupnika Hrvatskog sabora, Ministarstvu kulture te Ministarstvu financija.

05.04.2016.

Međunarodni festival novinarstva

Po deseti put se u Perugi, od 6. do 10. travnja 2016., održava Festival novinarstva. Ove se godine bavi velikim temama promjena koje su zahvatile i taj dio dosadašnjeg iskustva svijeta.

05.04.2016.

EFJ zabrinut zbog napada na Tomića i reakcije ministarstva kulture

Europska federacija novinara (EFJ), uz Hrvatsko novinarsko društvo, koje je njen član, osuđuje verbalni i fizički napad na poznatog novinara i književnika Antu Tomića u samom centru Splita. Također, EFJ tvrdi da je komentar Ministarstva kulture nakon fizičkog napada na uvaženog novinara neodgojen, uvredljiv i opasan. 

04.04.2016.

"Panama Papers": Najveće curenje podataka s kojim su se novinari ikad susreli

Veliko curenje 11,5 milijuna dokumenata iz jedne panamske odvjetničke tvrtke otkriva kako svjetski bogataši, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, skrivaju svoj novac, objavio je u nedjelju njemački list Sueddeutsche Zeitung.

04.04.2016.

Sramotna reakcija ministarstva kulture nakon napada na Tomića

Umjesto jasne osude napada na pisca i novinara Antu Tomića, iz Ministarstva kulture stiglo je sramotno upozorenje kako slučaj Tomić „podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ“. Ministar Hasanbegović ovakvom reakcijom opravdava ili relativizira batine i prijetnje, zbog čega bi morao odstupiti s te funkcije, smatra predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

03.04.2016.

Skup 'Za satiru spremni' okupio preko tisuću građana: 'Ako nam uzmu zaje......., uzeli su nam sve!'

Piše: Melisa Skender

Velimir Bujanec napisao je za portal direktno.hr 200, Petar Vlahov u 3. Dnevniku HTV-a rekao je tisuću, Ivan Šarić koji je vodio skup “Za satiru spremni” na Trgu Nikole Šubića Zrinskog rekao je tri tisuće i vjerojatno bio najbliže istini jer Zrinjevac je u petak navečer 1. travnja bio pun. Prosvjed za, a ne protiv. „Prosvjed za slobodu govora, za satiru, demokraciju i ljudske slobode“, kako je izjavu predsjednika HND-a Saše Lekovića prenio tportal, a direktno.hr preuzelo njihov tekst i samo mu dodalo naslov u kojem Velimir Bujanec govori o 200 vjerojatno potkupljenih 'luzera'.

02.04.2016.

Huligani napali pisca i novinara Antu Tomića

Novinar i pisac Ante Tomić napadnut je sinoć u Splitu kod Doma mladih, nakon Festivala priča "Pričigin". Tomića su najprije verbalno napala dvojica muškaraca, a potom je jedan od njih udario Tomićeva prijatelja, koji je odveden na Hitnu. Splitska policija uhitila je napadače.

01.04.2016.