Aktualno

Aktualno - vijesti

HRT: Nastavljeni pregovori o novom kolektivnom ugovoru

Uprava Hrvatske radiotelevizije potvrdila je da su nastavljeni pregovori predstavnika reprezentativnih sindikata koji djeluju na HRT i predstavnika poslodavca o novome Kolektivnom ugovoru, koji mora biti sklopljen do srpnja.

18.04.2016.

Osuđujemo vrijeđanje osjećaja vjernika, a novinare pozivamo da se vode etičkim načelima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje tekstove, članke i komentare objavljene ovih dana na portalu Index.hr, kojima se na najgrublji način vrijeđaju osjećaji vjernika koji žele odati počast zemaljskim ostacima Leopolda Bogdana Mandića, kojega je Katolička crkva proglasila svetim.

16.04.2016.

Izjava predsjednika HND-a povodom besprizorne manipulacije Uprave HRT-a

Uprava Hrvatske radiotelevizije krajnje neprofesionalno odlučila je prevariti javnost slanjem priopćenja o jučerašnjem sastanku Ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskom radiju, pokušavši pritom još jednom unijeti razdor u HND. Svakako nije slučajno što se to radi neposredno pred godišnju Skupštinu HND-a koji je mjesecima agresivno i primitivno napadan lažima, uvredama i prijetnjama. Današnje priopćenje koje je HRT poslao navodno u ime HND-a naoko je sofisticiranije podmetanje, ali ništa manje besprizorno.

15.04.2016.

Kovačić najavio razdvajanje radija i televizije

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na Hrvatskom radiju održao je sastanak s vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Sinišom Kovačićem na kojem je novo privremeno vodstvo javne radiotelevizije obećalo razdvajanje radija i televizije, vraćanje digniteta radija kao medija te brzo rješavanje tekućih pitanja funkcioniranja.

15.04.2016.

Javni razgovor u HNIP-u: Satira ili govor mržnje – gdje je granica?

U prostorijama Matice hrvatske održan je drugi u nizu javnih razgovora o medijima u organizaciji HNiP-a i Matice hrvatske na temu ''Satira ili govor mržnje – gdje je granica?''.

15.04.2016.

EP izglasao Direktivu o zaštiti poslovnih tajni

Nova europska pravila koja imaju pomoći tvrtkama da zakonito nađu zadovoljštinu protiv krađe ili zlonamjernog trgovanja tajnama izglasana su jučer u Europskom parlamentu. Članovi EP uvjeravaju da će sloboda izražavanja i informiranja biti zaštićena te da ta pravila neće ograničiti rad novinara.

15.04.2016.

Vijeće Europe usvojilo smjernice za zaštitu novinara

Vijeće Europe usvojilo je komplet smjernica za zaštitu novinarstva i sigurnosti novinara u 47 zemalja članica.

15.04.2016.

U Saboru burna rasprava o HRT-u, Pupovac napustio sjednicu

Izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a za 2014. i o provedbi programskih načela i obveza javnog servisa utvrđenih zakonom i ugovorom s Vladom, izazvalo je žestoku raspravu u Saboru. Milorad Pupovac iz SDSS-a napustio je sabornicu jer tvrdi da ga je predsjednik Sabora Željko Reiner pokušao cenzurirati.

14.04.2016.

HND: Vladimir Lulić reizabran na mjesto glavnog tajnika, Željko Valentić novi urednik Novinara

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva dao je još jedan mandat dosadašnjem glavnom tajniku Vladimiru Luliću, dok je na mjesto glavnog urednika glasila Novinar i portala hnd.hr izabran Željko Valentić.

13.04.2016.

Udruga Pretplatnik o HRT-ovoj nabavi programa neovisnih proizvođača

Udruga obveznika RTV pristojbe Pretplatnik oštro je reagirala na ocjenu v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da se vodstvo HRT lani pri nabavi programskog sadržaja od neovisnih proizvođača "ponašalo kao pijani bogataš", poručivši da su "odgovorne osobe time potpuno pogrešno interpretirale javnu ulogu HRT-a".

13.04.2016.