Aktualno

Aktualno - vijesti

Željka Laslavić i Boris Mišević dobitnici nagrade ’Hrvoje Mateljić’

Novinarka Lidera Željka Laslavić i Boris Mišević sa RTL-a dobitnici su sedme po redu Liderove dodjele nagrada ’Hrvoje Mateljić’ za najbolje gospodarske priloge.

06.05.2016.

Protivimo se mogućoj sudskoj zabrani rada portala Index.hr

Hrvatsko novinarsko društvo oštro se protivi mogućoj zabrani rada web portala Index.hr nakon sudskih tužbi zbog objave teksta „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“, objavljenog 13. travnja 2016. godine“.

05.05.2016.

NO HRT-a prihvatio pet kandidatura za glavnog ravnatelja, uključujući i Kovačićevu

Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije otvorio je ponude kandidata za novog ravnatelja HRT-a, te utvrdio da su svih pet zaprimljenih prijava u skladu s uvjetima natječaja, uključujući i prijavu vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Siniše Kovačića.

05.05.2016.

Poziv HND-a 'zagubljen' u pisarnici Ministarstva kulture

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo objavilo preslik službenog poziva upućenog ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću na međunarodnu konferenciju povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija 2. svibnja, Ministarstvo kulture odustalo je od tvrdnje da ministar nije bio pozvan i priopćilo da je poziv bio zaprimljen u pisarnici ministarstva, ali ne i u ministrovu kabinetu. 

04.05.2016.

Tema godišnjeg kolokvija o temeljnim pravima EU: medijski pluralizam i demokracija

U povodu Svjetskog dana slobode medija Europska komisija objavila je da će tema njezina ovogodišnjeg kolokvija o temeljnim pravima, koji će se odražti 17. i 18. studenoga u Bruxellesu, biti medijski pluralizam i demokracija.

04.05.2016.

Grabar-Kitarović: Sloboda medija daleko bolja nego se nastoji pokazati

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da je sloboda medija u Hrvatskoj na daleko boljoj razini nego se to nastoji pokazati, opovrgnula navode o fašizaciji hrvatske, te upozorila kako za promjenu percepcije Hrvatske u svijetu odgovornim drži i ministra vanjskih i europskih poslova Miru Kovača.

 

04.05.2016.

Freedom house: slobode medija u svijetu najniže u zadnjih 12 godina, Hrvatska također bilježi pad

Sloboda medija se 2015. smanjila na najnižu razinu u posljednjih 12 godina, a svega 13 posto svjetske populacije uživa slobodu medija, pokazalo je izvješće organizacije Freedom house za 2015. godinu. Pad medijskih sloboda zabilježen je i u Hrvatskoj, koja je svrstana grupu zemalja sa djelomično slobodnim medijima.

04.05.2016.

PREDSJEDNICA RH IZVIŽDANA ZBOG TVRDNJE DA POTIČE SLOBODU MEDIJA

Videokonferencija o slobodi medija i provjeravanju činjenica koju je Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a organiziralo povodom Svjetskog dana slobode medija u Novinarskom domu započela je incidentom u kojem je izviždana predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Konferencija u koju su putem video-linka bili uključeni i novinari 16 drugih zemalja imala je najboljeg sugovornika za ovu temu, Glenn Kesslera, autora Fact Checker kolumne američkog Washington Posta. 

03.05.2016.

Prosvjed novinara pred ministarstvom kulture: "Šutnja je Zlat(k)o"

Dvjestotinjak novinara i aktivista okupilo se na prosvjednoj šetnji od Novinarskog doma do Ministarstva kulture, odakle su zatražili ostavku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog narušavanja medijskih sloboda. 

03.05.2016.

HND: Elizabeta Gojan novinarka godine, Feđa Klarić dobitnik nagrade za životno djelo

U povodu 3. svibnja Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo objavljuje dobitnike godišnjih nagrada HND-a.

03.05.2016.