Aktualno

Aktualno - vijesti

Ustavni sud prihvatio tužbu GONG-a: Vlada mora otkriti tko je bio na sastanku o Ini u Banskim dvorima 4. kolovoza 2007.

Ustavni sud prihvatio je ustavnu tužbu GONG-a i odlučio da Vlada RH mora javnosti dati na uvid informacije o identitetu osoba koje dolaze na sastanke u Banske dvore. Identiteti osoba koje dolaze na sastanke u Vladu RH, kod najviših državnih dužnosnika, predstavljaju informaciju od javnog interesa, odlučio je Ustavni sud temeljem tužbe koju je podnio GONG.

10.05.2016.

Novinara Gazdeka ponovo tužili sudu zbog iste vijesti, iako su već jednom izgubili parnicu

Saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić i bivši predsjednik virovitičke općine i ratnog Kriznog štaba Ante Krišto ponovo tuže novinara Gorana Gazdeka zbog objave točne vijesti iz 2011. godine, ali ovaj puta ne za klevetu nego za duševne boli.

10.05.2016.

Propalo mirenje Karamarka i Manolića

Mirenje prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i Josipa Manolića pred Hrvatskom udrugom za mirenje nije uspjelo pa će se na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nastaviti suđenje na temelju Karamarkove tužbe za klevetu protiv Manolića koji ga je u prošlogodišnjem intervjuu za tjednik Nacional optužio da je bio suradnik Udbe.

10.05.2016.

Financijsko ugrožavanje opstanka lista na talijanskom jeziku La Voce del Popolo, jedinog dnevnika u Hrvatskoj na jeziku manjinske zajednice, novi je štetan potez Ministarstva kulture na području medija

Hrvatsko novinarsko društvo pridružuje se apelu Sindikata novinara Hrvatske kao i svim drugim organizacijama, ustanovama i pojedincima koji su ukazali na pogrešnu i štetnu odluku Ministarstva kulture da smanje dotacije riječkoj izdavačkoj ući EDIT za 50% i najavu da bi u slijedećoj godini dotacije iz proračuna mogle biti i ukinute.

09.05.2016.

HDNP: Nezavisna produkcija tijekom Radmanova mandata oštećena za 360 milijuna kuna

Predstavnici Hrvatskog društva nezavisnih producenata i udruge "Pretplatnik" oštro su prozvali vodstvo HRT-a da je u dosadašnjoj praksi iskrivljavalo podatke o nabavi programa od neovisnih proizvođača te naglasili da u nabavi tog programa HRT značajno zaostaje za europskom praksom.

09.05.2016.

Masovno urudžbiranje na Markovom trgu: udruge predale Apel podrške razvoju civilnog društva

Predstavnici i članovi 435 udruga civilnoga društva urudžbirali su u Vladi Apel za očuvanje hrvatskog modela podrške razvoju civilnoga društva. Vladu pozivaju da u strateškim odlukama povezanim s razvojem civilnog društva poštuje izgrađeni model podrške razvoju civilnog društva, uspostavljene institucije i demokratske procedure te da ne donosi odluke koje su u suprotnosti s temeljnim načelima i dobrim praksama Europske unije i Vijeća Europe.

 

 

09.05.2016.

Svećenik na HRT-u promovirao ustaštvo, izostala osuda vrha države

U propovjedi na misi u splitskoj župi Gospe od ružarija, koju je izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija, p. Luka Prcela je rekao kako "nikako ne može oprostit" predsjednici Kolindi Grabar Kitarović njezinu izjavu da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka, a predsjednica Grabar Kitarović mu je odgovorila na Facebook profilu da ona njemu njegovu izjavu oprašta te da se treba okrenuti budućnosti.

08.05.2016.

Najviši državni dužnosnici moraju hitno osuditi huškanje i medijske tjeralice u režiji „novinara“ koji krše profesionalna načela, zakone i ljudska prava

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je činjenicom da je u emisiji "Bujica" Velimira Bujanca objavljen prilog koji je praktično tjeralica za poznatim hrvatskim glumcem Reneom Bitorajcem te da je portal "Narod" tu tjeralicu ponovio, uključujući i objavu dijela priloga iz "Bujice" u kojem je, između ostalog, jasno vidljiva i adresa na kojoj Bitorajac živi sa suprugom i dvoje djece.

08.05.2016.

28. SKUPŠTINA SINDIKATA NOVINARA HRVATSKE: Mediji ne smiju biti teret

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) s današnje je sjednice Skupštine uputio javni poziv Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu kulture da medije prestanu doživljavati kao teret, nego da im maksimalno pomognu. Nema u našem traženju nikakvog medijskog reketa, o čemu se pričalo ovih dana, samo želja da se neprofitni mediji i mediji nacionalnih manjina sačuvaju.

07.05.2016.

Otvoreno dopisništvo HRT-a u Vukovaru

Hrvatska radiotelevizija otvorila je u Vukovaru dopisništvo kojim, kako je poručio vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić, HRT želi osnažiti vlastitu ulogu u lokalnoj zajednici.

07.05.2016.