Aktualno

Aktualno - vijesti

Oreškoviću predana peticija protiv Hasanbegovića

Inicijativa Kulturnjaci 2016. predala je premijeru Tihomiru Oreškoviću peticiju za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Neformalna strukovna inicijativa predala je u Banske dvore preko 1300 potpisa, među kojima su i potpisi brojnih novinara i medijskih djelatnika. "Neka cvate tisuću cvjetova, rekao bi Mao Ce Tung", poručuje im ministar Hasanbegović.

04.02.2016.

Jesu li novinari dovoljno odgovorni?

Novinari iz 15 zemalja sudjelovali su od 28. do 29. siječnja ove godine u Bruxellesu na radionici o svojoj ulozi i odgovornosti pri izvještavanju.

03.02.2016.

Tko su ''čuvari'' informacija i komunikacijske tehnološke infrastrukture u istočnoj Europi

OCCRP (Organized Crime and Coruption Reporting), u suradnji s projektom RISE (Respect, Integrity, Service, Excellence) i EurActiv (EU News&policy debates, across languages), pokrenuo je projekt pod nazivom Internet Ownership, istraživanje o vlasništvu i kontroli nad širokopojasnim internetom u istočnoj Europi. Jedna od istraživanih zemalja je i Hrvatska, gdje Hrvatski telekom kontrolira oko tri četvrtine širokopojasnog tržišta i vlasnik je najveće kabelske mreže u zemlji.

03.02.2016.

Suradnja – budućnost novinarstva?

Razumijevanje odnosa novinara i njihove publike je oduvijek bio ključ uspjeha onih koji se bave vijestima. No u svom istraživačkom radu Anja Kröll, bivša stipendistica Reuters Institute of Study of Journalism (RISJ) i ravnateljica odjela za austrijske i međunarodne vijesti u odličnom dnevniku Salzburger Nachrichten, istražuje promjenu u tom odnosu koja bi mogla obilježiti budućnost pronalaženja vijesti.

02.02.2016.

Velika podrška građana i kolega peticiji Mreže emancipacije E-net

Preko 1400 građana u samo dva dana podržalo je inicijativu za smjenom ministra Zlatka Hasanbegovića koju je pokrenula Mreža emancipacije E-net, koja okuplja neprofitne medije Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad.

02.02.2016.

Napadači na novinara Željka Peratovića optuženi za pokušaj nanošenja teških ozljeda

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv trojice napadača na novinara Željka Peratovića u kojoj ih se tereti za kazneno djelo pokušaja nanošenja teških ozljeda, a ne, kako je prvotno bilo navedeno u rješenju o provođenju istrage Županijskoga državnog odvjetništva, za pokušaj ubojstva jer je na temelju prikupljenih činjenica zaključio da za to nema dokaza.

02.02.2016.

Neprofitni mediji traže smjenu ministra Hasanbegovića

Mreža emancipacije E-net, u kojoj su neprofitni mediji Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad, u ponedjeljak su poslali otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem traže hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića "zbog grubog nasrtaja na medijske slobode".

01.02.2016.

Hasanbegović ukida Povjerenstvo za neprofitne medije jer "za njim više nema portebe"

Bojkot zastupnika saborske većine spriječio je saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da od ministra kulture čuje razloge zbog kojih je smjenio Povjerenstvo za neprofitne medije. Ministar Hasanbegović u Saboru je, nakon neuspjele sjednice izjavio da u Stručno povjerenstvo za neprofitne medije neće imenovati druge ljude jer za takvim povjerenstvom "više neće biti potrebe". Saborska oporba traži sazivanje sjednice Odbora za medije na istu temu, očekujući da neće ponovo biti bojkotirana. 

01.02.2016.

Odbor EP za zakonodavstvo prihvatio prijedlog Direktive o poslovnim tajnama

Premda je usmjerena na zaštitu od industrijske špijunaže, nova prihvaćena Direktiva bi mogla imati značajne implikacije po slobodu medija ne budu li zaštitni mehanizmi primijenjeni na pravi način. 

01.02.2016.

Neprofitni mediji su u službi javnosti

Novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srijedu je, bez prethodnog objašnjenja i mimo pravilnika, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije i najavio reviziju ugovora kojeg su neprofitni mediji potpisali s tim ministarstvom. Paralelno, u javnosti se pokušava stvoriti slika da neprofitni mediji predstavljaju „uhljebe“ i „dokoličarski kulturni agitprop“ koji troši milijune kuna poreznih obveznika, što je daleko od istine. U nastavku pojašnjavamo činjenice o neprofitnim medijima, njihovoj ulozi i načinu financiranja.

31.01.2016.