Aktualno

Aktualno - vijesti

HND s partnerom iz Norveške osniva 'Centar za razvoj medija'

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u suradnji s Norveškim institutom za novinarstvo osniva 'Centar za razvoj medija' koji počinje s radom krajem listopada, kada će biti održana i uvodna konferencija u Novinarskom domu u Zagrebu.

28.09.2016.

Međunarodni dan prava na pristup informacijama

Međunarodni dan prava na pristup informacijama obilježen je tribinom "Što smo ostvarili i koliko nas dijeli od transparentne i otvorene javne vlasti" na kojoj su predstavljeni suvremeni alati koji bi građanima trebali olakšati pristup informacijama.

28.09.2016.

Europska federacija novinara izražava zabrinutost zbog pritsika na novinare HRT-a

Europska federacija novinara (EFJ) i njen član Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izražavaju zabrinutost zbog prijetnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića otpuštanjem novinarke Sanje Mikleušević Pavić i pokretanjem postupka izvanrednog otkaza Mirni Zidarić, predsjednici Etičkog povjerenstva HRT-a. 

27.09.2016.

Siniša Kovačić prijeti otkazom Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić te priprema promjenu Etičkog kodeksa HRT-a kako bi smijenio sadašnje Etičko povjerenstvo

HND najoštrije osuđuje odluku v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da upozorenjem pred otkaz kazni Sanju Mikleušević Pavić, predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u, zbog „verbalnog delikta“, te pokrene postupak za izvanredni otkaz Mirni Zidarić, predsjednici Etičkog povjerenstva na HRT-u, kao i odluku da do kraja rujna provede izmjene Etičkog kodeksa HRT-a kako bi mogao smijeniti sadašnji sastav Etičkog povjerenstva.

26.09.2016.

Pozivamo medije na poštivanje profesionalnih standarda i novinarske etike prilikom izvještavanja o temama u vezi s referendumom u Republici Srpskoj

Novinarske organizacije, članice Regionalne platforme Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i sigurnosti novinara, pozivaju medije na poštivanje profesionalnih standarda i novinarske etike prilikom izvještavanja o temama u vezi s referendumom u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, te mogućim implikacijama tog događaja na cijelu BiH te susjedne zemlje.

24.09.2016.

Media Net: Zoran Šprajc najpopularniji i najbolji TV novinar, Ante Tomić novinski, Helena Puljiz internetski

Zoran Šprajc, novinar RTL-a osvojio je ove godine nagradu za najpopularnijeg i najboljeg novinara u kategoriji TV - objavila je agencija za mjerenje učinaka komunikacije Media Net u subotu na 9. Weekend Media Festivalu koji se održava u Rovinju.

24.09.2016.

HND najoštrije osuđuje napad uredništva Novog lista na vlastitog novinara

HND je šokiran postupkom uredništva Novog lista koje je javno optužilo vlastitog novinara Dražena Ciglenečkog za profesionalne propuste koje nije počinio.

23.09.2016.

Europska unija radiotelevizija oštro protiv smanjenja RTV pristojbe HRT-u

Europska unija radiotelevizija uputila je oštro pismo čelnicima HDZ-a i Mosta Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu u kojem se izražava duboka zabrinutost zbog 'potkopavanja' HRT kao javnog servisa najavom smanjivanja iznosa RTV pristojbe.

23.09.2016.

Kako izvještavati o nasilju nad ženama?

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, Feministički kolektiv fAKTIV poziva na odgovorno izvještavanje o nasilju nad ženama tijekom cijele godine. Prenosimo 10 savjeta o izvještavanju o nasilju nad ženama te popis izvora na kojima se mogu pronaći korisne informacije o medijskom tretmanu nasilja nad ženama.

22.09.2016.

HRT će novi prijedlog iznosa pristojbe uputiti krajem godine

Vodstvo HRT-a potvrdilo je da će novi službeni prijedlog o visini mjesečne radiotelevizijske pristojbe, koja trenutačno iznosi 80 kuna, do kraja godine uputiti Nadzornom odboru HRT-a koji ga treba potvrditi nakon čega suglasnost o iznosu nove pristojbe treba dati i Agencija za elektroničke medije.

21.09.2016.