Aktualno

Aktualno - vijesti

Završen PRESS film festival

Protekloga vikenda završilo je drugo izdanje PRESS film festivala posvećenog novinarima. Festival je pokrenut u spomen na tragično poginule ratne novinare u Hrvatskoj Kostajnici, Gordana Lederera, Viktora Nogina i Genadij Kurinoja, a ove je godine akcent festivala bio na putopisima. 

06.09.2016.

Fra Ma Fu u Pitomači

Reportaža, točnije 30-ak fotografija i kratki dokumentarni film «Mombasa» virovitičkog dizajnera i umjetnika Davora Schunka prikazani su u nedjelju na Fra Ma Fu festivalu koji se ove godine, u svojem drugom izdanju počeo širiti i na okolna mjesta. Tako je nakon izložbe u Pitomači novinarska ekipa nastavila tragovima Franje Fuisa u istoj općini i posjetila otok Križnica na rijeci Dravi.

05.09.2016.

Tragovima Franje Fuisa do novih reportaža

Tragovima Fra Ma Fua krenuli su jučer u obilazak virovitičkog kraja novinari sudionici 2. festivala reportaže posvećenog jednom od najpopularnijih novinara 30-ih godina 20. Stoljeća. Dio njih ostao je, međutim, na radionici reportaže uz predavača – mentora Mirka Mlakara, dugogodišnjeg novinara i urednika u Borbi, Ninu, Jutarnjem listu i brojnim drugim medijima.

04.09.2016.

2. Fra Ma Fu: Kako oživjeti reportažu kao najzahtjevniju novinsku formu?

Virovitičanin i reporter Franjo Martin Fuis bio je svestran novinar koji je, do svoje prerane smrti u dobi od 35 godina, pored niza sjajnih reportaža ostavio i tri romana, desetke scenarija za stripove Andrije Maurovića, te jednu dramu. Pokrenuo je i magazin „Mickey“ u kojem je objavljivao stripove Andrije Maurovića i svoje romane u nastavcima, zanimalo ga je i snimanje filmova… Sve to moglo se doznati na svečanoj akademiji posvećenoj ovom autoru u sklopu festivala reportaže Fra Ma Fu – što su inače bili inicijali s kojima je potpisivao svoje tekstove.

03.09.2016.

U Virovitici otvoren 2. Fra Ma Fu festival reportaže

Predstavljanjem knjige ratnih fotografija Tonija Hnojčika snimljenih u Zapadnoj Slavoniji od 1991. do 1995. godine, te izložbom fotografija koje je novinar Mato Pejić snimio u 25 godina sudjelovanja na minhenskom Oktoberfestu, najvećoj pivskoj manifestaciji u svijetu, 1. rujna uvečer otvoren je 2. Fra Ma Fu Festival reportaže u Virovitici.

02.09.2016.

Grbin traži ocjenu ustavnosti produljenja mandata Siniše Kovačića

Član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin zatražio je od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti odredbe kojom je Vlada produljila mandat vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, ocijenivši da je riječ o najgrubljem kršenju Ustava, s ciljem da se Vladi na odlasku omogući utjecaj na HRT u predizborno vrijeme.

02.09.2016.

Predsjednik HND-a Saša Leković položio je vijence na mjesta pogibije novinara u Domovinskom ratu

Predsjednik HND-a Saša Leković položio je vijence na mjesta pogibije novinara na području Hrvatske Kostajnice 1991. godine, zauzeo se za obilježavanje obljetnica svih novinara poginulih Domovinskom ratu, te da ubojice ratnih reportera budu pronađene i kažnjene.

01.09.2016.

Platforma 112: Tehnička Vlada uzurpirala liberalnu demokraciju i ustavno-pravni poredak

Platforma 112 ocijenila je kako se Vlada donošenjem Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji ogriješila o temeljna ustavna načela trodiobe vlasti te "uzurpirala liberalnu demokraciju i ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske". 

01.09.2016.

Produljenjem v.d. mandata Siniši Kovačiću kao Glavnome ravnatelju HRT-a Vlada svjesno omogućava agoniju javnog medijskog servisa

Današnjom odlukom o produljenju v.d. mandata glavnome ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću tehnička Vlada Republike Hrvatske ignorirala je mišljenje Nadzornog odbora HRT-a, primjedbe podnesene u javnoj raspravi, protivljenje HND-a, te upozorenja međunarodnih novinarskih organizacija i organizacija koje prate stupanj slobode javnog izražavanja kao i Europske radiodifuzijske unije čiji je HRT član.

31.08.2016.

Vlada produljila mandat Siniši Kovačiću na HRT-u

Vlada je većinom glasova, odnosno glasovima HDZ-ovih ministara, donijela uredbu o izmjeni Zakona o HRT-u i tako produžila mandat v.d. glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću do 1. listopada.

31.08.2016.