Aktualno

Aktualno - vijesti

Novinari ocijenili: Vlada Zorana Milanovića najotvorenija, Sanaderova najgora

Istraživanje Press Insights-a pokazuje kako je bivša Vlada s prosječnom ocjenom od 3,53 bila do sada najotvorenija i najspremnija za transparentnu komunikaciju s medijima i javnošću. Vlada Jadranke Kosor ocijenjena je s prosječnom ocjenom 2,6, Vlada Ive Sanadera ocijenjena je s 2,5, dok je ona Ivice Račana dobila prosječnu ocjenu 3,44. Čak 90 posto ispitanih novinara navodi kako ipak najkorisnije informacije najčešće dobivaju putem neformalnih druženja s vladinim dužnosnicima.

23.02.2016.

Sedam prilika za edukacije novinara u ožujku

Želite proširiti dijapazon svojih novinarskih alata, dobiti nov poticaj ili pohvalu na poslu? Pogledajte ponudu tečajeva, školarina i natječaja za ožujak 2016. na koje mogu aplicirati novinari iz cijeloga svijeta.

23.02.2016.

Vlasnik Nove TV zaključio prošlu godinu s neto gubitkom

Medijska kuća Central European Media Enterprises, vlasnik Nove TV, izvijestila je da je prošlu godinu zaključila s neto gubitkom, a među poslovnim osloncima izdvojili su rast tržišta televizijskog oglašavanja u zemljama istočne i središnje Europe, uključujući Hrvatsku.

23.02.2016.

Izvješće GONG-a: slučaj Z1 televizije potaknuo govor mržnje u medijima

Tijekom prosinca i siječnja zabilježen je veći broj medijskih objava s diskriminatornim tonom i sadržajem, među kojima je dominirala javna polemika oko izjave Marka Juriča na Z1 televiziji te reakcija koje su uslijedile nakon toga, navodi se u novom GONG-ovom Izvještaju o praćenju govora mržnje u hrvatskim medijima.

22.02.2016.

Izvještavanje o migracijama: Kako mediji utječu na percepciju migracija?

Kakvu bi ulogu trebale imati organizacije koje se bave vijestima i društvenim mrežama da bi izbjeglička kriza bila predstavljena objektivno i pošteno, tema su prošlotjednog skupa održanog na London School of Economics, gdje su se okupili brojni medijski stručnjaci. 

22.02.2016.

EJC pokrenuo platformu online treninga za novinare Learno.net

Europski novinarski centar (EJC) pokrenuo je Learno.net – platformu koja omogućuje online video treninge dostupne svim novinarima.

 

 

19.02.2016.

Raste broj web stranica za verifikaciju informacija

U 37 zemalja svijeta aktivno je 96 web stranica za provjeru medijskih informacija i izbornih obećanja, što je porast od 50% u odnosu na prošlu godinu, navodi se u godišnjem izvještaju Duke Reporters' Lab-a.

19.02.2016.

EFJ poziva novinare da prijave kršenje medijskih sloboda

EFJ i IFJ su uz pomoć online platforme Vijeća Europe o promicanju zaštite novinara i njihove sigurnosti, od travnja 2015. zabilježili 24 slučaja kršenja prava novinara u 25 zemalja. Međutim, iz mnogih europskih zemalja dosad nije stigla niti jedna prijava, stoga EFJ poziva novinare da prijave sve slučajeve kršenja medijskih sloboda, prijetnji i nekažnjavanja napada na novinare. 

19.02.2016.

VEM: Odluka o dodjeli sredstava Fonda 03/15

Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku o raspodjeli sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

18.02.2016.

Svijet poziva Netanyahua da oslobodi novinara koji štrajka glađu

IFJ poziva sve svoje članice da se pridruže Palestinskom sindikatu novinara i traže od izraelskih vlasti da oslobode novinara Muhammada al-Qiqa koji štrajka glađu već 83 dana.

18.02.2016.