Aktualno

Aktualno - vijesti

Radio Rijeka je pod valom prijetnji i uvreda zbog jedne pjesme

Radio Rijeka bio je pod valom prijetnji i uvreda nakon 25. ožujka 2021. samo zato što je na njemu puštena pjesma koja nije odgovarala slušateljima.

01.04.2021.

HND: Pozivamo javne dužnosnike da prestanu prozivati novinare

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva sve javne dužnosnike da se suzdrže neprimjerenoga komentiranja novinarskog rada te prijetnji i dociranja novinarima. HND smatra kako je jučerašnja izjava u Petrinji premijera Andreja Plenkovića, da mediji pokušavaju zamagliti činjenice, još jedan u nizu neprimjerenih ispada najmoćnijeg političara u Hrvatskoj prema novinarima i medijima.

30.03.2021.

Policija privela muškarca koji je prijetio novinarima i novinarkama na HR Radio Rijeka

Policijska uprava primorsko-goranska potvrdila je HND-u da je protiv 22-godišnjeg hrvatskog državljanina podignuta kaznena prijava zbog prijetnji upućenih zaposlenicima Radio Rijeke. 

30.03.2021.

Dimitrijević, Jelinić, Mlinarić i Pandžić u finalu za nagradu Novinar/Novinarka godine

Za nagrade Hrvatskog novinarskog društva ove godine konkuriraju 92 novinarska, fotoreporterska i snimateljska rada. Nagrade za najbolje radove u kriznoj 2020. godini dodijelit će se na svečanosti u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja 2021. godine. 

29.03.2021.

HND osuđuje sramotni istup voditelja Radio Rijeke

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijetnje kojima su posljednja dva dana izložene kolegice i kolege na HR Radio Rijeci, koja je dio mreže javnog servisa.

27.03.2021.

HND uz bjeloruske novinare!

Hrvatsko novinarsko društvo pridružilo se apelu europskih novinarskih organizacija na čelu s Europskom federacijom novinara u podršci bjeloruskim novinarima i novinarkama koji trpe teror, progon i zatvaranja. Trenutno je u zatvoru 12 naših kolegica i kolega, nad mnogima se provode montirani procesi, a privedeno ih je gotovo 500. Apel upućen europskim vladama - a time i Vladi Republike Hrvatske - zajedno s potpisnicima donosimo u nastavku.  

25.03.2021.

VEM dodijelio 830.000 kuna medijima na potresom pogođenom području

Vijeće za elektroničke medije (VEM) dodijelilo je 830.000 kuna nakladnicima s područja pogođenih potresom gradova Petrinje, Gline i Siska, a bespovratni novac dobil su Petrinjski radio, Radio Sisak, Radio Quirinus, Radio Banovina, PS Portal i portal Sisak.info.

25.03.2021.

VEM: Index nije prekršio zakon s pop-upom o izjašnjavanju o HDZ-u

Vijeće za elektroničke medije (VEM) utvrdilo je kako Index.hr objavom pop-upa kojim se od čitatelja tražilo da se "izjasne jesu li ljudi ili članovi HDZ-a" nije prekršio Zakon o elektroničkim medijima, ali je upozorilo na neprihvatljiv narativ.

23.03.2021.

Odvjetnica Vanja Jurić imenovana u Stručnu skupinu Europske komisije za SLAPP tužbe

Europska komisija imenovala je odvjetnicu Vanju Jurić članicom Stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe (Strategic Lawsuits Against Public Participation).

18.03.2021.

Ministarstvu kulture i medija predložen centralni sustav za moderaciju komentara

Udruga novinskih izdavača (UNI) poslala je Ministarstvu kulture i medija prijedlog izrade Centralnog sustava za moderaciju korisničkih komentara dostupnog svim izdavačima kao sveobuhvatno rješenje kojim bi se regulirao govor mržnje na portalima.

18.03.2021.