Aktualno

Aktualno - vijesti

Zovko: Izdavači moraju poštivati redakcijske statute

Europski akt o slobodi medija trebao bi osigurati neovisnost i pluralizam medija, transparentnost vlasništva i regulaciju oglašavanja, a naročito poštivanje redakcijskih statuta i autonomije uredništava, rečeno je u ponedjeljak na panelu u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u RH.

08.05.2023.

Maja Sever ponovno izabrana za predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske

Novinarka Hrvatske radiotelevizije (HRT) Maja Sever izabrana je u subotu za predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske te je u drugom mandatu najavila nastavak rada na ostvarenju Nacionalnog kolektivnog ugovora te na započetim projektima.

06.05.2023.

HND-ov apel medijima: Držite se etičkih načela struke

Hrvatsko novinarsko društvo apelira na sve medije odnosno urednike, novinare i novinarke da se u izvještavanju o tragičnim događajima poput posljednjih u Srbiji drže Kodeksa časti hrvatskih novinara, odnosno univerzalnih novinarskih etičkih načela. Objavljivanje detalja tragičnog događaja, neprovjerenih informacija, a posebno potresnih osobnih ispovijesti neposrednih svjedoka, pa i kada ih svojevoljno žele ispričati, može biti opasno. Ponavljamo da je objavljivanje imena i prezimena maloljetnih osoba kršenje prava djeteta.

Također, molimo da nam se jave sve kolegice i kolege koji izvještavaju o navedenim događajima, a potrebna im je psihološka podrška.

05.05.2023.

Nataša Božić Šarić novinarka GODINE - Mislavu Bagi i Vladimiru Matijaniću posthumno NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, ovogodišnju titulu novinara, odnosno novinarke godine ponijela je Nataša Božić Šarić, koja je u do kraja neizvjesnoj utrci glasovanja elektroničkim putem pobijedila sa 125 dobivena glasa, dok su Hrvoje Šimičević i Dora Kršul dobili po 116, a Ilko Ćimić  79 glasova. Od 454 članova HND-a, koliko ih je ove godine glasalo, 18 je bilo nevažećih glasova. 

03.05.2023.

Obrazloženja Priznanja "Milan Grlović" i nagrada HND-a za 2022. godinu

Na Svjetski dan slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo je 3. svibnja 2023. u Novinarskom domu u Zagrebu dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu te Priznanje Milan Grlović zaslužnim članovima HND-a. 

03.05.2023.

SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA – WINDHOEŠKA DEKLARACIJA

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Cilj obilježavanja je kontinuirano promicanje načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske djelatnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

03.05.2023.

PANEL - SLAPP, ORUŽJE ZA CENZURU: Cilj je da ne bude niti jedne SLAPP tužbe

Jedna od zacrtanih mjera u Nacionalnom planu razvoja kulture i medija za razdoblje od 2023. do 2027. godine je osigurati zaštitu novinara od neosnovanih i zlonamjernih sudskih postupaka s ciljem da ne bude niti jedne SLAPP tužbe i da svaki novinar može propitivati teme od javnog interesa. Sustav ranog prepoznavanja SLAPP tužbi je vrlo važan i treba ga uvoditi u praksu, a kako bi se što više eliminirale takve vrste tužbi treba ih prebaciti na Županijske sudove gdje bi stvari išle puno brže, kazano je, između ostalog, u Novinarskom domu na panelu „SLAPP, oružje za cenzuru“.

02.05.2023.

ISTRAŽIVANJE HND-A: BROJ TUŽBI PROTIV NOVINARA I MEDIJA NE JENJAVA, AKTIVNO NAJMANJE 945 TUŽBI

Trenutno je u Hrvatskoj aktivno najmanje 945 tužbi protiv medija i novinara, pokazuju rezultati ankete koju Hrvatsko novinarsko društvo provodi već petu godinu. 

 

02.05.2023.

Svjetski dan slobode medija: SLAPP, oružje za cenzuru

Uoči Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, Hrvatsko novinarsko društvo će u utorak, 2. svibnja s početkom u 11 sati u Novinarskom domu u Zagrebu predstaviti nove rezultate godišnje ankete o tužbama za povredu ugleda i časti protiv novinara, urednika i medija.

U srijedu, 3. svibnja, HND će dodijeliti godišnje novinarske nagrade za najbolje radove objavljene u 2022. godini. 

01.05.2023.

SNH: Bez jakih sindikata nema kolektivnog ugovora i radničkih prava

rijeme je da se trgnemo i organiziramo u što jače sindikate bez kojih nema ni kolektivnog ugovora ni radničkih prava ni udružene snage radnika da solidarno pred poslodavcima obrane svoja davno izborena prava, poručio je Sindikat novinara Hrvatske povodom Međunarodnog praznika rada.

28.04.2023.