Aktualno

Aktualno - vijesti

HND osuđuje uvrede zastupnika Hrvatskog sabora Steve Culeja upućene novinaru portala Express.hr Raifu Okiću

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje reakciju saborskog zastupnika Steve Culeja na njegovoj Facebook stranici nakon teksta novinara Raifa Okića objavljenog na web stranici portala Express.hr pod naslovom „Milijunaši iz Sabora: HDZ-ov Culej vlasnik pola sela“.

28.01.2017.

ČEKA SE IMENOVANJE ČETIRI ČLANA UPRAVNOG VIJEĆA HINE

Vlada je bez obrazloženja poništila prvi javni poziv za članove Upravnog vijeća, a navodno jer se javilo premalo stručnjaka. Drugom pozivu je nedavno istekao rok, ali nije objavljeno tko su kandidati.

27.01.2017.

Jagoda Bastalić prijavila autora 'otvorenog pisma' za zločin iz mržnje

HTV-ova novinarka i urednica emisije "Labirint" Jagoda Bastalić podnijela je kaznenu prijavu zbog zločina iz mržnje protiv Dubravka Jošića, potpisnika otvorenog pisma u kojemu ju kao "natporučnik HV-a" lažno proziva da je u vrijeme okupacije radila kao urednica na srpskom radiju Okućani te da su joj otac i brat bili zapovjednici agresorske vojske.

27.01.2017.

Obuljen Koržinek: Nacrt nove medijske strategije mogao bi izaći za par mjeseci

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je da će tijekom ove godine Ministarstvo raditi na medijskoj strategiji te da bi nacrt mogao nastati kroz par mjeseci, vezano za HRT kazala je da će biti pripremljene izmjene zakona, dok je za Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (Hina) rekla da joj se stabiliziralo poslovanje te da se radi o važnom servisu koji ima perspektivu otvarati se novim uslugama.

26.01.2017.

Balkan prednjači u pravu na pristup informacijama

Srbija, Slovenija, Albanija i Hrvatska nalaze se među prvih deset zemalja svijeta po kvaliteti pravnog okvira koji uređuje pravo na pristup informacijama, stoji u izvještaju kanadskog Centra za zakon i demokraciju. Na listi komparativnog pregleda pravnog okvira pristupa informacijama u 95 zemalja svijeta Hrvatska se nalazi na šestom mjestu, dok se na začelju ljestvice nalaze Austrija i Njemačka.

25.01.2017.

Večernji list izgubio spor s Nadom Gačešić-Livaković

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da Večernji list treba glumici Nadi Gačešić-Livaković platiti 10.000 kuna uvećanih za zatezne kamate zbog povrede časti u tekstovima u kojima se navodilo da je Gačešić-Livaković 2005. pogodavanjem dobila novčanu naknadu za repriziranje serije 'Kapelski kresovi' u programu HRT-a.

24.01.2017.

Zaključci tematske sjednice Odbora za medije „Prijetnje novinarima i ugroza slobode medija“

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije objavio je zaključke tematske sjednice „Prijetnje novinarima i ugroza slobode medija“, održane 25. studenog 2016., u kojima poziva nadležne institucije da preveniraju i sankcioniraju napade na novinare te da provedu postupak evaluacije i usavršavanja pravnog okvira.

23.01.2017.

HRT osuđuje sve učestalije napade na svoje zaposlenike i suradnike

Hrvatska radiotelevizija osudila je napad dijela internetskih portala na njihovu novinarku i urednicu Jagodu Bastalić, te neargumentirani govor mržnje koji je, kažu, sve učestaliji na njihove zaposlenike i suradnike.

20.01.2017.

HND traži hitnu i oštru reakciju na seriju divljačkih medijskih napada na kolegicu Jagodu Bastalić

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) od nadležnih institucija traži hitnu i oštru reakciju na seriju divljačkih medijskih napada na kolegicu Jagodu Bastalić, urednicu i voditeljicu „Labirinta“ magazina unutarnje politike HTV-a, a od vodstva HRT-a očekujemo da javno zaštiti svoju uposlenicu.

19.01.2017.

Zbog prijetnji predsjedniku HND-a podignuta optužnica za zločin iz mržnje

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podiglo je optužnicu za zločin iz mržnje protiv Ivana Golubana, uhićenog u studenome prošle godine zbog slanja prijetećih sms poruka predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću.

18.01.2017.