Aktualno

Aktualno - vijesti

HRVOJE ZOVKO: Problem lokalnih šerifa, gušenja pravog istraživačkog novinarstva u Istri je evidentan, možda čak i više nego u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske

"Financiranje medija iz proračuna: Medijske slobode i lokalna politika", naziv je tribine sinoć održane u Društvenom centru Rojc. Tribinu su organizirali Hrvatsko novinarsko društvo i ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Istarskoj županiji, a moderatori tribine bili su Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, i Chiara Bilić, potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva te predsjednica Ogranka HND-a u Istarskoj županiji, javlja istra24.hr. 

 

21.05.2023.

Otvorena izložba fotografija "Fotoreporter/ka je novinar/ka" istarskih fotoreportera i fotoreporterki

"Fotoreporter/ka je novinar/ka" naziv je sinoć otvorene izložbe fotografija istarskih fotoreportera i fotoreporterki na kojoj je svaki od devet autora izložio dvije fotografije po slobodnom izboru nastale u prošloj godini. Izložba je otvorena u Dnevnom boravku DC Rojca u Puli u organizaciji HND-a i ogranka HND-a u Istarskoj županiji, donosi istra24.hr. 

 

20.05.2023.

Ravnatelj HRT-a i ministrica kulture tvrde da na HRT-u nema cenzure - Predsjednik HND-a citirao presudu iz koje se vidi da to baš i nije tako

Održana je sjednica saborskog Odbora za medije koja je sazvana na zahtjev oporbenih članova zbog intervjua nekadašnjeg novinara HRT-a Dragana Nikolića koji je portalu Istra24 rekao da je u proljeće 2016. iz emitiranja u "prime time" terminu na HTV1 ''skinut'' njegov dokumentarac "Ruski zid", da bi nakon ''kompromisne'' obrade, bio emitiran na HTV4, javlja Hina. 

.

18.05.2023.

Hrvatska podržava donošenje Akta o slobodi medija u EU

Hrvatska podržava donošenje Akta o slobodi medija u EU, jer može znatno pridonijeti jačanju profesionalnog novinarstva, medijskih sloboda i u borbi protiv dezinformacija, izjavila je u utorak u Bruxellesu hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

17.05.2023.

Dodijeljena nagrada "Životna linija" za novinarski doprinos prevenciji suicida

Umjesto senzacionalističkog i fatalističkog izvještavanja, mediji bi trebali donijeti psihičko smirenje i ukazati na načine pomoći, složili su se stručnjaci na dodjeli novinarske nagrade ''Životna linija'' za doprinose prevenciji suicida i depresije.

16.05.2023.

Dan HRT-a: Nagrade za životno djelo Mariju Sedmaku i Toniju Pajkinu

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak je obilježila 15. svibnja – Dan HRT-a dodjelom godišnjih nagrada i nagrada za životno djelo ''Ivan Šibl'', koju je za televiziju dobio Mario Sedmak, a za radio Toni Pajkin. Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb naglasio je kako je glavna težnja vodstva javne radiotelevizije nastavak razvoja HRT kao javnog medijskog servisa koji osigurava kvalitetan program za sve građane Hrvatske, donosi Hina. 

16.05.2023.

HND osuđuje hajku na tjednik Novosti

Hrvatsko novinarsko društvo izražava zabrinutost sustavnom kampanjom koja se lažnim i opasnim optužbama protiv tjednika Novosti i novinara i novinarki koji rade u njemu sada prebacila i u saborske klupe. Zadnje dvije saborske sjednice obilježile su sramotne opasne i neprihvatljive izjave saborskih zastupnika poput Željka Sačića (Hrvatski suverenisti), koji je optužio Novosti za širenje protuhrvatske propagande, a hrvatske Srbe za poticanje na terorizam i širenje četništva. Sačića je podržao mostovac Nikola Grmoja tvrdeći da se Novosti ne bave pitanjima koja su od interesa srpske nacionalne manjine, iznoseći pritom opasnu tezu da bi se smjele baviti samo tim pitanjima.

09.05.2023.

Hrvatski mediji: u dva mjeseca izbrojano više od 830 seksističkih članaka

Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji je u samo dva mjeseca prikupila više od 830 seksističkih članaka u hrvatskim medijima. Iz Mreže koja je osnovana 8. ožujka, priopćeno je kako je seksualna objektivizacija žena najčešći oblik seksizma i uočena je u 358 članaka. Potom slijedi pogrdno i trivijalizirajuće izvještavanje o izgledu ili ponašanju žena koje je zabilježeno u 245 članaka. Sljedeće po brojnosti je podržavanje i promocija rodnih stereotipa koje je uočeno u 108 članaka, a prati ga reproduciranje i održavanje rodnih stereotipa u odnosu na žrtve rodno utemeljenog nasilja u 91 članku. Tu su i članci koji su mizogini ili sadrže govor mržnje te homo/bi/transfobni članci kojih su nabrojili 31.

09.05.2023.

Dodijeljene nagrade "Europa"

Novinari Josip Bohutinski, Irena Frlan Gašparović, Ivanka Zorić i Marko Stričević odobitnici su Nagrade Europa, koju Hrvatsko novinarsko društvo dodjeljuje kao priznanje za najuspješnije medijske radove s područja europskih politika i njihova utjecaja na svakodnevicu građana. Nagrada se simbolično prvi put dodjeljuje u 2023. godini, kada Hrvatska obilježava 10. godišnjicu članstva u Europskoj uniji. Potporom uspostavi nove nagrade i HND-u, Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj žele dodatno valorizirati rad novinarki i novinara koji se ističu istraživačkim pristupom europskim temama, doprinose afirmaciji EU-vrijednosti i temeljnih sloboda te boljem razumijevanju europskih javnih politika.

08.05.2023.

HND - Ogranak Splitsko - dalmatinske županije: Oštro osuđujemo istup zamjenika gradonačelnika Splita Bojana Ivoševića

Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuđuje istup zamjenika gradonačelnika Splita Bojana Ivoševića, koji je ovog ponedjeljka prozvao Dalmatinski portal i novinarku Živanu Šušak Živković tvrdeći da 'odrađuju prljavi posao' za njegovu političku konkurenciju. Povod Ivoševićevom istupu je tekst u kojemu se problematizira izmjena pravilnika o korištenju gradskih 'kadrovskih' stanova i činjenica da će taj potez barem neizravno u budućnosti imati utjecaj na status njegova oca, također korisnika gradskog stana.

08.05.2023.