Aktualno

Aktualno - vijesti

Tradicionalni mediji još uvijek dominiraju

Piše: Melisa Skender

 

Podaci iz World Press Trends izvješća WAN-IFRA za 2015. godinu otkrivaju da tisak čita oko 2,7 milijarde ljudi, dok web stranice prati tek oko 800 milijuna ljudi. Samostalni internetski mediji imaju velik doseg samo u SAD-u, dok u ostatku svijeta dominiraju digitalna izdanja tradicionalnih medija kazao je Ante Gavranović na 4. medijskim susretima u Matici hrvatskoj.

 

21.01.2016.

Poruka autora emisije Markov trg na tv Z1 je govor mržnje

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) odlučno osuđuje svaki govor mržnje, pogotovo kada takav govor dolazi iz medija. Takav je slučaj govora mržnje viđen u televizijskoj emisiji "Markov trg" Marka Juriča, prikazanoj na  lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1.

21.01.2016.

Rakić: Prijavit ćemo govor mržnje na Z1 Državnom odvjetništvu

Povodom govora mržnje na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1 Vijeće za elektroničke medije pokrenulo je hitnu proceduru. Kako se navodi radi se o jednom od najeklatantnijih slučajeva govora mržnje u hrvatskim medijima posljednjih godina u emisiji „Markov trg“ lokalne privatne televizije Z1, javlja Radio Slobodna Europa.

 

21.01.2016.

Facebook najavio program borbe protiv govora mržnje na webu

Popularna društvena mreža ulaže preko milijun eura u pokretanje inicijative za borbu protiv govora mržnje na webu. Inicijativu Online Civil Courage Initiative (OCCI) u Berlinu je predstavila Sheryl Sandberg iz Facebooka, najavljujući da će u novu kampanju protiv ekstremizma i govora mržnje online biti uloženo više od milijun eura.

 

21.01.2016.

Počinje suđenje Manoliću zbog Karamarkove tužbe za klevetu

Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu održava se prvo ročište u sporu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka protiv Josipa Manolića koji ga je u intervjuu za tjednik Nacional, početkom lipnja prošle godine, optužio da je bio suradnik Udbe.

20.01.2016.

U Europskom parlamentu burna rasprava o Poljskoj

Demokraciju se ne može koristiti kao argument protiv vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, istaknuo je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u raspravi u Europskom parlamentu o vladavini prava u Poljskoj na kojoj je sudjelovala poljska premijerka Beata Szydlo.

20.01.2016.

Dodijeljena nagrada "Lorenzo Natali"

Medijska nagrada "Lorenzo Natali" Arisonu Tamfuu iz Kameruna dodijeljena je 14. siječnja. Nagrađena priča pod naslovom "Afrički milijuni bi mogli zauvijek biti pokopani" objavljena je u kamerunskom dnvenom listu Cameroon Daily Journal i pokazuje kako korištenje obnovljive energije poboljšava život ruralnog dijela Afrike.

20.01.2016.

Tajna policija pratila poljske novinare između 2014. i 2015.

Europska novinarska federacija (EFJ) podupire Udruženje poljskih novinara (SDP) u traženju istrage i mjera predostrožnosti zbog skandala oko praćenja novinara i vodećih političara u Poljskoj.

 

20.01.2016.

Medijskoj pismenosti mjesto je u školskim programima

Cilj Okruglog stola je potaknut kurikularnom reformom, a želi se pridonijeti javnoj raspravi i naglasiti važnost medijske pismenosti u obrazovanom sustavu te ulogu lokalne zajednice u promociji medijske pismenosti, kazano je na Okruglom stolu "Mjesto medijske pismenosti u hrvatskom školstvu".

19.01.2016.

Radnici Radio Šibenika: Ili plaće i radnička prava ili štrajk i kaznene prijave

Radnici Županijskog Radio Šibenika već godinu dana primaju minimalac s redovitim kašnjenjem, a plaću za prosinac nisu ni primili, izvijestili su na konferenciji za medije predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Svetislav Džale i Vedran Uranija.

19.01.2016.