Aktualno

Aktualno - vijesti

Ispravak informacija iz otvorenog pisma dijela zaposlenika Radija Ogulin "Radio nije politička igračka!“

Objavljujemo ispravak informacija iz otvorenog pisma dijela zaposlenika Radija Ogulin, objavljenog na elektroničkoj publikaciji hnd.hr, 14. siječnja 2016. godine, pod naslovom "Radio nije politička igračka!"

17.02.2016.

HND na HTV-u: Političari, ne stvarajte atmosferu čistki i straha od koje je samo korak do cenzure i autocenzure

Ogranak HND-a na HTV-u, koji je više puta interno i javno upozoravao na dubiozne programske odluke vodstva kuće, nezakonite otkaze i sukob interesa, ovim putem reagira na javne napade vodećih političara na HRT.

16.02.2016.

EPH prošlu godinu završio s 2,3 milijuna kuna gubitka

Europapress Holding, vodeća hrvatska novinsko-izdavačka kuća u većinskom vlasništvu odvjetnika Marijana Hanžekovića, prošlu je godinu završila s 2,3 milijuna kuna neto gubitka, navodi se u izvješću o ispunjavanju plana predstečajne nagodbe EPH, objavljenom na stranicama Fine.

16.02.2016.

Vijeće za elektroničke medije odbacilo pritužbe protiv HRT-a

Vijeće za elektroničke medije zaključilo je da HRT nije prekršio Zakon o elektroničkim medijima zbog emitiranja konferencije za novinare SDP-a i izjava predsjednika SDP-a Zorana Milanovića te izjava intendanta riječkog HNK-a Olivera Frljića, priopćila je Agencija za elektroničke medije.

16.02.2016.

Mediji se trebaju zamisliti nad načinom na koji oslikavaju žene

Novinarke su u velikoj mjeri izložene seksističkom govoru mržnje, osobito kada je riječ o online medijima i društvenim mrežema, istaknuto je na seminaru o Pokretu protiv govora mržnja u Europskom centru za mlade u Strasbourgu. Istraživanja pokazuju da će novinarke na društvenim mrežama 3 puta vjerojatnije primiti uvredljive komentare nego njihovi muški kolege. 

16.02.2016.

HND predsjednici: ŠTO JE TO HND UČINIO DA GA SE NAPADA FAŠISTIČKIM METODAMA?

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na odgovor Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović predsjedniku Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu, u kojem, među ostalim, predsjednica tvrdi da među osobama za koje Pupovac tvrdi da su bile žrtve prijetnji i govora mržnje „ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije“.

15.02.2016.

OSCE: Dijalogom i pluralizmom protiv propagande rata i mržnje

Dijalog, medijska pismenost i pluralizam su načini sprečavanja propagande rata i mržnje, poručili su sudionici susreta stručnjaka OSCE-a sa sastanka u Beču.

15.02.2016.

Povjerenik Muižnieks poziva Poljsku da zaštiti neovisnost javih medija

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks danas je, nakon četverodnevnog puta u Poljsku, objavio priopćenje u kojem je izrazio zabrinutost zbog usvajanja zakona o javnom medijskom servisu prošlog prosinca i najavljenih većih promjena na tom polju koje se očekuju do ljeta 2016.

15.02.2016.

Vodstvo HRT-a: Svaki neutemeljeni napad na HRT je izravan udar na demokraciju

„Neka me jasno čuju da ta Hrvatska televizija jedne političke opcije, jedne stranke - nije javni servis. Bit će promjena na Hrvatskoj televiziji! To neka znaju!“, poručio je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko na jučerašnjem stranačkom skupu u Orebiću. Vodstvo HRT-a oštro je odbacilo Karamarkove optužbe, dok ih je predsjednik HND-a nazvao opasnima i neodgovornima.

14.02.2016.

Novi napadi na novinare u Turskoj

Maskirane osobe 11. veljače napale su bombama i pištoljima pro-vladine dnevne novine Yeni Safak i Yeni Akit u Istambulu.

13.02.2016.