Aktualno

Aktualno - vijesti

Muižnieks: U Hrvatskoj još nisu stvoreni uvjeti za slobodne medije

Unatoč dobrom zakonodavnom okviru zaštite medijskih sloboda, u Hrvatskoj još nisu stvoreni odgovarajući uvjeti za slobodan rad medija, ističe u svom izvještaju povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks, koji je u travnju ove godine boravio u radnom posjetu Hrvatskoj.

05.10.2016.

Škugor Hrnčević smatrala moralnom dužnošću proslijediti radnu verziju teksta političkoj stranci

Novinarka Smiljana Škugor Hrnčević, koja je dobila otkaz u Hini jer je jednoj političkoj stranci proslijedila radnu verziju Hinina ekskluzivnog teksta o dugovima bivše tvrtke supruge SDP-ova Miranda Mrsića, izjavila je kako je smatrala svojom moralnom dužnošću da proslijediti taj tekst s obzirom da je, po njenim tvrdnjama, njegova obajava u Hini četiri dana prije parlamentarnih izbora bez obrazloženja stopirana.

05.10.2016.

Siniša Kovačić i dalje u uredu glavnog ravnatelja HRT-a, ali bez ovlasti

Vodstvo HRT-a nije odgovorilo je li se bivši vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Siniša Kovačić nakon 1. listopada, kada mu je istekao mandat v. d. glavnog ravnatelja, vratio na radno mjesto komentatora, što je bila ugovorna obaveza na temelju dodatka ugovora sklopljenog s Nadzornim odborom (NO) na početku njegova mandata početkom ožujka, no na HRT-u se neslužbeno doznaje da je on i dalje u uredu glavnog ravnatelja, ali bez ovlasti da potpisuje poslovne odluke već da poduzima isključivo aktivnosti kojima otklanja štetu po HRT.

05.10.2016.

Prosvjed ispred Hine protiv otkaza novinarki Škugor Hrnčević

Udruga Veronika Vera i Hrvatska akademska zajednica domovine i dojaspore (HAZUD) organizirale su prosvjed pred zgradom novinske agencije Hine protiv izvanrednog otkaza novinarki Hine Smiljanki Škugor Hrnčević na kojem su, osim hitnog povlačenja odluke o otkazu, zatražene ostavke Upravnog vijeća, ravnateljice i glavnog urednika Hine.

03.10.2016.

Određen istražni zatvor protiv muškarca koji je prijetio novinarki Nove TV

Određen je istražni zatvor protiv 51-godišnjaka kojeg zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo tereti da je prijetio novinarki Nove TV, nezadovoljan njezinim radom i prilogom emisije o njemu.

02.10.2016.

Rezultat ukidanja potpora neprofitnim medijima: 280 novinara od jučer bez prihoda, upitna budućnost 20 neprofitinih medija

HND upozorava na činjenicu da je završetkom programa bespovratnih potpora neprofitnim medijima Ministarstva kulture 280 novinara sa zadnjim danom rujna ostalo bez prihoda za život a neizvjesna je budućnost 20 neprofitna medija.

01.10.2016.

Vlada: Kriza upravljanja HRT-om ne može se riješiti bez Sabora

Krizu upravljanja Hrvatskom radiotelevizijom, koja od danas formalno nema v.d. glavnog ravnatelja, nije moguće riješiti dok se ne konstituira novi saziv Hrvatskoga sabora, koji jedini ima ovlasti imenovanja vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, utvrdio je Vladin Ured za zakonodavstvo i Ministarstvo pravosuđa.  

01.10.2016.

HND najoštrije osuđuje najnovije prijetnje smrću i pozive na nasilje prema novinarima

Novinarku Emu Branicu je osoba o kojoj je bila riječ u magazinu Provjereno Nove TV, nezadovoljna prilogom o sebi, poručila da će završiti kao pokojni Ivo Pukanić, što je nedvojbena prijetnja umorstvom. Ekipa provjerenog je prošli tjedan prikazala prilog o muškarcu koji se predstavlja kao žena i, rečeno je u prilogu, zavodi stare i dementne muškarce kako bi se domogao njihovih nekretnina.

30.09.2016.

Televiziji Vox Rena Sinovčića trajno oduzeta koncesija

Zadarska Televizija Vox Rena Sinovčića ostala je trajno bez koncesije odlukom Agencije za elektroničke medije od 28. rujna 2016. godine.

30.09.2016.

HND s partnerom iz Norveške osniva 'Centar za razvoj medija'

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u suradnji s Norveškim institutom za novinarstvo osniva 'Centar za razvoj medija' koji počinje s radom krajem listopada, kada će biti održana i uvodna konferencija u Novinarskom domu u Zagrebu.

28.09.2016.