Aktualno

Aktualno - vijesti

Smiljanka Škugor Hrnčević izgubila radni spor protiv Hine

Izvanredni otkaz novinarki Hine Smiljanki škugor Hrnčević zakonit je i opravdan, presudio je Općinski radni sud u Zagrebu u sporu kojeg je Hrnčević pokrenula protiv Hine zbog otkaza koji joj je u rujnu 2016. uručen zbog teške povrede radnog odnosa - krađe nedovršenog Hinina teksta o bivšoj tvrtki supruge Miranda Mrsića.

26.10.2017.

Bivši nakladnik Dnevno hr. ima 38 parnica i ovrha, a samo 7600 kuna na računu

Stečajni upravitelj Portala dnevno d.o.o, bivšeg nakladnika portala Dnevno.hr, objavio je izvješće o tijeku stečajnog postupka i stanju stečajne mase u kojem se navodi da taj dužnik nema izgleda za nastavak poslovanja i nema nikakve materijalne imovine, ali i da se "uredno poduzimaju pravne radnje" vezane uz čak 38 parničnih i ovršnih postupaka koji su u tijeku.

26.10.2017.

Objavljena knjiga "Jučerašnji svijet: Hrvatska", novinara Enisa Zebića

Knjiga novinara i filozofa Enisa Zebića "Jučerašnji svijet: Hrvatska" u kojoj analizira radove Vinka Kriškovića, Mate Ujevića, Zlatka Gašparovića i Krune Krstića kao i njihov otpor autoritarnim sustavima u desetljećima pred Drugi svjetski rat i za trajanja NDH, objavljena je nedavno u izdanju zagrebačke izdavačke kuće ""Durieux".

25.10.2017.

Tribina o medijskoj pismenosti: Dvije trećine učenika želi medijski odgoj u školama

Djeca u dobi od 5 do 15 godina provode u prosjeku čak 5 sati dnevno na internetu, najviše „družeći se“ na Snapchatu, Instagramu, Facebooku i YouTubeu, a 12 posto njih doživjelo je neki oblik nasilja na internetu. Hitnost uvođenja medijskog odgoja u formalno obrazovanje jasna je i samoj djeci: čak dvije trećine naših školaraca između 10 i 19 godina smatra da bi medijski odgoj trebao biti dio obrazovnog sustava.

25.10.2017.

Viktor Ivančić svjedočio protiv Roberta Pauletića zbog teksta ''Dva svinjčeta''

Novinar i kolumnist tjednika Novosti Viktor Ivančić je na ročištu u sporu koji su zbog povrede osobnosti u njegovu tekstu ''Dva svinjčeta'' pokrenuli Robert Pauletić, Joško Dadić i Ivo Bonković potvrdio da su sve informacije objavljene u tekstu ''točne, provjerene i dokumentirane'' te da je tekst nastao kao ''reakcija na intervju koji je prethodno objavljen u Slobodnoj Dalmaciji'' Joška Dadića s Robertom Pauletićem, bivšim glavnim urednikom Slobodnog tjednika (ST).

24.10.2017.

Povjerenik za informiranje počeo izdavati Newsletter s najvažnijim odlukama

Povjerenik za informiranje kao neovisno tijelo za zaštitu i praćenje prava na pristup informacijama počeo je izdavati Newslettere za medije u kojima donosi rezime odluka i mišljenja s područja zaštite ovog Ustavom i zakonom zajamčenog prava.

20.10.2017.

Uskok se ponovno žalio na još jednu odluku o blokadi istrage protiv Franje Lucića

Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda ponovno će odlučivati hoće li se protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića ipak provoditi istraga za podmićivanje novinara Drage Hedla, jer je Uskok uložio novu žalbu nakon što je sudac istrage, čije je rješenje već bilo ukinuto i vraćeno na ponovno odlučivanje, još jednom odbacio Uskokov zahtjev da se protiv Lučića pokrene istraga.

19.10.2017.

Obuljen-Koržinek: Novim medijskim zakonima pomoći opstanku medija

Razgovarala: Melisa Skender

Ako se medijski dionici u Hrvatskoj oko ičega mogu složiti onda je to nužnost novog medijskog zakonodavstva i sustava koji bi osigurao provođenje tih zakona. Tako misli i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek s kojom smo za Novinar i naš portal hnd.hr razgovarali o cjelokupnoj složenoj medijskoj problematici i stanju u medijima, koje je sve, ali samo ne dobro. 

18.10.2017.

Javni događaj: "Pismenost 2.0. Kako do unaprjeđenja medijskog obrazovanja u Hrvatskoj?"

Povodom UNESCO-ova Globalnog tjedna medijske i informacijske pismenosti, Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji s GONG-om organizira javni događaj pod nazivom Pismenost 2.0. Kako do unaprjeđenja medijskog obrazovanja u Hrvatskoj?.

18.10.2017.

Raspisan natječaj za novinarsku nagradu 'Hrvoje Mateljić"

Lider je objavio natječaj za nagradu ‘Hrvoje Mateljić’ za najbolje radove novinara koji prate gospodarstvo. Nagrada se dodjeljuje za najbolje novinske priloge o gospodarstvu objavljene u tiskanom ili digitalnom mediju, za najbolje novinarske radove o gospodarstvu emitirane u elektroničkim medijima (radio ili TV) i za najbolje radove o gospodarstvu mladih novinara do 29 godina.

18.10.2017.