Aktualno

Aktualno - vijesti

Raspisan natječaj za članove Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije raspisao je natječaj za izbor četiri člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (NO HRT) zbog prijevremenog prestanka mandata članovima Nadzornog odbora HRT-a.

21.07.2017.

Otkrivanje spomen obilježja za stradalog njemačkog novinara Egona Scotlanda

U spomen na stradavanje novinara Egona Scotlanda, na inicijativu Hrvatskog novinarskog društva, Grad Glina podiže spomen ploču koju će svečano otkriti savjetnik za politiku i voditelj odjela za kulturu u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u Zagrebu gosp. Arne Hartig.

21.07.2017.

Serđi Obratovu još jedan mandat na mjestu glavnog urednika Hine

Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine) većinom je glasova imenovao Serđu Obratova za glavnog urednika Hine. 

20.07.2017.

Glavni urednik Hine Serđo Obratov dobio podršku redakcije za još jedan mandat

Novinari Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine) na savjetodavnom izjašnjavanju podržali su prijedlog ravnateljice Branke Gabrijele Valentić da se za glavnog urednika Hine imenuje Serđo Obratov, koji je obnašao tu dužnost u protekle četiri godine. 

19.07.2017.

Žaklina Jurić predsjednica obnovljenog ogranka HND-a u Splitu

Članovi Hrvatskog novinarskog društva koji djeluju u Splitu na izbornom sastanku obnovili su rad ogranka HND- a Dopisnici i lokalni mediji Split. Za novu predsjednicu izvršnog odbora izabrana  je Žaklina Jurić, a za  zamjenika Fjodor Klarić, dok su članovi Izvršnog odbora postali Pero Jurišin, Veljko Martinović i Ivo Šćepanović.

 

18.07.2017.

HND osuđuje verbalni napad rektora Sveučilišta u Zagrebu na novinarku portala Srednja.hr Doru Kršul

Prema izvorima iz Senata Sveučilišta u Zagrebu prije nekoliko dana na sjednici Senata rektor Damir Boras optužio je za ‘izmišljanje afera’ i ‘nanošenje štete Sveučilištu iz neznanja ili zle namjere’ novinarku portala Srednja.hr Doru Kršul i studenticu Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta čiji je Boras rektor.

17.07.2017.

Sabor razriješio članove Nadzornog odbora HRT-a

Hrvatski sabor većinom je glasova razriješio članove Nadzornog odbora (NO) HRT-a koje sam imenuje, dakle njih četiri od pet. Razriješeni su Anja Šovagović Despot, koja je bila predsjednica NO-a, te Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović. Peti član NO-a je predstavnik HRT-ovih zaposlenika.

14.07.2017.

Musa: Tijela su sve transparentnija, ali nedovoljno uključuju javnost u donošenje odluka

Građani nešto manje zahtijevaju informacije nego ranijih godina, no u svim skupinama tijela javne vlasti uočene su nepravilnosti u postupanju sa zahtjevima građana, najčešće u smislu kašnjenja u odlučivanju kao i nezakonitih odluka. I dalje je zabrinjavajuće ignoriranje zahtjeva građana za pristup informacijama, što je u 60% slučajeva razlog za podnošenje žalbe Povjereniku, stoji u izvješću Povjerenice za informiranje Anamarije Muse, predstavljenom u Saboru. 

14.07.2017.

Ogranak HND-a poziva Sabor da ne smijeni članove Nadzornog odbora HRT-a

Ogranak HND-a na HTV–u poziva zastupnike Hrvatskog sabora da ne podupru odluku Odbora za informiranje, informatizaciju i medije da se smijene četiri člana NO HRT-a, a koji su u svom izvješću upozorili na brojne nepravilnosti i moguće nezakonitosti u poslovanju nacionalnog javnog servisa.

13.07.2017.

Odbor za medije: Razriješiti NO HRT-a

Saborski Odbor za medije glasovima članova iz parlamentarne većine utvrdio je prijedlog odluke o razriješenju četiri od pet članova Nadzornog odbora HRT-a. Dok iz HDZ-a tumače da se to radi zbog opetovanog kršenja zakona, iz SDP-a uzvraćaju da je svemu 'krivo' izvješće NO za prošlu godinu u kojemu se spominju brojne nepravilnosti na HRT-u.

13.07.2017.