Aktualno

Aktualno - vijesti

Odbor za medije utvrdio kandidate za Programsko vijeće i NO HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je utvrdio listu sedmero kandidata za Programsko vijeće HRT-a te je izglasao prijedlog imenovanja Dajane Barbić za člana Nadzornog odbora HRT-a do kraja mandata.

14.06.2023.

HND u pismu premijeru: O profesionalnom novinarstvu brinut će se novinari, a Vlada neka se pobrine za depolitizaciju VEM-a

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je danas pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću potaknuto njegovom najavom novog Zakona o medijima u petak u Splitu. Pismo donosimo u nastavku.  

13.06.2023.

SNH: Otvoreno pismo premijeru i ministrima zbog razvodnjavanja direktive o SLAPP-u

Razvodnjavanje direktive o SLAPP-u na Vijeću Europske unije brojne strukovne organizacije i sindikate neugodno je iznenadilo. Zbog toga je Sindikat novinara Hrvatske uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, ministrici kulture i medija Nini Koržinek Obuljen i ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici, priopćili su iz SNH-a, a pismo prenosimo u cjelosti.

13.06.2023.

Konferencija Izvještavanje medija o integraciji izbjeglica u Hrvatskoj

UNHCR Hrvatska i Festival tolerancije zajednički organiziraju konferenciju i trening pod nazivom Izvještavanje medija o integraciji izbjeglica u Hrvatskoj. Konferencija će se održati 15. lipnja 2023. godine  u Centru za posjetitelje Medvedgrad - “Park prirode Medvednica”.

12.06.2023.

Plenković najavio donošenje novog zakona o medijima

Predsjednik  Vlade RH Andrej Plenković sudjelujući u petak u Splitu na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije, najavio je donošenje novog zakona o medijima, istaknuvši kako će to označiti iskorak nakon 20-ak godina postojećeg zakona o medijima te da se razmišlja i o novim ovlastima Vijeća za elektroničke medije.  

10.06.2023.

U Grožnjanu počela konferencija o komunikacijama u zdravstvu

Dvodnevna konferencija o komunikacijama u zdravstvu "MedMed" na kojoj o aktualnim temama iz područja zdravstvenog sustava razgovaraju predstavnici državne zdravstvene administracije, zdravstvenih ustanova, liječnika te pacijenata započela je u petak u Grožnjanu.

09.06.2023.

HND: Tražimo da Bačić bude isključen iz svih međunarodnih tijela u kojima predstavlja HRT

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je izborom Kazimira Bačića u International Broadcasting Committee EBU-a. Kazimir Bačić je bivši ravnatelj HRT-a i Uskokov osumnjičenik u velikoj korupcijskoj aferi. Mandat su mu obilježili brojni skandali, otkazi nepoćudnima, cenzura i marginalizacija stručnih ljudi te, na žalost, egzodus brojnih kolegica i kolega s HRT-a. U Bačićevu mandatu pokrenuto je čak 36 tužbi protiv novinara i medija s odštetnim zahtjevima u iznosu većem od tada dva milijuna kuna. Tužio je i vlastite novinare: Hrvoja Zovka čak s tri tužbe od kojih je ona u parničnom postupku zbog povrede ugleda i časti bila teška 250 tisuća kuna, i Sanju Mikleušević Pavić, tada predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u, od koje se potraživalo 50 tisuća kuna. 

07.06.2023.

Sabor: Kandidature za Programsko vijeće i Nadzorni odbor HRT-a

Samo sedam kandidatura pristiglo je na javni poziv za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a, no četiri su pristigle za jednog člana Nadzornog odbora HRT-a, doznaje se u srijedu u Hrvatskom saboru, a donosi Hina. 

07.06.2023.

HSZN poziva sportske novinare na učlanjenje

Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) pod predsjedanjem predsjednika Jure Ozmeca održao je u utorak, 6. lipnja, u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), posljednju sjednicu u prvom dijelu ove godine. Naime, novi saziv Izvršnog odbora izabran je na 38. Saboru HZSN održanom u veljači ove godine, priopćili su iz HZSN-a. 

07.06.2023.

DZNAP dijeli novinarima naknade od autorskih prava, prvi put rangirani najprodavaniji radio i TV novinari

Skupština Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), održana 1. lipnja u Novinarskom domu u Zagrebu, usvojila je odluku o raspodjeli naknada novinarima i fotoreporterima od autorskih prava za 2022. godinu, prvi put za proširenu listu od 200 najprodavanijih autora tiskanih i web izdanja umjesto dosadašnjih 150 te dodatnu listu od 40 najprodavanijih autorskih djela radio i TV novinara, priopćili su iz DZNAP-a. 

.

07.06.2023.