Aktualno

Aktualno - vijesti

Weekend Media Festival: Šprajc treći put najbolji novinar

Televizijski novinar Zoran Šprajc je na desetom jubilarnom Weekend Media Festivalu, treći put za redom odnio dvostruku pobjedu i to prema mišljenju građana i struke, dok za kolumnistu Antu Tomića struka drugu godinu za redom misli da je najbolji u kategoriji tisak.

24.09.2017.

Hrvatski sabor skinuo imunitet zastupniku HDZ-a osumnjičenom za davanje mita Dragi Hedlu

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova skinuo imunitet, odnosno dao odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Franje Lucića osumnjičenog da je počinio kazneno djelo davanja mita.

22.09.2017.

Regionalna platforma: Zahtijevamo brz odgovor srpskih institucija o slučaju tjednika Vranjske

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, izražava svoju duboku zabrinutost zbog pritiska na lokalni srbijanski tjednik Vranjske i štrajka glađu glavnog urednika i osnivača lista Vukašina Obradovića.

21.09.2017.

Objava rezultata natječaja za dodjelu malih potpora u sklopu programa “Zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu”

U okviru projekta “Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara”, Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji s partnerskim organizacijama iz regije objavljuje rezultate natječaja za potpore male vrijednosti “Zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu”. 

21.09.2017.

Spaljivanje Novosti šesti hrvatski slučaj u bazi napada na novinare Vijeća Europe

Na poticaj Regionalne Platforme za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, Vijeće Europe uvrstilo je slučaj spaljivanja tjednika Novosti u svoju bazu Media freedom alerts. Spaljivanje Novosti je šesti slučaj iz Hrvatske koji je uvršten u bazu napada na novinare Vijeća Europe. 

21.09.2017.

Ogranak HND-a na HTV-u: Članovima HND-a na HTV-u onemogućeno informiranje o radu strukovne organizacije

Ogranak HND-a na HTV-u uputio je otvoreno pismo Ministarstvu kulture, saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije i Programskom vijeću HRT-a u kojem navodi da se "iznenadnom odlukom Glavnog ravnatelja HRT-a na intranetskim stranicama HRT-a namijenjenima radu udruga koje djeluju na HRT-u ne objavljuju priopćenja HND-a, kao ni Ogranka HND-a pri HTV-u".

21.09.2017.

HRT raspisao natječaje za glavne urednike i urednike programa

Hrvatska radiotelevizija raspisala je javne natječaje za glavne urednike i urednike programa te za glavnoga urednika mrežnih stranica i, kako se navodi, nelinearnih medijskih usluga na mandat od pet godina priopćeno je u srijedu s HRT-a.

21.09.2017.

Faktograf.hr među 32 u svijetu licencirana portala za provjeru činjenica

Prvi domaći portal za provjeru činjenica, Faktograf.hr, službeno je licenciran od strane International Fact Checking Networka (IFCN) pri američkom Poynter institutu kao jedan od samo 32 slična medija u svijetu koji se bave provjerom činjenične točnosti informacija.

20.09.2017.

Komemorativni skup za Slavka Goldsteina: Otišao je čovjek izuzetne stvaralačke energije

Piše: Goran Borković

Slavko Goldstein cijeli svoj život opirao se totalitarnoj svijesti, inzistirajući na otvorenoj i dinamičnoj kulturi. Među jugoslavenskim republikama upravo je u Hrvatskoj vidio najviše potencijala da prednjači u kulturnom polju i tako razvodnjava totalitarne pokušaje. Upravo ga je zato boljelo što se taj veliki potencijal nije ostvario u svojoj samorealizaciji nakon 1990. godine. Želio je otvorenu, sređenu i vjerodostojnu Hrvatsku, a ne dvosmislenu, namrgođenu, s figom u džepu.

20.09.2017.

Tribina "Koristiš li svoje pravo na pristup informacijama?"

Povodom 28. rujna - Međunarodnog dana prava na pristup informacijama Povjerenica za informiranje organizira tribinu "Koristiš li svoje pravo na pristup informacijama?" koja će se održati 25. rujna 2017. u dvorani Müller u Kinu Europa (Varšavska 3, Zagreb).

20.09.2017.