Aktualno

Aktualno - vijesti

Slavica Lukić oslobođena tužbe u slučaju Medikol

Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista i potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva, oslobođena je tužbe za sramoćenje Medikola na Općinskom kaznenom sudu, a oslobađajuću presudu donio je Marko Benčić, isti sudac koji ju je prije gotovo dvije godine u istom predmetu osudio na novčanu kaznu od 26 tisuća kuna.


29.01.2016.

Hasanbegović smijenio povjerenstvo za neprofitne medije

Tek imenovani ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je dužnosti sve članove Stručnog povjerenstva za neprofitne medije i time potvrdio kako nova vlast, prije svih drugih reformi, namjerava 'srediti' situaciju na medijskoj sceni.

29.01.2016.

Konferencija za novinare HND-a, Platforme 112 i Hrvatskog PEN centra: „Kamo ideš Hrvatska?“

Zbog nasrtaja na demokratske institucije, slobodu izražavanja i ljudska prava, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski PEN centar i Platforma 112 organiziraju konferenciju za novinare „Kamo ideš Hrvatska?“.

28.01.2016.

Vladajućima mediji “prepreka istinskoj demokraciji”

Saborska rasprava o potvrđivanju Poslovnika povjerenice za informiranje potaknula je u četvrtak polemiku o stanju u hrvatskim medijima i o tome jesu li promjenom vlasti za medije došla bolja ili lošija vremena - oporba upozorava da medije čeka blokada njihova rada, a vladajući da ih očekuje slobodno, sunčano ozračje.

28.01.2016.

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava intervenira u korist Khadije Ismayilove

Khadija Ismayilova, istraživačka novinarska, uhićena je 5. prosinca 2014. i osuđena presudom azerbajdžanskog suda na 7,5 godina zatvora u rujnu prošle godine. Ta novinarka, članica projekta OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), najprije je optužena zbog poticanja na samoubojstvo, što je zamijenjeno novim optužbama za poreznu prevaru, zlouporabu moći i nezakonite poslovne aktivnosti. Smatra se da je taj slučaj zapravo osveta zbog iznošenje korupcije u državnoj službi, u što su upleteni i viši državni službenici uključivši i predsjednikovu obitelj.

27.01.2016.

Analiza portala ImamoPravoZnati.org: tijela javne vlasti odgovorila na 63 posto zahtjeva građana

Portal za pomoć u ostvarivanju prava na pristup informacijama ImamoPravoZnati.org bilježi vrlo uspješne statističke pokazatelje za 2015. godinu: od početka rada, u travnju prošle godine, portal je zabilježio 4310 transakcija, dok su administratori portala posredovali u 818 PPI zahtjeva građana, od čega je na njih 514 uspješno odgovoreno.

27.01.2016.

Prekarizacija urušava medije

Dio novinara razapet je između vlastite prekarnosti i svojeg profesionalnog identiteta pokazalo je ispitivanje 1110 novinara u Srbiji u sklopu istraživanja beogradskog Centra za razvoj sindikalizma o utjecaju prekarizacije novinarskog rada na javno informiranje građana Srbije.

27.01.2016.

Skupno financiranje: mali, ali rastući dodatak novinarstvu okrenutom javnosti

Projekti koji se financiraju pomoću Kickstartera pojavljuju se u više od 60 zemalja. 

27.01.2016.

Cenzura u Novom listu: zabranjena kolumna Sanje Modrić

Redovna kolumna novinarke Novog lista Sanje Modrić izbačena je iz današnjeg izdanja riječkog lista. Glavni urednik Nenad Hlača tvrdi da je razlog neobjavljivanja neprofesionalan tekst, a ne činjenica da Modrić u njoj kritizira članove Vlade i jučerašnju primopredaju vlasti u Savskoj 66. Uz odobrenje Sanje Modrić, prenosimo zabranjenu kolumnu pod naslovom “Banana premijer”.

26.01.2016.

Tisuće prosvjedovale protiv gašenja Z1 televizije: Velimir Bujanec Mirjani Rakić uručio četničku kapu

Više od pet tisuća prosvjednika okupilo se na prosvjedu u znak potpore televiziji Z1, kojoj od ponoći traje mjera privremenog oduzimanja koncesije zbog govora mržnje Marka Juriča u emisiji “Markov trg”. Prosvjed pod nazivom “1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora” organizirala je zagrebačka HVIDR-a uz potporu drugih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata.

26.01.2016.