Aktualno

Aktualno - vijesti

Hasanbegović za 'Il Piccolo' o ostavci i revizionizmu

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u intervjuu za talijanski list Il Piccolo izjavio je kako su optužbe da je revizionist "difamacijska kampanja" koja nije temeljena na činjenicama, te istaknuo kako nema namjeru dati ostavku na ministarsko mjesto.

07.06.2016.

HRT privremeno odgodio prilog o RBA zadrugama, oštećenici optužuju za cenzuru

Oštećenici RBA zadruga optužili su HRT za cenzuru i zabranu emitranja priloga o, tvrde, nelegalnom poslovanju Raiffeiesenbank (RBA) kreditnih zadruga u Hrvatskoj, a s HRT-a su optužbe odbacili i poručili da su privremeno odgodili emitiranje priloga do mišljenja pravne službe, jer RBA nije dala suglasnost da se dio materijala snimljen u njihovom prostoru javno objavi.

06.06.2016.

Obnovljen ogranak HND-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Ogranak HND-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osnovan je početkom 2009. godine i krenuo žustro uz puno entuzijazma, ali već nakon nekoliko uspješnih akcija aktivnost je opala, a nakon 2013. godine nije uspijevalo čak ni održavanje godišnjih skupština. U međuvremenu su na području Županije pokrenuti novi mediji, kako tiskani, tako i elektronički, no od čak sedamdesetak profesionalnih novinara, samo ih je 18 članova cehovske udruge.

03.06.2016.

Udio informativnog i komercijalnog programa na televizijama gotovo izjednačen

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o televizijskom i radijskom programu u Hrvatskoj u 2015. u kojem se navodi da je 25 televizija prošle godine emitiralo čak 8,7 posto repriznog programa više nego 2014.

 

03.06.2016.

Vlada čvrsto stala iza Hasanbegovića: Hrvatska štiti i promiče pluralizam i raznovrsnost medija

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici odbila navode iz interpelacije o odgovornosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za narušavanje ugleda države, ugrožavanje slobode izražavanja i onemogućavanje razvitka demokratskog medijskog prostora u Hrvatskoj, uz ocjenu kako su navodi iz interpelacije neosnovani. 

02.06.2016.

Dodijeljene novinarske nagrade SAP ICT Journalist Prize

Matilda Bačelić, Dražen Tomić i Mia Biberović dobitnici su novinarske nagrade SAP ICT Journalist Prize. Dodjela nagrada održana je u sklopu SAP Foruma Zagreb u Laubi. Nagrada se dodjeljuje već 15 godina, a ove je godine pristiglo čak 35 prijava.

02.06.2016.

29. svjetski kongres IFJ-a u Angersu

29. svjetski kongres Međunarodne federacije novinara održat će od 7. – 10. lipnja u Angersu u Francuskoj, 90 godina nakon osnivačkog kongresa u Parizu. 

02.06.2016.

OCCRP pokrenuo novu platformu za istraživačke novinare s više od 2 milijuna dokumenata

Projekt Izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), neprofitna mreža centara istraživačkog novinarstva u Europi i Euroaziji, pokrenula je novu platformu koja će istraživačima i novinarima omogućiti filtriranje više od 2 milijuna dokumenata. 

01.06.2016.

GONG-ov Izvještaj o govoru mržnje u travnju: Nastavak rehabilitacije ustaštva

Proces rehabilitacije ustaškog režima njegovim stavljanjem u ravan s antifašizmom krenuo je u travnju na velika vrata, pokazuje najnoviji GONG-ov Izvještaj o praćenju govora mržnje, diskriminatornog, stereotipizirajućeg i zapaljivog govora u informativnim medijima.

31.05.2016.

Europska komisija predstavila ažurirana pravila o audiovizualnim djelatnostima EU-a i ciljani pristup internetskim platformama

Europska Komisija predložila je ažuriranje pravila o audiovizualnim djelatnostima EU-a radi stvaranja pravednijeg okoliša za promicanje europskih filmova, zaštite djece i boljeg rješavanja problema govora mržnje.

31.05.2016.