Aktualno

Aktualno - vijesti

58. godišnjica smrti Marije Jurić Zagorke

“…A tko je ta publika? I tko su ti široki slojevi kojima sam pisala i kojima pišem? To su oni koji nose ideale – nose zastave, koji se za njih daju zatvarati, za njih strijeljati, to su vrlo uzvišeni slojevi, i njima služiti, njima smjeti i moći pisati vrlo je velika čast. Nikad nisam bila književnik. Književnosti nisam dala ništa. Ali sam bila tek priprosti vojnik vašim i svojim idealima."

30.11.2015.

Prosvjedi za oslobođenje dvojice turskih novinara

Više stotina ljudi sudjelovalo je u mirnim prosvjedima ispred sjedišta lista Cumhuriyet u Istanbulu tražeci puštanje na slobodu dvojice novinara koji su pisali o turskim isporukama oružja sirijskim islamističkim pobunjenicima.

29.11.2015.

Incijativa za utemeljenje Nagrade Frano Supilo

Nagrada Frano Supilo za uspjeh u zalaganju za medijske i političke slobode trebala bi se prvi puta dodijeliti 2017. godine zaslužnim novinarima, političarima, javnim osobama i udrugama, a iznosila bi 100.000 eura, najavili su iz inicijativnog odbora nagrade.

29.11.2015.

EFJ: velike razlike u pravima freelancera

Anketa koju je provela Europska novinarska federacija (EFJ) otkrila je raznolikost prilika u kojima profesionalno djeluju freelanceri i pokazala velike razlike u zaštiti njihovih radnih prava među zemljama Europe.

26.11.2015.

Sklopljena predstečajna nagodba za Novi list

Za prihvaćanje nagodbe izjasnili su se vjerovnici koji zajedno imaju oko 30 milijuna od ukupno 43 milijuna kuna utvrđenih tražbina vjerovnika. Novi list sada ulazi u proces restrukturiranja i traženja strateškog partnera.

26.11.2015.

Žene manje vidljive u medijima od muškaraca

Žene su još uvijek puno manje vidljive u medijima od muškaraca i samo su u 24 posto slučajeva predmet zanimanja tradicionalnih medija, pokazuju najnoviji rezultati Globalnog projekta monitoringa medija (GMMP).

26.11.2015.

Na tržištu novi mjesečnik Defender

Nakon četiri godine djelovanja na internetskoj adresi, defender.hr pojavio se i kao tiskani mjesečnik. Tiskano izdanje Defendera dolazi u trenutku kad raste pozornost za obrambena i  sigurnosna pitanja, a svjedočimo da se oko nas sve više ostvaruje ona stara izreka o životu  u zanimljiva vremena.

26.11.2015.

Povjerenica za informiranje poziva tijela javne vlasti na samoevaluaciju

Povjerenica za informiranje poziva tijela javne vlasti na ispunjavanje upitnika za samoprocjenu kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri postupaju u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama.

25.11.2015.

U JAPANU TISKANE NOVINE I DALJE NAJVAŽNIJI IZVOR INFORMACIJA

Dok se u svijetu novinari u tiskanim novinama boje  budućnosti jer se najavljuje opadanje značenja novina pred  rastom elektronskih medija, u Japanu nema promjena. Velika  anketa koju je u povodu 68-og Tjedna novina proveo najveći  dnevni list na svijetu Yomiuri Shimbun pokazuje da novine i  dalje imaju budućnost.

24.11.2015.

Počelo suđenje novinarima u slučaju Vatileaks2

U Vatikanu je počelo suđenje dvojici novinara, svećeniku i dvoje vatikanskih dužnosnika, sudionicima takozvane afere VatiLeaks 2 o curenju povjerljivih informacija o financijskim malverzacijama Katoličke Crkve.

24.11.2015.