Aktualno

Aktualno - vijesti

Reutersov institut za novinarstvo: Zašto medijske kuće ulažu u rizične digitalne projekte?

Privatne medijske kuće spremne su ulagati u ekonomski rizične digitalne inovacije zbog postizanja niza indirektnih koristi, kao što su širenje publike, povećanje pretplatnika, poboljšanje imidža i izgradnja fleksibilne organizacije koja će se moći neprestano prilagođavati promjenama medijskog prostora, pokazuje istraživanje Reutersovog instituta za novinarstvo. 

01.10.2017.

Programsko vijeće HRT-a bez zaključka o jesenskoj shemi

Programsko vijeće HRT-a na jučerašnjoj sjednici, nakon višesatne rasprave, nije usvojilo zaključak o jesenskoj programskoj shemi jer su za prijedlog koji je dao predsjednik Zdravko Kedžo bila još samo dva člana Zorislav Lukić i Ivo Lučić, dok su ostali bili protiv.

29.09.2017.

Potpisan novi ugovor HRT-a i Vlade o programskim obavezama javnog servisa do 2022.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić potpisali su novi ugovor između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske kojim se utvrđuju javna misija i programske obveze javnoga medijskog servisa te iznos i izvor sredstava za njihovo financiranje, priopćeno je s HRT-a.

29.09.2017.

U tijeku prijave za nagradu „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

Hrvatska mreža protiv siromaštva poziva novinare na prijavu radova za godišnju nagradu za novinarske radove koji izvještavaju o siromaštvu u Hrvatskoj. Prijave se primaju do 31. listopada 2017.

29.09.2017.

Novinarstvo i nadalje među najtraženijim studijima

Piše: Goran Borković

Unatoč činjenici da se broj nezaposlenih novinara/ki već godinama ne spušta ispod 400, zanimanje brucoša za ovo zanimanje ne jenjava. Tako samo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti studij novinarstva trenutno pohađa njih 717, od čega 375 preddiplomski i 342 diplomski. Ove godine taj će studij upisati dodatnih 120 novih studenata s hrvatskim državljanstvom plus pet stranih.

28.09.2017.

U Rijeci predstavljena knjiga „Goranski mir-ovi“ Nade Glad

Knjiga “Goranski mir-ovi” Nade Glad koja govori o Franji Starčeviću, čovjeku čije se ime vezuje uz očuvanje mira u Gorskom kotaru tijekom Domovinskog rata, predstavljena je u Rijeci u organizaciji županijskog ogranaka umirovljenih novinara HND-a, Ogranka Matice Hrvatske Čabar i same autorice, Nade Glad.

26.09.2017.

Tribina povjerenice za informiranje: Novinari slabo koriste alate za pristup informacijama

Od ukupnog broja žalbi koje su stigle na adresu povjerenice za informiranje prošle godine svega je 2 posto bilo novinarskih, što znači da novinari jako slabo koriste dostupne alate za ostvarenje prava na pristup informacijama istaknuto je na tribini povjerenice za informiranje “Koristiš li svoje pravo na pristup informacijama?” u povodu 28. rujna – Međunarodnog dana prava na pristup informacijama.

25.09.2017.

Četvrtina korisnika interneta u Hrvatskoj prati neprofitne medije

Čak četvrtina korisnika interneta u Hrvatskoj prati neprofitne medije, čiji je je broj u Hrvatskoj u stalnom porastu, ali rasprave o njihovim sadržajima, kvaliteti i demokratskoj ulozi padaju u drugi plan pred onima o nesigurnom institucionalnom i financijskom položaju, rezultati su istraživanja objavljenih u novom broju časopisa Politička misao.

24.09.2017.

Weekend Media Festival: Šprajc treći put najbolji novinar

Televizijski novinar Zoran Šprajc je na desetom jubilarnom Weekend Media Festivalu, treći put za redom odnio dvostruku pobjedu i to prema mišljenju građana i struke, dok za kolumnistu Antu Tomića struka drugu godinu za redom misli da je najbolji u kategoriji tisak.

24.09.2017.

Hrvatski sabor skinuo imunitet zastupniku HDZ-a osumnjičenom za davanje mita Dragi Hedlu

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova skinuo imunitet, odnosno dao odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Franje Lucića osumnjičenog da je počinio kazneno djelo davanja mita.

22.09.2017.