Aktualno

Aktualno - vijesti

Hasanbegović ukida Povjerenstvo za neprofitne medije jer "za njim više nema portebe"

Bojkot zastupnika saborske većine spriječio je saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da od ministra kulture čuje razloge zbog kojih je smjenio Povjerenstvo za neprofitne medije. Ministar Hasanbegović u Saboru je, nakon neuspjele sjednice izjavio da u Stručno povjerenstvo za neprofitne medije neće imenovati druge ljude jer za takvim povjerenstvom "više neće biti potrebe". Saborska oporba traži sazivanje sjednice Odbora za medije na istu temu, očekujući da neće ponovo biti bojkotirana. 

01.02.2016.

Odbor EP za zakonodavstvo prihvatio prijedlog Direktive o poslovnim tajnama

Premda je usmjerena na zaštitu od industrijske špijunaže, nova prihvaćena Direktiva bi mogla imati značajne implikacije po slobodu medija ne budu li zaštitni mehanizmi primijenjeni na pravi način. 

01.02.2016.

Neprofitni mediji su u službi javnosti

Novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srijedu je, bez prethodnog objašnjenja i mimo pravilnika, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije i najavio reviziju ugovora kojeg su neprofitni mediji potpisali s tim ministarstvom. Paralelno, u javnosti se pokušava stvoriti slika da neprofitni mediji predstavljaju „uhljebe“ i „dokoličarski kulturni agitprop“ koji troši milijune kuna poreznih obveznika, što je daleko od istine. U nastavku pojašnjavamo činjenice o neprofitnim medijima, njihovoj ulozi i načinu financiranja.

31.01.2016.

Karamarko brani Hasanbegovića, Leković poziva na javnu raspravu

“Odbijam prozivanja i podmetanja predsjednika HND-a Saše Lekovića”, napisao je potpredsjednik Vlade Tomsilav Karamarko na svom Facebook profilu odgovarajući na zahtjev HND-a, Platforme 112 i Hrvatskog PEN Centra da predloži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. U odgovoru Karamarku, Leković ga poziva na javnu raspravu argumentima, u mediju - po Karamarkovom izboru. 

30.01.2016.

Zbor internet novinara HND-a podržao Hasanbegovića iako formalno ni ne postoji

Zbor internet novinara HND-a izdao je priopćenje u kojem podržava odluku o razrješenju Povjerenstva za neprofitne medije, traži hitan sastanak Središnjeg odbora HND-a, a predsjednika HND-a optužuje da pokušava "kadrovirati po Vladi". Prozvani predsjednik HND-a Saša Leković upozorava kako je je riječ o još uvijek neformalnom Zboru HND-a koji dirigirano podmeće laži i stvara dodatne napetosti u Društvu.

30.01.2016.

Jelinić: presuda protiv Nacionala je nastavak pritiska na medije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu nepravomoćno je dobio spor protiv tjednika Nacional zbog objavljenog intervjua s Josipom Manolićem u kojem je ustvrdio da je Karamarko radio za Udbu.

29.01.2016.

HND, Platforma 112 i PEN centar traže smjenu Zlatka Hasanbegovića

Tražimo od potpredsjednika Vlade Tomslava Karamarka da hitno predloži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te da se ispriča javnosti zbog zabrinjavajućih poteza i stavova prema medijima u Hrvatskoj, koji u javnost unose atmosferu straha i zabrinutosti, poručili su sa zajedničke tiskovne konferencije HND, Platforma 112 i Hrvatski PEN centar.

29.01.2016.

Slavica Lukić oslobođena tužbe u slučaju Medikol

Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista i potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva, oslobođena je tužbe za sramoćenje Medikola na Općinskom kaznenom sudu, a oslobađajuću presudu donio je Marko Benčić, isti sudac koji ju je prije gotovo dvije godine u istom predmetu osudio na novčanu kaznu od 26 tisuća kuna.


29.01.2016.

Hasanbegović smijenio povjerenstvo za neprofitne medije

Tek imenovani ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je dužnosti sve članove Stručnog povjerenstva za neprofitne medije i time potvrdio kako nova vlast, prije svih drugih reformi, namjerava 'srediti' situaciju na medijskoj sceni.

29.01.2016.

Konferencija za novinare HND-a, Platforme 112 i Hrvatskog PEN centra: „Kamo ideš Hrvatska?“

Zbog nasrtaja na demokratske institucije, slobodu izražavanja i ljudska prava, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski PEN centar i Platforma 112 organiziraju konferenciju za novinare „Kamo ideš Hrvatska?“.

28.01.2016.