Aktualno

Aktualno - vijesti

HRT i RTV Herceg Bosne potpisali Ugovor o suradnji

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić i ravnatelj RTV Herceg Bosne Stipo Galić potpisali su u četvrtak na Prisavlju ugovor o suradnji i nabavi radijskih i televizijskih programskih sadržaja između tih medijskih kuća.

08.10.2020.

HND: Pozivamo predsjednika Milanovića da prestane prozivati novinare

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva predsjednika Republike Zorana Milanovića da prestane prozivati medije i novinare, što zadnjih dana intenzivno čini putem objava na Facebooku.

07.10.2020.

Reporter Jutarnjeg lista Mario Pušić dobitnik je nagrade za najbolju reportažu u 2019. godini

Reporter Jutarnjeg lista Mario Pušić dobitnik je nagrade za najbolju reportažu u 2019. godini, a priznanje mu je ekipa Fra Ma Fu festivala dodijelila u daruvarskom Dvorcu Janković, na drugi i završni dan sada već tradicionalnog okupljanja posvećenog kraljici novinarskih formi, reportaži.

04.10.2020.

Otvaranje šestog Fra Ma Fu festivala u znaku knjiga

Otvaranje šestog izdanja Fra Ma Fu festivala u daruvarskom Dvorcu Janković obilježila su dva zapažena prvijenca, novinari multitalenti, performeri, strpaši i romanopisci, svi po tri u jedan. Novinarka, poslovna komentatorica i spisateljica Dragana Radusinović Tafra predstavila je kolegama novinarima svoj roman Tajkunova kći o ljubavi i ortačkom kapitalizmu, uvršten među top-10 po izboru Večernjeg lista, a stripaš, performer i glazbenik Žarko Jovanovski stigao je na Fra Ma Fu festival s tek objavljenim romanom Pizzeria Europa, ovjenčanim Nagradom VBZ-a za najbolji roman.

03.10.2020.

Tribina: COVID kriza dovela u nepovoljan položaj sve koji rade u medijskoj industriji

Covid-kriza pokazala je iznimnu važnost medija i odgovornog novinarstva, no sada se sa sve prisutnijim njezinim politiziranjem nastavlja pritisak na novinare i ograničavanje medijskih sloboda, istaknuto je u petak na forumu ''Covid- kriza: Koliko slobode su nam uzeli?''

02.10.2020.

Sabor: Raspravljen prijedlog izmjena Statuta Hine

Zastupnici Hrvatskog sabora raspravili su u petak prijedlog izmjena Statuta Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) kojom će se nacionalnoj novinskoj agenciji omogućiti snimanje iz zraka bespilotnom letjelicom (dron).

02.10.2020.

Sindikat novinara predstavio Vodič za freelancere i honorarne suradnike

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) predstavio je u srijedu Vodič za freelancere i honorarne suradnike u medijima, naglašavajući potrebu granskog kolektivnog ugovora kao jednog od ključnih koraka za zaštitu njihovih socijalnih i radnih prava.

30.09.2020.

EK o Hrvatskoj: Novinarima se prijeti smrću, netransparentno vlasništvo medija, (ne)ovisnost AEM-a...

Europska komisija izdala je prvo Izvješće o vladavini prava u kojem – u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, a tiče se medija – stoji zabrinjavajuća rečenica koja najbolje ocrtava čime se sve susreću novinarke i novinari u Hrvatskoj: "Novinari se suočavaju s brojnim prijetnjama na internetu, među ostalim s ocrnjivanjem, govorom mržnje, prijetnjama smrću i fizičkim napadima."

30.09.2020.

U petak u Daruvaru počinje 6. Fra Ma Fu festival

U petak, 2. listopada, u Daruvaru počinje 6. Fra Ma Fu, festival reportaže čiji je suorganizator, uz Sinko Institut, i Hrvatsko novinarsko društvo. Iako u manjem opsegu s obzirom na posebne epidemiološke mjere i krizu izazvanu koronavirusom, festival ponovo donosi brojne promocije knjiga, izložbu stripa "Mrakci" Žarka Jovanovskog te izložbu fotografija "Milenijski svijet Šime Strikomana na Fra Ma Fu festivalu", a za okruglim stolom razgovarat će se o reportaži u doba korone. Svečano otvorenje je u Dvorcu Janković u 16 sati

29.09.2020.

Novo ročište u tužbi Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvoja Zovka

Sutra u 8.30 sati na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu održat će se ročište u tužbi Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i urednika i novinara HTV-a, u kojoj HRT od njega traži 250.000 kuna zbog povrede ugleda nakon njegovih izjava o postojanju cenzure na javnom servisu.

29.09.2020.