Aktualno

Aktualno - vijesti

HRT će dati 90 milijuna kuna za vanjsku produkciju, moguća 'korekcija' pristojbe

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb u utorak je najavio da će HRT ove godine izdvojiti skoro 90 milijuna kuna za audiovizualna djela neovisnih proizvođača, a ravnatelj Agencije za elektroničke medije (AEM) Josip Popovac ocijenio je da će se u budućnosti morati korigirati iznos pristojbe.

24.05.2022.

Konferencija "MedMed 2022" od 10. do 12. lipnja u Grožnjaju

Od 10 do 12. lipnja 2022. u Grožnjanu će se održati koferencija o komunikacijama i zdravlju "MedMed 2022" u organizacijia Zbora zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a i pod pokroviteljstvom Minstarstva zdravstva. Teme konferencije su reforma zdravstvenog sustava, imamo li dovoljno liječnika i medicinskih sestara te Nacionalni strateški okvir protiv raka. Program konferencije donosimo u nastavku. 

23.05.2022.

Obuljen Koržinek: Fijačko je ostavio duboki trag na hrvatskoj medijskoj sceni

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u ponedjeljak izraze sućuti u povodu odlaska doajena hrvatskog novinarstva Krešimira Fijačka, poručivši da je ostavio duboki trag na nacionalnoj medijskoj sceni.

23.05.2022.

Održana komemoracija fotoreporteru Srđanu Vrančiću Vrani

Komemoracija fotoreporteru Cropixa, Srđanu Vrančiću Vrani održan je maloj dvorani "Vatroslav Lisinski". Vrančić je preminuo u pedeset sedmoj godini života, na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener.

23.05.2022.

Posljednji ispraćaj Srđana Vrančića Vrane

Veliki broj prijatelja, kolega i obitelj ispratili su na posljenji počinak te se oprostili od prerano preminulog fotoreportera Jutarnjeg lista i Cropixa, legendarnog Srđana Vrančića Vrane. Vrana je sahranjen na groblju Cernik u Čavlima, a preminuo je tijekom novinarskog zadatka kod Konavala, na predjelu Molunat. Bio je strastveni ronilac, skijaš, motorist i prije svega fotoreporter kojem nikada nije bilo teško otići i na najteže terene kako bi čitateljima donio fotografiju.

21.05.2022.

Svečana dodjela "Velebitske degenije" 6. lipnja u Novinarskom domu

Svečana dodjela nagrade "Velebitska degenija" za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša objavljen u 2021. godini održat će se u ponedjeljak, 6. lipnja, s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Ovogodišnja svečanost vezana je uz Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja.

20.05.2022.

Saborski odbor prihvatio izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama: Novčane kazne za one koji uskrate tražene informacije

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prihvatio je u četvrtak izvješća o poslovanju Hine za 2019. i 2020. godinu, u kojima je zabilježila porast u prihodima s tržišta ali i poslovala u teškim uvjetima jer je njezino sjedište oštećeno u zagrebačkom potresu. Saborski odbor prihvatio je i konačni prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, koji, među ostalim, propisuje novčane kazne za odgovorne osobe u tijelima koja ne ustupe informacije.

19.05.2022.

Medijski sustav je ugrožen dezinformacijama preko društvenih mreža

Medijski eko sustav ugrozile su dezinformacije preko društvenih mreža, rastući politički i ekonomski pritisak na medije te naglasak na brzini objave, istaknuto je u četvrtak na Gong-ovoj konferenciji ''Utjecaj dezinformacije na zdravlje demokracije i digitalno okruženje''.

19.05.2022.

Samo 24 od 500 tijela javne vlasti dalo podatke o oglašavanju u medijima

Vijeće za elektroničke medije (VEM) potvrdilo je da je na poziv svim tijelima državne uprave, javnim ustanovama i pravnim osobama u većinskom državnom vlasništvu da izvijeste o oglašavanju u programima lokalnih medija u 2021. dobilo samo 24 izvješća od petstotinjak obveznika, donosi Hina. 

.

18.05.2022.

HND Mariji Selak Raspudić: Novinari nisu zapisničari, a političari nisu urednici

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) krajnje neprimjerenim smatra upad u novinarsku sobu u Hrvatskom saboru zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić te osuđuje njezin pritisak na novinarku Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) na njezinom radnom mjestu u hrvatskom parlamentu.

17.05.2022.