Aktualno

Aktualno - vijesti

MEĐUNARODNI DAN RADIJA - PROMICANJE RAZLIČITOSTI, MIRA I RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

Na Međunarodni dan radija, koji se obilježava 13. veljače u spomen na početak rada UN-ova radija 1946. godine, UN poziva radijske postaje na promicanje različitosti, mira i ravnopravnosti spolova u prijenosima sportskih natjecanja.

13.02.2024.

Preminuo Petar Luković

Petar Luković, jedan od najznačajnijih novinara s prostora bivše države, preminuo je u ponedjeljak u Beogradu u 74. godini. Bio je poznat po duhovitosti, visprenosti i britkom peru, o čemu svjedoče brojni tekstovi i recenzije koje je krajem sedamdesetih i tijekom osamdesetih pisao za Džuboks, Polet, Mladost, Oslobođenje, Vjesnik, Rok, a kasnije za tjednik Feral Tribune, sarajevske Dane i ljubljansku Mladinu.

12.02.2024.

Dva milijuna eura za spas javne radio-televizije od gašenja

Vijeće ministara BiH dodijelilo je dva milijuna eura Radio televiziji Bosne i Hercegovine čime je taj državni radijsko-televizijski servis spašen od gašenja. Vlada je na izvanrednoj sjednici izdvojila dva milijuna eura državnom, a po jedan i pol milijun entitetskim javnim servisima.

10.02.2024.

Odbačena tužba Mislava Stipića protiv bivših potpredsjednika HND-a Branka Mijića i Gorana Gazdeka

Općinski kazneni sud u Zagrebu odbacio je tužbu Mislava Stipića protiv dvojice bivših potpredsjednika Hrvatskog novinarskog društva, a sada članova Izvršnog odbora HND-a Branka Mijića i Goran Gazdeka.  Do odbacivanja tužbe, kako stoji u rješenju Suda, došlo je nakon što je Stipić odustao od tužbe i prije početka samog postupka. 

08.02.2024.

EK kritizira Vučića zbog napada na zapadne medije

Europska komisija je u četvrtak neizravno kritizirala napad srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na zapadne medije, dok istodobno dopušta djelovanje ruskih propagandnih medija. Glasnogovornica povjerenika za proširenje Ana Pisonero izrazila je žaljenje što je ubojstvo srbijanskog novinara Slavka Ćuruvije ostalo nekažnjeno.

08.02.2024.

Zakon opasnih namjena

Piše: Branko Mijić

Zbog zakona, s razlogom popularno nazvanog lex AP, koji širom otvara vrata skrivanju zlouporabe represivnog aparata i ukidanja javnosti kao kontrolnog mehanizma, te onima koji se o njega ogriješe prijeti s tri godine zatvora, Hrvatsko novinarsko društvo održalo je 31. siječnja 2024. godine prosvjedni skup na Markovu trgu u Zagrebu na kojem se okupilo više stotina kolegica i kolega, ali i slobodnomislećih građana kao i opozicijskih saborskih zastupnika koji su tog dana zasjedali.

07.02.2024.

Sabor: Odbor za medije prihvatio izvješća Hine i HRT-a

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je prihvatilo izvješća o radu Upravnog vijeća Hine i Programskog vijeća HRT-a za 2022.godinu. Oba izvješća prihvaćena su sa sedam glasova za, bez suzdržanih i glasova protiv.

 

 

07.02.2024.

Održan prosvjed zbog oslobađajuće presude za ubojstvo Slavka Ćuruvije

Ispred Žalbenog suda u Beogradu održan je prosvjed zbog oslobađajuće presude okrivljenima za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije. Novinari i građani su simbolično ispred suda ostavili bijelu zastavu sa porukom: „Ubili ste pravdu, ali istina živi“.

06.02.2024.

Bdijenje za novinare ubijene u Gazi ispred Novinarskog doma i širom Hrvatske

Vodstva Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u ponedjeljak su ispred Novinarskog doma organizirali bdijenje i zapalili svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi, poručivši kako ''novinari i civili nisu ratne mete''. Istovremeno brojne kolege i kolegice palile su svijeće u spomen na novinare ubijene u Gazi i u Osijeku, Rijeci, Šibeniku, Splitu i drugim gradovima.  

05.02.2024.

Izborna skupština DZNAP-a: Novi predsjednik Goran Penić

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) na izbornoj je skupštini u subotu izabralo novi nadzorni odbor i predsjedništvo te udruge koje je nakon skupštine za novog predsjednika DZNAP-a izabralo novinara Jutarnjeg lista Gorana Penića.

03.02.2024.