Aktualno

Aktualno - vijesti

Fotoreporter dobio parnicu

Sve češće fotoreporteri za povrede svojih autorskih prava moraju zadovoljštinu tražiti sudskim putem. Tako je nedavno fotoreporter Drago Sopta, dobio parnicu protiv medijske kuće Telegram Media Grupa d.o.o. koja je u dva navrata, bez njegove privole i plaćanja autorske naknade objavila njegove fotografije bez navođenja imena uz njegovo autorsko djelo.

14.01.2021.

Sramotan i opasan napad HDZ-a na medije

Nakon objave N1 Televizije da je Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na online-sjednici održanoj u ponedjeljak, 11. siječnja, optužilo medije za urotu s oporbom protiv Vlade, a vodstvo HDZ-a nije izrijekom demantiralo te optužbe, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorava na još jedan u nizu napada vladajućih na novinarke i novinare i Ustavom zajamčeno pravo na slobodu izvještavanja.

13.01.2021.

HND poziva svoje članove za pomoć članovima u ogranku Sisačko-moslavačke županije

Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve članove/ice da se uključe u akciju prikupljanja sredstava za hitnu pomoć članovima i članicama HND-a koji su pogođeni razornim potresom na području Sisačko -moslavačke županije. U HND-ovu ogranku SMŽ-a djeluju 23 člana/ica, a još ih je nekoliko s tog područja izvan ogranka.

12.01.2021.

Premijer kasnio više od sat vremena, novinari napustili zakazanu pressicu

Premijer Andrej Plenković za 13.30 sati imao je zakazanu konferenciju za novinare, nakon koalicijskog sastanka. Ona se, međutim, nije održala. Naime, s obzirom na to da se premijer Plenković nije pojavio ni sat vremena nakon zakazanog početka konferencije za novinare, svi mediji napustili su prostoriju.

08.01.2021.

Slovenska novinska agencija i dalje bez novca za normalan rad

Slovenska tiskovna agencija (STA) upozorila je u petak da joj vlada nije upatila novac za obavljene usluge u prošloj godini i da još nije pokrenula postupak sklapanja novog ugovora za 2021.

08.01.2021.

Facebook i Instagram blokirat će Trumpov račun do kraja mandata

Društvene mreže Facebook i Instagram produžit će blokadu računa američkog predsjednika Donalda Trumpa za još najmanje dva tjedna dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena, objavio je Mark Zuckerberg, čelnik kompanije Facebook kojoj pripadaju te mreže.

07.01.2021.

Reakcije na britansku odluku o neizručenju Juliana Assangea SAD-u

Odluka britanskog suda da odbije zahtjev za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u povijesni je trenutak za slobodu informiranja, ocijenio je u ponedjeljak glavni tajnik Reportera bez granica (RSF) Christophe Deloire. a odluku je pozdravio i "zviždač" Edward Snowden.

04.01.2021.

Vijeće za elektroničke medije: Koristite vjerodostojne izvore vijesti

Vijeće za elektroničke medije pozvalo je u ponedjeljak građane da se u informiranju o potresima koje su pogodili Petrinju, Sisak, Glinu i druge dijelove države oslone na vjerodostojne izvore vijesti te informacije iz službenih izvora.

04.01.2021.

Petrinjski radio opet radi

Prostorije radija Sisak i radija Petrinja oštećen su u potresu i neupotrebljive, ali su im osigurani kontejneri te su počeli raditi. -Nakon četiri dana tišine, kada su nas naši građani najviše trebali, Petrinjski radio je ponovno počeo s emitiranjem svog radijskog programa. Nažalost, kao i mnogi, pa tako i mi, morali smo napustiti naše dosadašnje prostorije u Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, te smo dobili privremeni stambeni kontejner, navode sa Petrinjkog radija, a prenosi Portal53.

03.01.2021.

HND zgrožen bešćutnošću Slobodne Dalmacije u izvještavanju o smrti osmero mladih u novogodišnjoj noći

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je načinom na koji je Slobodna Dalmacija obradila strašnu tragediju koja se dogodila u novogodišnjoj noći pokraj Posušja u susjednoj BiH, u kojoj je smrtno stradalo osmero mladih ljudi.

03.01.2021.