Aktualno

Aktualno - vijesti

HND zgrožen Kerumovim divljačkim uvredama

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je divljačkim uvredama koje je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum jučer uputio reporterki emisije "Provjereno" Nove TV Emi Branici te kolegici daje punu podršku. HND također poziva nadležne institucije da reagiraju na Kerumov verbalni napad, a na reagiranje poziva i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova jer je kolegicu vrijeđao i kao novinarku i kao ženu.

17.09.2020.

AEM lani dodijelio 33,6 milijuna kuna nakladnicima

Iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija lani je dodijeljeno 33,6 milijuna kuna nakladnicima televizija, radija i neprofitnim nakladnicima i proizvođačima programa, objavila je Agencija za elektroničke medije (AEM).

17.09.2020.

Vlada Albanije planira usvojiti veoma sporan zakon kojim će pokušati kontrolirati elektroničke medije

Tri mjeseca nakon što je Venecijanska komisija objavila mišljenje u vezi Zakona o elektroničkim medijima u Albaniji, civilno društvo i neovisne medijske organizacije upozoravaju da Vlada Albanije planira poslati albanskom parlamentu ovaj zakon na razmatranje bez usvojenih preporuka Venecijanske komisije.

17.09.2020.

Umro Vilim Kozarić jedan od najstarijih članova HND-a

U devedeset drugoj godini umro je Vilim Kozarić, jedna od najstarijih članova Hrvatskog novinarskog društva. Novinar i urednik Vilim Kozarić rođen je 1929., a diplomirao je Novinarsko-diplomatsku visoku školu u Beogradu. Cijeli radni vijek proveo je na Radio Zagrebu od 1954. do 1991. godine, a počeo je kao gradski reporter u Radio Sljemenu.

17.09.2020.

Agencija za elektroničke medije: HRT 1 najgledaniji, slijede Nova TV i RTL

Agencija za elektroničke medije (AEM) objavila je analizu gledanosti televizijskog programa za kolovoz prema kojoj je najgledaniji televizijski kanal HRT 1 s 14,01 posto gledanosti (share), slijedi Nova TV s 13,18 i RTL s 9,29 posto gledanosti.

15.09.2020.

Europska studija: tužbe protiv novinara u Hrvatskoj sistemski problem koji guši slobodu medija

Akademska mreža za prava europskih građana objavila je ad hoc-studiju "SLAPP u kontekstu Europske unije" koja među ostalim problematizira brojne tužbe protiv novinara i medija u Hrvatskoj. U dijelu "Hrvatska: novinari na meti tužbi", koji je dio studije, Hrvatska se navodi kao država u kojoj postoji sistemski problem s tužbama protiv novinara i medija, koje negativno utječu na slobodu medija.

14.09.2020.

HND: Oštro prosvjedujemo protiv odluke Ustavnog suda da novinari ne prisustvuju sjednici o odlukama Stožera

Hrvatsko novinarsko društvo oštro prosvjeduje protiv odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom je medijima onemogućeno praćenje sjednice na kojoj će se raspravljati o zakonitosti odluka koje je donosio Stožer civilne zaštite o epidemiološkim mjerama tijekom pandemije koronavirusa. 

 

14.09.2020.

Predstavnici HND-a položili cvijeće u spomen na ubijene kolege

U sklopu 6. Press film festivala predstavnici Hrvatskog novinarskog društva (HND), predsjednik Hrvoje Zovko, predsjednik Ogranka HND-a Sisačko-moslovačke županije Igor Ahmetović te članovi društva Daniel Pavlić i Tomislav Brđanović, položili su danas cvijeće u spomen Gordanu Ledereru, ubijenom snimatelju Hrvatske radiotelevizije (HRT), te dvojici ubijenih ruskih novinara Viktoru Noginu i Genadiju Kurinoju.

13.09.2020.

Tribina "COVID-19 i velike svjetske promjene" : Svijet poslije COVID krize treba biti bolji

Drugi dan PRESS film festivala održana je tribina "COVID-19 i velike svjetske promjene", na kojoj su sudjelovali povjesničar Tvrtko Jakovina, novinarka Ivana Dragičević i Daniel Pavlić, selektor PRESS film festivala, koji je u uvodu istaknuo kako je COVID izazvao i izaziva velike promjene u svijetu

12.09.2020.

Šesti PRESS film festival: Novinarstvo se pokazalo iznimno važno u ovoj krizi

Novinarstvo se pokazalo iznimno važno u epidemiji koronavirusa, pokazalo je važnost pravodobne i točne informacije, istaknuto je u petak na otvaranju šestog izdanja PRESS film festivala, na čijoj je tribini izražena zabrinutost oko posljedica koronavirusa na medije i novinarstvo.

11.09.2020.