Aktualno

Aktualno - vijesti

Tribina "Djeca i mediji": Gdje je granica zaštite i ostvarivanja interesa djece u medijima?

Mediji su u zadnjih dvadeset godina napredovali kada je riječ o izvještavanju o djeci, u zaštiti njihovih prava i interesa, ali još uvijek je prisutno puno senzacionalizma i neetičkog ponašanja, posebno kada su djeca u ulozi žrtve ili socijalnog slučaja, zaključeno je na tribini Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Hrvatskog novinarskog društva, održanoj u Novinarskom domu.

16.04.2018.

Sloboda izražavanja ne smije se zloupotrijebiti

-Sloboda izražavanja je izuzetno važna, ali je jednako važno i pravo na privatnost. U slučajevima kršenja prava na privatnost novinari imaju veliku odgovornost, a mogu se naći u tri uloge, upozorio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković na 4. Danima privatnosti i slobode izražavanja u slovenskim Mokricama.

14.04.2018.

Sve o Feral Tribuneu u filmu "Viva Ludež"

Piše: Goran Borković

Nakon knjige, Feral Tribune dobio je i film. Premda je od njegovog gašenja proteklo točno deset godina, pokazalo se da je ovaj tjednik podjednako živahan i kad ga nema, pa je poslužio kao inspiracija autorskom dvojcu Marini Banićević i Saši Staniću da u produkciji udruge Facultas snime dokumentarac o njemu.

13.04.2018.

Zbor znanstvenih novinara HND-a poziva građane da podrže Marš za znanost

Zbor znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) poziva građane da se pridruže ovogodišnjem Maršu za znanost, koji će početi u subotu, 14. travnja u 11,55 - simboličkih ‘pet do 12’ za budućnost Hrvatske – okupljanjem kod spomenika Nikoli Tesli u Zagrebu te u Đardinu u Splitu.

13.04.2018.

Građani Hrvatske svoju medijsku pismenost ocjenjuju sa 2,8

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i kulture Nina Obuljen Koržinek, predstavnici UNICEF-a i Agencije za elektroničke medije (AEM) u sklopu predstavljanja Dana medijske pismenosti predstavili su rezultate najnovijeg istraživanja prema kojem hrvatski građani svoju medijsku pismenost ocjenjuju prosječnom ocjenom 2,8 od pet.

13.04.2018.

Novi poziv Europskog parlamenta za podnošenje prijedloga za partnerstvo i najava dodjele bespovratnih sredstava za medije u 2018.

Glavna uprava za komunikacije (DG COMM) Europskog parlamenta objavila je novi poziv za podnošenje prijedloga za medijsko partnerstvo i najavila dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje aktivnosti namijenjenih promicanju i boljem razumijevanju identiteta, uloge i političke naravi Europskog parlamenta u području medija (TV, radio i online mediji), posebice u svjetlu izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. godine.

12.04.2018.

Programsko vijeće HRT-a prihvatilo izvješća o nabavi vanjske producije i hrvatskoj glazbi u programima

Programsko vijeće HRT-a na sjednici je prihvatilo izvješće o provedbi nabave audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača za 2017. i izvješće o zastupljenosti hrvatske glazbe u programima Hrvatske radiotelevizije.

10.04.2018.

Zbornik Zagorki u čast

Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavio je elektronički zbornik 12 radova pod nazivom Kamen na cesti: granice, opresija i imperativ solidarnosti, zbornik radova sa znanstvenog skupa „Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe /Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti”.

 

09.04.2018.

Regionalna Platforma pozdravlja uhićenje napadača na Sadikovića: Policija pokazala učinkovitost

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara, koja zastupa više od 8000 članova, pozdravlja učinkovitu reakciju Uprave policije Crne Gore, koja je identificirala i privela dvojicu osumnjičenih za podmetanje eksplozivne naprave na automobil u blizini kuće novinara Seada Sadikovića u Bijelom Polju.

08.04.2018.

Tribina "Djeca i mediji"

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Hrvatsko novinarsko društvo organiziraju stručni skup na temu "Djeca i mediji" koji će se održati 16. travnja 2018. godine od 11,00 do 13,00 sati u Novinarskom domu. 

08.04.2018.