Aktualno

Aktualno - vijesti

Facebook najavio program borbe protiv govora mržnje na webu

Popularna društvena mreža ulaže preko milijun eura u pokretanje inicijative za borbu protiv govora mržnje na webu. Inicijativu Online Civil Courage Initiative (OCCI) u Berlinu je predstavila Sheryl Sandberg iz Facebooka, najavljujući da će u novu kampanju protiv ekstremizma i govora mržnje online biti uloženo više od milijun eura.

 

21.01.2016.

Počinje suđenje Manoliću zbog Karamarkove tužbe za klevetu

Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu održava se prvo ročište u sporu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka protiv Josipa Manolića koji ga je u intervjuu za tjednik Nacional, početkom lipnja prošle godine, optužio da je bio suradnik Udbe.

20.01.2016.

U Europskom parlamentu burna rasprava o Poljskoj

Demokraciju se ne može koristiti kao argument protiv vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, istaknuo je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u raspravi u Europskom parlamentu o vladavini prava u Poljskoj na kojoj je sudjelovala poljska premijerka Beata Szydlo.

20.01.2016.

Dodijeljena nagrada "Lorenzo Natali"

Medijska nagrada "Lorenzo Natali" Arisonu Tamfuu iz Kameruna dodijeljena je 14. siječnja. Nagrađena priča pod naslovom "Afrički milijuni bi mogli zauvijek biti pokopani" objavljena je u kamerunskom dnvenom listu Cameroon Daily Journal i pokazuje kako korištenje obnovljive energije poboljšava život ruralnog dijela Afrike.

20.01.2016.

Tajna policija pratila poljske novinare između 2014. i 2015.

Europska novinarska federacija (EFJ) podupire Udruženje poljskih novinara (SDP) u traženju istrage i mjera predostrožnosti zbog skandala oko praćenja novinara i vodećih političara u Poljskoj.

 

20.01.2016.

Medijskoj pismenosti mjesto je u školskim programima

Cilj Okruglog stola je potaknut kurikularnom reformom, a želi se pridonijeti javnoj raspravi i naglasiti važnost medijske pismenosti u obrazovanom sustavu te ulogu lokalne zajednice u promociji medijske pismenosti, kazano je na Okruglom stolu "Mjesto medijske pismenosti u hrvatskom školstvu".

19.01.2016.

Radnici Radio Šibenika: Ili plaće i radnička prava ili štrajk i kaznene prijave

Radnici Županijskog Radio Šibenika već godinu dana primaju minimalac s redovitim kašnjenjem, a plaću za prosinac nisu ni primili, izvijestili su na konferenciji za medije predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Svetislav Džale i Vedran Uranija.

19.01.2016.

Napad na novinare kanala RTL Info i France 3 u Molenbeeku

Televizijske novinare kanala RTL Info i France 3 fizički su 15. siječnja 2015. u Molenbeeku (Belgija) napali članovi obitelji jednog od sudionika terorističkog napada u Parizu u studenom prošle godine, u kojem je ubijeno više od 100 ljudi.

19.01.2016.

Direktor Albanskog nacionalnog kazališta napao novinara

Europska novinarska federacija (EFJ) se pridružuje Društvu profesionalnih novinara Albanije i Sindikatu albanskih novinara u osudi napada na televizijskog novinara Enija Shehua. Kolegu Shehua je napao direktor Albanskog nacionalnog kazališta Herbin Culi 15. siječnja ove godine u Tirani.

18.01.2016.

Podupiremo slobodu izražavanja i autonomnost vlastitih tijela čija mišljenja ne izražavaju i stav HND-a

Raspravljajući po dobivenoj prijavi, Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva na sjednici održanoj 10. prosinca 2015. godine sa pet glasova uz dva suprotna, izdvojena mišljenja, odlučilo je da je Nikola Bajto prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara napisavši a Ivica Đikić kao urednik objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. godine satiričnu pjesmicu „Lijepa naša haubico“.

17.01.2016.