Aktualno

Aktualno - vijesti

Staze - prve novine za azilante i izbjeglice

Radi uspostavljanja dubljeg međusobnog povjerenja i pružanja informacija ljudima koji su prisiljeni napustiti svoje domove u potrazi za zaštitom i sigurnošću, Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) predstavila je "Staze", prve novine tražitelja azila i izbjeglica u Hrvatskoj.

18.11.2016.

Markota uklonio Etički kodeks za novinare iz Kovačićeva mandata

Ravnateljstvo HRT-a na čelu s novim vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja Blagom Markotom potvrdilo je da je sporni Etički kodeks za novinare i kreativno osoblje HRT-a donesen posljednjeg dana mandata bivšeg v.d-a Siniše Kovačića uklonjen sa službenih internih mrežnih stranica javne radiotelevizije.

17.11.2016.

Hrvatskoj potreban zakon o zaštiti zviždača

Hrvatska treba donijeti zakon o zaštiti zviždača jer je postojeći model njihove zaštite iznimno staromodan i svodi se na sudsku zaštitu pa su prepušteni sami sebi, istaknuo je u utorak Duje Prkut iz GONG-a na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava koji je dio Koalicije za zaštitu zviždača jugoistočne Europe.

17.11.2016.

HRT: Markota zatražio izvješća o angažiranju Bolkovića, Dujmovića i Pervana bez ugovora

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Blago Markota na prvoj je sjednici Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije održanoj početkom tjedna zatražio očitovanja svih ravnatelja poslovnih jedinica o dosadašnjem radu, uključivši i ono o angažiranju vanjskih suradnika – Romana Bolkovića, Tihomira Dujmovića i Željka Pervana, koji su dobili emisije bez potpisa odgovornih na HRT-u.

16.11.2016.

Goran Gazdek dobitnik nagrade Europske federacije turističkih novinara

Virovitički novinar Goran Gazdek, urednik portala Virovitica.net i direktor Festivala reportaže Fra Ma Fu, dobitnik je prestižne nagrade POVELJA F.E.S.T. Europske federacije turističkih novinara za 2015. godinu.

14.11.2016.

Obuljen Koržinek najavila donošenje medijske strategije

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da će već početkom siječnja iduće godine biti uveden red u financiranje u kulturi, te najavila donošenje medijske strategije koja će obuhvatiti i neprofitne i komercijalne medije.

13.11.2016.

Željka Markić tužila novinarku RTL-a Danku Derifaj zbog klevete

Čelnica udruge 'U ime obitelji' Željka Markić tužila je novinarku RTL-a Danku Derifaj zbog, kako se navodi u tužbi, niza neistinitih tvrdnji iznesenih u prilogu RTL-a Direkt o skupu 'Hod za život', emitiranom 23. svibnja ove godine.

11.11.2016.

Prijedlog porezne reforme: poskupljuju autorske i umjetničke naknade

Vlada je sa jučerašnje sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene 15 zakona u okviru cjelovite porezne reforme. Među ostalim, predloženo je da se od 1. siječnja 2017. ukinu iznimke od plaćanja doprinosa kod ugovora o autorskom i umjetničkom djelu te kod primitaka umirovljenika. Predlagač zakona tako nije učinio ustupak prema dijelu radnika kojima je povremeni rad jedini izvor prihoda, što su prethodno zatražile mnoge udruge iz područja kulture i medija.

11.11.2016.

Blago Markota izabran za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a

Hrvatski sabor je većinom glasova imenovao Blagu Markotu za vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT), nakon što ga je za to radno mjesto prethodno predložio Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora.

11.11.2016.

Odbor za medije najavio tematsku sjednicu o prijetnjama novinarima

Predsjednik Odbora Jasen Mesić najavio je da će Odbor, u dogovoru s MUP-om organizirati tematsku sjednicu o prijetnjama i ugrozi novinara na koju će biti pozvani i predstavnici novinarskih udruga. 

10.11.2016.