Aktualno

Aktualno - vijesti

HRT privremeno odgodio prilog o RBA zadrugama, oštećenici optužuju za cenzuru

Oštećenici RBA zadruga optužili su HRT za cenzuru i zabranu emitranja priloga o, tvrde, nelegalnom poslovanju Raiffeiesenbank (RBA) kreditnih zadruga u Hrvatskoj, a s HRT-a su optužbe odbacili i poručili da su privremeno odgodili emitiranje priloga do mišljenja pravne službe, jer RBA nije dala suglasnost da se dio materijala snimljen u njihovom prostoru javno objavi.

06.06.2016.

Obnovljen ogranak HND-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Ogranak HND-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osnovan je početkom 2009. godine i krenuo žustro uz puno entuzijazma, ali već nakon nekoliko uspješnih akcija aktivnost je opala, a nakon 2013. godine nije uspijevalo čak ni održavanje godišnjih skupština. U međuvremenu su na području Županije pokrenuti novi mediji, kako tiskani, tako i elektronički, no od čak sedamdesetak profesionalnih novinara, samo ih je 18 članova cehovske udruge.

03.06.2016.

Udio informativnog i komercijalnog programa na televizijama gotovo izjednačen

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o televizijskom i radijskom programu u Hrvatskoj u 2015. u kojem se navodi da je 25 televizija prošle godine emitiralo čak 8,7 posto repriznog programa više nego 2014.

 

03.06.2016.

Vlada čvrsto stala iza Hasanbegovića: Hrvatska štiti i promiče pluralizam i raznovrsnost medija

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici odbila navode iz interpelacije o odgovornosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za narušavanje ugleda države, ugrožavanje slobode izražavanja i onemogućavanje razvitka demokratskog medijskog prostora u Hrvatskoj, uz ocjenu kako su navodi iz interpelacije neosnovani. 

02.06.2016.

Dodijeljene novinarske nagrade SAP ICT Journalist Prize

Matilda Bačelić, Dražen Tomić i Mia Biberović dobitnici su novinarske nagrade SAP ICT Journalist Prize. Dodjela nagrada održana je u sklopu SAP Foruma Zagreb u Laubi. Nagrada se dodjeljuje već 15 godina, a ove je godine pristiglo čak 35 prijava.

02.06.2016.

29. svjetski kongres IFJ-a u Angersu

29. svjetski kongres Međunarodne federacije novinara održat će od 7. – 10. lipnja u Angersu u Francuskoj, 90 godina nakon osnivačkog kongresa u Parizu. 

02.06.2016.

OCCRP pokrenuo novu platformu za istraživačke novinare s više od 2 milijuna dokumenata

Projekt Izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), neprofitna mreža centara istraživačkog novinarstva u Europi i Euroaziji, pokrenula je novu platformu koja će istraživačima i novinarima omogućiti filtriranje više od 2 milijuna dokumenata. 

01.06.2016.

GONG-ov Izvještaj o govoru mržnje u travnju: Nastavak rehabilitacije ustaštva

Proces rehabilitacije ustaškog režima njegovim stavljanjem u ravan s antifašizmom krenuo je u travnju na velika vrata, pokazuje najnoviji GONG-ov Izvještaj o praćenju govora mržnje, diskriminatornog, stereotipizirajućeg i zapaljivog govora u informativnim medijima.

31.05.2016.

Europska komisija predstavila ažurirana pravila o audiovizualnim djelatnostima EU-a i ciljani pristup internetskim platformama

Europska Komisija predložila je ažuriranje pravila o audiovizualnim djelatnostima EU-a radi stvaranja pravednijeg okoliša za promicanje europskih filmova, zaštite djece i boljeg rješavanja problema govora mržnje.

31.05.2016.

Programsko vijeće HRT-a odbilo Izvješće o ugovoru s Vladom u 2015.

Programsko vijeće HRT-a odbilo je izvješće o ostvarivanju ciljeva i obveza iz Ugovora HRT-a s Vladom u 2015. godini. Od šestero na sjednici pristutnih članova Programskog vijeća protiv davanja pozitivnog mišljenja o izvješću bilo je njih četvero, jedan član bio je za, a jedan suzdržan.

30.05.2016.