Aktualno

Aktualno - vijesti

Savjetovanje o Nacrtu drugog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Uspostava sustava provjere medijskih činjenica“

Agencija za elektroničke medije i Ministarstvo kulture i medija nositelji su mjere „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“, koja se provodi sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Za provedbu dijela mjere koji se odnosi na uspostavu sustava provjere točnosti informacija objavljenih u javnom prostoru, medijima i na društvenim mrežama osigurano je 5.972.526 eura (45 milijuna kuna) bespovratnih sredstava, priopćili su iz Agencija za elektroničke medije (AEM). 

 

26.07.2023.

SafeJournalists: Neprihvatljiv nacrt novog zakona o medijima u Hrvatskoj

Ministarstvo kulture i medija je 5. srpnja 2023. predstavnicima radne skupine za izradu Novog zakona o medijima dostavilo radnu verziju Zakona koja je vrlo zabrinjavajuća i neprihvatljiva za medijsku zajednicu u Hrvatskoj. Usvajanje takvog zakona unazadilo bi medijske slobode te položaj novinara i medijskih radnika u Hrvatskoj. HND je prije 18 mjeseci, na poziv Ministarstva, uputio svoje prijedloge na aktualni Zakon o medijima. Ministarstvo je sada ponudilo dokument o kojem prethodno nije bilo riječi na sastanku radne skupine, niti je bilo ikakvih konzultacija. HND je 19. srpnja 2023. poslao svoje komentare na tekst.

 

22.07.2023.

Predstavnici HND-a podijelili zastupnicima primjedbe na radnu verziju Zakona o medijima

Uoči početka izvanredne sjednice Hrvatskog sabora predstavnici HND-a, predsjednik Hrvoje Zovko, glavna tajnica Melisa Skender i voditeljica programa Iva Borković, podijelili su zastupnicima i zastupnicama HND-ove primjedbe na radnu verziju budućeg Zakona o medijima.

21.07.2023.

HND: Radni dokument novog Zakona o medijima - neprihvatljiv

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je jučer Ministarstvu kulture i medija odgovor na nacrt novog Zakona o medijima – koji mu je Ministarstvo dostavilo 5. srpnja – ocijenivši ga neprihvatljivim. Pismo upućeno ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek donosimo u cijelosti.

20.07.2023.

Članovima HND-a 30 posto popusta na prijevoz Jadrolinijom

Članovi Hrvatskog novinarskog društva od 17. srpnja imaju pravo na komercijalni popust od 30 posto na svim brodskim i trajektnim linijama u unutrašnjem prometu Jadrolinije te na međunarodnim linijama između Hrvatske i Italije.

17.07.2023.

Neuspješno glasovanje za članove Programskog vijeća HRT-a - novi natječaj na jesen

Hrvatski sabor nije u petak, posljednjeg dana redovnog proljetnog zasjedanja ni u ponovljenom glasovanju izabrao četiri člana Programskog vijeća HRT-a, pa će na jesen biti raspisan novi natječaj.

14.07.2023.

Vlada ponovno predložila Josipa Popovca za predsjednika VEM-a

Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice predložila Saboru razrješenje i ponovno imenovanje Josipa Popovca za predsjednika Vijeća za elektroničke medije (VEM) o čemu će se odlučivati u Saboru većinom glasova zastupnika. Za članove Vijeća predloženi su Mladen Čutura i Robert Tomljenović. 

13.07.2023.

Koje fotografije smijete objaviti na društvenim mrežama?

Mnogi će se kolege složiti s tvrdnjama da su fotografije u pravilu zaštićenije od tekstova kada se radi o prenošenju ili čak i sumnji u krađu autorskog djela. Svjedoče tome i brojni primjeri koji su završili na sudu i odštetama za nelicencirane fotografije dok kolege novinari imaju teži zadatak u potraživanju nadoknade za kršenje svojih autorskih prava, piše dznap.hr. 

11.07.2023.

Zovko: Tražimo dekriminalizacija svih kaznenih djela protiv časti i ugleda

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), zajedno s partnerima Europskom federacijom novinara (EFJ) i Zelenom akcijom (ZA), u ponedjeljak je ocijenilo kako je Vlada RH zauzela zabrinjavajuće stajalište o Anti SLAPP direktivi jer se priklonila znatno ''razvodnjenom'' pristupu koji ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP tužbi, kazano je na konferenciji za novinare održanoj ispred Ministarstva pravosuđa i uprave.

10.07.2023.

Pismo EFJ-a i HND-a ministru pravosuđa i uprave

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko uručio je pismo, koje su  potpisali Europska federacija novinara (EFJ) Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Zelena akcija (ZA), Ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici  u kojem se izražava zabrinutost stajalištem koje je zauzela vlada RH na sastanku Vijeća EU i izmjenama koje Vijeće predlaže u tekstu Anti-SLAPP Direktive Europske komisije. U nastavku pismo prenosimo u cijelosti. 

10.07.2023.