Aktualno

Aktualno - vijesti

Preporuka o zaštiti privatnosti maloljetnika u elektroničkim medijima

Vijeće za elektroničke medije uočavajući učestale propuste pružatelja medijskih usluga i pružatelja elektroničkih publikacija pri izvještavanju o brakorazvodnim parnicama javnih osoba poziva sve medijske i druge javne dionike da svoja izvještavanja prilagode potrebama zaštite privatnosti i dobrobiti maloljetnika, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

 

25.01.2024.

Grbin: HDZ Kaznenim zakonom želi 'zaustaviti Reuters'

Peđa Grbin (SDP) izvijestio je u srijedu da je njegov Klub predložio zaključak kojim traži da se iz Kaznenog djela izostavi novo kazneno djelo 'neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje', ocijenivši da njime HDZ želi 'zaustaviti Reuters'.

24.01.2024.

Oproštaj od kolege fotoreportera Denisa Lovrovića

Na komemoraciji u Novinarskom domu kolege i prijatelji danas su se oprostili od prerano preminulog fotoreportera Denisa Lovrovića. U oproštajnim govorima predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko te fotoreporteri i novinari Davor Kovačević, Ladislav Tomičić i Lajla Veselica istaknuli su Lovrovićevu vrhunsku profesionalnost.

23.01.2024.

Održan sastanak župana Igora Androvića s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva

U Maloj sali za sastanke Virovitičko – podravske županije održan je sastanak s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva. Ispred Virovitičko – podravske županije nazočio je župan Igor Andrović i pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove Jasna Abramović. Ispred Hrvatskog novinarskog društva nazočili su predsjednik Hrvoje Zovko, voditeljica programa u HND-u Iva Borković i član Izvršnog odbora Goran Gazdek, donosi portal Virovitičko-podravske županije. 

22.01.2024.

EFJ: Napadi ministrice kulture i medija na novinarku Doru Kršul i Telegram su neprihvatljivi - tražimo hitnu ispriku

Europska federacija novinara (EFJ) smatra neprihvatljivom izjavu ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek na račun nagrađene novinarke Telegrama Dore Kršul, koju je optužila za širenje  “zlonamjernih lažnih vijesti”. EFJ stoga od Obuljen Koržinek  traži hitna ispriku i povlačenje izjave. 

20.01.2024.

Hrvatsko novinarsko društvo organizirat će prosvjed protiv zakona opasnih namjera

Hrvatsko novinarsko društvo organizirat će prosvjed u srijedu 31. siječnja u 11 sati na Markovu trgu u Zagrebu protiv "Zakona opasnih namjera", najavljeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva održanoj pod nazivom "Stop zakonu opasnih namjera" na Markovom trgu u povodu izmjena Kaznenog zakona kojim se uvodi kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

19.01.2024.

Komemoracija za kolegu Denisa Lovrovića u utorak u Novinarskom domu

Od fotoreportera Denisa Lovrovića prijatelji i kolege u Zagrebu će se oprostiti komemoracijom u utorak, 23. siječnja 2024. u 11 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma.

Denis će biti pokopan na riječkom groblju Kozala dan ranije u 13.30. sati. 

19.01.2024.

EFJ pozvao saborske zastupnike da odbace Zakon opasnih namjera

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici, Hrvatskom novinarskom društvu (HND), u pozivu saborskim zastupnicima da glasaju protiv prijedloga novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, za što je predviđena kazna do tri godine zatvora, jer bi to imalo alarmantne posljedice za novinarske izvore i pravo na informaciju, priopćili su iz EFJ-a.  

19.01.2024.

Zovko: Hrvatsko novinarsko društvo ne isključuje mogućnost velikog prosvjeda

- Hrvatsko novinarsko društvo ne isključuje mogućnost prosvjeda. Velikog prosvjeda na kojem ćemo osim naših kolegica i kolega pozvati građane. Ova stvar se itekako tiče svih građana. Ovo je zakon opasnih namjera. Izmjene kaznenog zakona će nam onemogućiti objavljivanje informacija i otkrivanje afera. Objava informacija od javnog interesa će se kažnjavati zatvorom. Ovo je udar ne samo na novinarsku profesiju nego i na zviždače, rekao je za N1 televiziju HND-a Hrvoje Zovko.

19.01.2024.

HND od saborskih zastupnika traži glas protiv zakona opasnih namjera

Hrvatsko novinarsko društvo obratilo se danas klubovima saborskih zastupnika s apelom da glasaju protiv prijedloga novog kaznenog djela "Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" (članak 307.a) koje smatramo zakonom opasnih namjera protiv novinarske profesije i interesa javnosti te se protivimo njegovom uvođenju, navodi se u apelu. 

18.01.2024.