Aktualno

Aktualno - vijesti

Obuljen Koržinek: Zakon o elektroničkim medijima za transparentno vlasništvo

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek najavila je u srijedu da će novi Zakon o elektroničkim medijima uvesti odredbe koje će medije obvezati na vrlo transparentno iskazivanje vlasništva i izvora financiranja.

 

 

24.06.2021.

Europska federacija novinara (EFJ) osudila odluke uprave Glas Istre o otkazima novinarima

Europska federacija novinara (EFJ) objavila je danas da se pridružuje svojim podružnicama u Hrvatskoj, Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi odluke uprave dnevnog lista Glas Istre da otpusti novinare koji su otvoreno kritizirali pristranu uređivačku politiku novine. HND i SNH odluku uprave da otpusti novinare ocijenili su "skandaloznom" i "sramotnom". 

22.06.2021.

Tisuću građana na skupu „Podržimo novinare Glasa Istre“

U središtu Pule na Portarati u subotu je gotovo tisuću građana na skupu „Podržimo novinare Glasa Istre“ dalo podršku otpuštenim novinarima regionalnog dnevnog lista i njihovoj borbi za istinu i neovisno novinarstvo. Na skupu su bili i čelnici Hrvatskoga novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske koji su okupljenima građanima poručili da Glas Istre mora biti njihov te da novinari ne služe ni glavnom uredniku ni vlasnicima, nego građanima, a predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozvao je Upravu i vodeće ljude tog dnevnog lista da odstupe.

19.06.2021.

DZNAP: Novim Zakonom se smanjuju materijalna prava novinara i fotoreportera

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) upozorilo je u četvrtak, uoči tematske sjednice o Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, kako će novinarima i fotoreporterima biti napravljena nepovratna šteta ako se taj Zakon usvoji u predloženom obliku.

18.06.2021.

Europska komisija objavila prvi poziv za novinarska partnerstva vrijedan 7,6 milijuna eura

Ovo je prvi put da Komisija objavljuje poziv za novinarska partnerstva u iznosu od 7,6 milijuna eura, a koji će se financirati kroz program EU-a Kreativna Europa.

18.06.2021.

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje ponašanje Tomislava Debeljaka

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji najoštrije osuđuje verbalni napad vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka i člana Uprave splitskog škvera Tomislava Čoraka na reportera Nove TV Marija Juriča.

18.06.2021.

Protestni skup građana "Podržimo novinare Glasa Istre"

Foto: Radio Rojc 

Pozivamo građane i građanke da ovu subotu, 19. lipnja 2021., u 11 sati dođu na Trg Portarata u Puli i podrže otpuštene novinare Glasa Istre.  Na skupu će govoriti četvero otpuštenih novinara i novinarki Danijela Bašić-Palković, Zoran Angeleski, Chiara Bilić, Borka Petrović, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever. Okupljanje podržava Hrvatsko novinarsko društvo. 

17.06.2021.

Negativan odnos publike prema politici preslikava se i na isti odnos prema medijima

Publika od medija očekuje bolji i kvalitetniji sadržaj, žele da mediji opišu pozadinu priče te da teme prate kontinuirano. Sadržajem koji sada svakodnevno nailaze u medijima nisu zadovoljni, većim
dijelom mu ne vjeruju te ga posljedično dio publike izbjegava, naveli su na predstavljanju velikog anketnog istraživanja percepcije javnosti o medijima i medijskom sadržaju istraživačkog tima s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

16.06.2021.

Sramotni i skandalozni otkazi novinarima Glasa Istre

Otkazi koje su dobili novinari Glasa Istre su sramotni i skandalozni te je ovo prvorazredni društveni problem, budući da se radi o časnim i poštenim novinarima i ljudima koji su se borili i zalagali za poštivanje novinarskih prava i profesije, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na danas održanoj zajedničkoj konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske, u povodu sramotnog ponašanje uprave Glasa Istre koja je iz odmazde odlučila uručiti izvanredne otkaze novinarkama i novinarima te medijske kuće nakon što su dramatičnim pismom upozorili javnost na neprofesionalnu uređivačku politiku Glasa Istre u predizbornoj kampanji u korist IDS-a.

15.06.2021.

Jak sindikat – zaštićen novinar!

Na 33. Skupštini Sindikata novinara Hrvatske, u subotu, 12. lipnja 2021. godine u Novinarskom domu u Zagrebu, analiziran je rad SNH u protekloj godini, povjerenici su govorili o situaciji u podružnicama i o problemima tiskanih medija uz podsjetnik Vladi RH da je u predizbornim obećanjima bila posebno istaknuta potpora distribuciji tiskanih medija koja još nije ostvarena.

12.06.2021.