Aktualno

Aktualno - vijesti

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula izrazio podršku HND-u i njegovom predsjedniku Hrvoju Zovku

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u odgovoru na HND-ov apel za slobodu novinarstva, upućen povodom otkaza predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku i situacije na HRT-u, izrazio je Hrvatskom novinarskom društvu punu podršku u borbi za slobodno i neovisno novinarstvo, kao i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Zovku osobno.

 

02.10.2018.

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo otvoreno pismo - apel za slobodu novinarstva

Povodom izvanrednog otkaza Hrvoju Zovku i situacije na Hrvatskoj radioteleviziji, Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je domaćim i međunarodnim institucijama te organizacijama za zaštitu slobode medija otvoreno pismo - apel za slobodu novinarstva. 

01.10.2018.

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje zastrašivanje novinarke Slobodne Dalmacije Katarine Marić Banje

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje pokušaj provale u stan i zastrašivanje novinarke Slobodne Dalmacije Katarine Marić Banje koje se dogodio u noći s 28. na 29. rujna te od nadležnih institucija traži da što hitnije pronađe i sankcionira počinitelje.

01.10.2018.

Hrvatska radiotelevizija: zahtjev za ispravak objavljene informacije

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, u skladu s člankom 40. Zakona o medijima, od nakladnika portala hnd.hr, Hrvatskog novinarskog društva, zatražio je objavu ispravka informacija objavljenih 11. rujna 2018. na portalu hnd.hr u članku pod naslovom „Ogranak HND-a na HTV-u protiv manipulacija i neodgovornog ponašanja privilegirane manjine“

01.10.2018.

Na Prisavlju prosvjedovali nezadovoljni zaposlenici HRT-a

Nekoliko desetaka zaposlenika Hrvatske radiotelevizije okupilo se u podne ispred zgrade HRT-a na Prisavlju kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo upravljanjem tom kućom, sve prisutnijom cenzurom i nedavnim otkazom uredniku i novinaru, te čelniku Hrvatskog novinarskog društva Hrvoju Zovku.

01.10.2018.

Grad Zagreb dodjelio 1,16 milijuna kuna portalima

Kao i prošle godine, i u ovoj, 2018., najvišu potporu malih vrijednosti za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama na natječaju Grada Zagreba dobila je tvrtka Indeks promocija d.o.o., izdavač portal Index.hr, koja je za 20 bodova dobila potporu od 100 tisuća kuna. Lani je Index.hr dobio 150 tisuća kuna.

30.09.2018.

Predstavljen Mozaik veza, on-line alat za istraživanje veza politički izloženih osoba i prevenciju korupcije

Predstavnici GONG-a u petak su predstavili on-line alat Mozaik veza, koji omogućuje pretraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i njihovih veza s drugim pravnim i fizičkim osobama preko podataka preuzetih iz registara i baza tijela javne vlasti, koji je od petka dostupan na domeni Mozaikveza.hr.

28.09.2018.

Bahati postupak koji pokazuje ništavilo na HRT-u

Sabor, Vlada i Programsko vijeće HRT-a trebali bi zaustaviti korištenje javnog novca za zastrašivanje novinara na HRT-u, a ako oni to neće učiniti civilno društvo će se organizirati i pozvati građane na pobunu, poruka je s tiskovne konferencije „Javni medijski servisi i ljudska prava“ koju su aktivistice Vesna Teršelič, Sandra Benčić i Sanja Sarnavka u četvrtak održale u Kući ljudskih prava u Zagrebu povodom izvanrednog otkaza predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku na javnom medijskom servisu.

27.09.2018.

HND od institucija zatražio da postupaju po prijavama Domagoja Margetića

Hrvatsko novinarsko društvo obratilo se nadležnim institucijama povodom slučaja novinara Domagoja Margetića s molbom da se istraže navodi iz njegovih prijava i da se procesuiraju slučajevi prijetnji i napada na njega.

27.09.2018.

U Sabor upućen zakon o zaštiti "zviždača"

Prijedlogom zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru, predviđena je zaštita "zviždača" ne samo u tijelima javne vlasti, već i kod privatnih poslodavaca te načini njihove zaštite.

27.09.2018.