Aktualno

Aktualno - vijesti

Sučeljavanje o kulturi bez predstavnika HDZ-a

Inicijativa "Kulturnjaci 2016." organizirala je predizborno sučeljavanje o temama iz područja kulture na koje su se odazvali predstavnici Narodne koalicije, Mosta, Živog zida i koalicije „Za premijera“. HDZ nije poslao svog predstavnika na sučeljavanje.

08.09.2016.

Održano ročište za otvaranje stečajnog postupka nad Portalom dnevno d.o.o

Na Trgovačkom sudu održano je ročište o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka nad Portalom dnevno d.o.o., izdavačem istoimenog portala i tvrtkom kontroverznog poduzetnika Michaela Ljubasa.

08.09.2016.

Visoki trgovački sud nije ovlašten postavljati privremenog upravitelja HRT-a

Visoki trgovački sud odbio je žalbu Nadzornog odbora HRT-a na prvostupanjsko rješenje Trgovačkog suda kojim se odbija prijedlog NO-a da se nakon isteka mandata vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Siniše Kovačića u rujnu imenuje privremeni upravitelj Mario Raguž te se u obrazloženju navodi kako sud nije ovlašten postavljati privremenog ravnatelja jer zakon predviđa samo imenovanje glavnog ravnatelja ili v.d.- a što je isključivo u nadležnosti Sabora.

07.09.2016.

Predizborno sučeljavanje o medijima: Nužno donijeti medijsku strategiju i vratiti potpore neprofitnim medijima

Medijska strategija, potpore neprofitnim medijima, stanje na Hrvatskoj radioteleviziji i porezne olakšice izdavačima dnevnih novina bile su neke od tema predizbornog sučeljavanja na temu ljudskih prava i medija, u organizaciji Hrvatskoga novinarskog društva i Platforme 112.

06.09.2016.

Završen PRESS film festival

Protekloga vikenda završilo je drugo izdanje PRESS film festivala posvećenog novinarima. Festival je pokrenut u spomen na tragično poginule ratne novinare u Hrvatskoj Kostajnici, Gordana Lederera, Viktora Nogina i Genadij Kurinoja, a ove je godine akcent festivala bio na putopisima. 

06.09.2016.

Fra Ma Fu u Pitomači

Reportaža, točnije 30-ak fotografija i kratki dokumentarni film «Mombasa» virovitičkog dizajnera i umjetnika Davora Schunka prikazani su u nedjelju na Fra Ma Fu festivalu koji se ove godine, u svojem drugom izdanju počeo širiti i na okolna mjesta. Tako je nakon izložbe u Pitomači novinarska ekipa nastavila tragovima Franje Fuisa u istoj općini i posjetila otok Križnica na rijeci Dravi.

05.09.2016.

Tragovima Franje Fuisa do novih reportaža

Tragovima Fra Ma Fua krenuli su jučer u obilazak virovitičkog kraja novinari sudionici 2. festivala reportaže posvećenog jednom od najpopularnijih novinara 30-ih godina 20. Stoljeća. Dio njih ostao je, međutim, na radionici reportaže uz predavača – mentora Mirka Mlakara, dugogodišnjeg novinara i urednika u Borbi, Ninu, Jutarnjem listu i brojnim drugim medijima.

04.09.2016.

2. Fra Ma Fu: Kako oživjeti reportažu kao najzahtjevniju novinsku formu?

Virovitičanin i reporter Franjo Martin Fuis bio je svestran novinar koji je, do svoje prerane smrti u dobi od 35 godina, pored niza sjajnih reportaža ostavio i tri romana, desetke scenarija za stripove Andrije Maurovića, te jednu dramu. Pokrenuo je i magazin „Mickey“ u kojem je objavljivao stripove Andrije Maurovića i svoje romane u nastavcima, zanimalo ga je i snimanje filmova… Sve to moglo se doznati na svečanoj akademiji posvećenoj ovom autoru u sklopu festivala reportaže Fra Ma Fu – što su inače bili inicijali s kojima je potpisivao svoje tekstove.

03.09.2016.

U Virovitici otvoren 2. Fra Ma Fu festival reportaže

Predstavljanjem knjige ratnih fotografija Tonija Hnojčika snimljenih u Zapadnoj Slavoniji od 1991. do 1995. godine, te izložbom fotografija koje je novinar Mato Pejić snimio u 25 godina sudjelovanja na minhenskom Oktoberfestu, najvećoj pivskoj manifestaciji u svijetu, 1. rujna uvečer otvoren je 2. Fra Ma Fu Festival reportaže u Virovitici.

02.09.2016.

Grbin traži ocjenu ustavnosti produljenja mandata Siniše Kovačića

Član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin zatražio je od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti odredbe kojom je Vlada produljila mandat vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, ocijenivši da je riječ o najgrubljem kršenju Ustava, s ciljem da se Vladi na odlasku omogući utjecaj na HRT u predizborno vrijeme.

02.09.2016.